петак, 29. новембар 2024.

Cimet rolnice u obliku štrudle

 Znam da je vreme posta i da se trenutno ne prave ove vrste đakonije, ali ja sam ovu štrudlu pravila pre nekoliko nedelja ali ne stignem uvek da napišem sve recepte koje sam pripremila, neke i zaboravim da napišem ali ni to nije ništa strašno, jer sam ovde na blogu sve manje i manje, valjda je došlo do nekog zasićenja, jer voditi blog 12 godina nije ni malo lak posao a mahom su mnoge stvari već viđene pa čemu se onda ponavljati.

Sastojci: 325 do 350 g svenamenskog brašna, 50 g šećera, 1 kesica suvog kvasca, pola kašičice soli, 40 g omekšalog putera, 1 veće jaje, 360 ml vode ili mleka

i još: 1 veća ili 2 manje jabuke, 50  g braon šećera, 1 kašika cimeta, oko 40 g suvog grožđa, 40 g omekšalog putera, listići badema ( ne mora )

Za preliv:120 g šećera u prahu, vanilin ekstrakt, 1 do 2 kašičice soka od jabuka ili pomorandže ( prvo stavite jednu pa ako je pregusto dodavati po malo )

Prirema: Brašno prosejati i dodati so. U veću zdelu sipati vodu ili mleko ( izbor je vaš jer može i jedno i drugo ili ako hoćete možete pola mleka pola vode ) dodati jaje šćer, kvasac i 1 kašiku brašna i  sjedinite sve zajedno, sipati polovinu brašna, promešati spatulom i kad se sve sjedinilo dodavati i ostatak brašna po malo dok ne dobijete meko testo. Dodati omekšali puter i mesiti testo dok se puter potpunone sjedini s testom i dobijete lepo glatko i meko testo. Pokriti i ostavit da naraste

Naraslo testo rastanjiti u pravougaonik veličine 25cm X 32cm, premazati sa omekšalim puteromm, posuti cimetom, braon šećerom i naarendati odozgore 2 jabuke i na kraju posuti suvim grožđem ili suvim brusnicama ( ko šta voli, mi volimo belo suvo grožđe ) Zaviti u rolat i ivice testa zalepite prstima za rolat.

Tako zavijen rolat iseći koncem ili oštrim nožem na 12 istih parčića.

Pripremite pleh koji koristite za hleb. Moj pleh je 10cm X 24cm a može da se koristi i malo dužia uži ali onda isecite testo bar na 14 parčića. Prekriti pleh papirom za pečenje i ređajte komadiće u zig zag. ( to izgleda ovako ) 


Kad ste naređali sve parčiće u pleh, imate dve opcije, prva je da pokrijete i ostavite  da testo naraste u plehu i kad su narasle, premazati ih sa malo mleka, posuti seckanim bademima na listiće i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20do 25 minuta.

Druga opcija vam je da tako naređane rolnice pokrijete providnom folijom i ostavite preko noći u frižider da testo fermentira na hladnom. ( meni su ta testa puno bolja od testa koje mi odmah naraste ali svi smo drugačiji )

Ako izaberete ovu drugu metodu, jutru kad ustanete izvadite testo iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi bar pola sata do 45 minuta ( u zavisnosti od temperature vaše kuhinje ) da testo ponovo naraste i isto uraditi kao sa testom koje ćeteodmah peći, premazati sa malo mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta.


Ostaviti da se kratko prohladi dok vi napravite preliv tako što ćete u prah šećer dodati ekstrakt vanile ( ja sam koristila vanilla paste ) i sok od jabuke ili pomorandže i preliti preko štrudle. Ko želi može napraviti i klasičan preliv za cimet rolnice sa krem sirom i puterom i premazati preko štrudle.

Sastojci: 125 g krem sir, 50g omekšalog putera, 2 kašičice vanilinog ekstrakta, 120 g prah šećera
Viljuškom sjediniti sve zajedno, premazati preko štrudle ali u tom slučaju nemojte posipati bademom.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар