Žao mi je što ne koristim ovu namirnicu češće u svojoj ishrani jer se zaista može koristiti i za slatka i za slana jela....
Sastojci: 1 do 1.5 kg muškatne tikve, 1 struk praziluka ili 1 veća glavica crnog luka, 1 veća ili 2 manje šargarepe, 1 štapić celera ( ne mora ) 2 krompira ili 1 manji batat, 3 čena belog luka, maslinovo ulje, 1 l vode ili supe po vašem izboru, so, biber, suvi začin, 1 kašičica kurkume, grčki jogurt ( ko posti može da koristi kokosovo mleko )
Priprema: Muškatnu tikvu očistiti i iseći na kockice. Ko želi, tikvu može da iseče na pola, očistiti od semenki ( njih nemojte bacati, oprati ih i ispeći ih posebno ) i ispeći je. Ja moju nisam pekla.
U veću šerpu sipati maslinovo ulje i dodati sitnije isečen praziluk, blago posoliti i pržiti vrlo kratko, dodati ( ko želi može da koristi i običan crni luk ) isečenu šargarepu,beli luk isečen sitnije, celer i krompir, koji ste isekli na kockice i pržiti sve zajedno dok povrće ne omekša i tek na kraju dodati muškatnu tikvu,pobiberiti, dodati suvi začin i kari, naliti sa vodom ili supom po vašem izboru. ( ako postite, najbolje je sa vodom ) Pustiti da provri pa smanjite temperaturu i kuvati oko 20 do 25 minuta dok vam tikva ne bude skuvana.
Ko želi, može u šerpu dodati i kašiku karija, ali nije neophodno.
Štapnim mikserom ili u blenderu, samleti čorbu u kremastu masu, vratiti nazad u šerpu i po želji dodati kokosovo mleko a može i bez, kratko zagrejati ako je potrebno i poslužiti onako kako vi volite.
Kod nas je to bio gusti grčki jogurt, kockice prepečenog hleba, kockice šargarepe i semenkama bundeve. ( koje sam zaboravila da stavim kad sam slikala ali sam ih dodala kasnije )
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар