субота, 14. јануар 2023.

Šareni hleb sa ljubičastim batatom

Srećna Nova 2023 godina !!!! (po julijanskom kalendaru )

 Retko nađem ljubičasti batat u mom kraju ali kad ga nađem, kupim više komada ispečem ih, propasiram i zamrznem za neku drugu upotrebu jer ga zaista volim da koristim, da mi pecivu neku drugu notu i šarenilo a testo bude dugo meko. Ja sam ovog puta napravila dve vekne ovog hleba, jedan sam zamrzla a ovaj koristimo odmah.


Sastojci za ljubičasto testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 g pirea od ljubičastog batata, 100 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca
Sastojci za belo testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca

Priprema:  Ja sam koristila bundevu, koja je prethodno bila ispečena, podeljena po 150 g i ostavljena u zamrzivač do neke sledeće upotrebe.
U zavisnosti koliko vam je bundeva suva / mokra, možda će vam ovde trebati još brašna.
Od ove količine ćete dobiti 2 vekne.

Brašno prosejati ( prosejte malo više ako vam bude bilo potrebno ) i podeliti na dva dela po 300 g
Uzeti dve zdele po 50 ml mleka, dodati šećer i suvi kvasac,( ako želite možete da koristite i sveži kvasac, 10 g je dovoljno ) izmnešajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
Prvo umesite jedno testo pa drugo, jer ne možete oba testa mesiti od jednom.

U prvi deo brašna napraviti udubljenje, dodati so, pire od bundeve, nadošli kvasac preostalo mleko ( 50 ml ) i zamesiti testo rukom ili mikserom.
Ako vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna, samo dotle dok se lepi vrlo malo za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Može da uzme i malo više vremena, ali budite strpljivi.Sad tako isto uraditi i sa belim testom.

Narasla testa podeliti oba na pola, premesiti i ostaviti vrlo kratko da se odmore ( lakše se tanje )
Rastanjiti prvo beli deo testa u pravougaonik oko pola cm debljine i ostaviti na stranu. Sad tako uraditi i sa ljubičastim delom. Premazati belo testo s vodom pa staviti ljubičaati deo testa preko. Nožem ili pizza sekačem iseći jednu trećinu testa po dužini i uvrtati ih spiralno da dobijete lepe šare. Početi da zavijate testo od strane koja nije isečena i tako zavijeno testo zaviti preko isečenog dela testa da dobijete lepo šareno testo.


Pripremiti 2 kalupa za hleb ili jedan veći pekač u kom vam mogu stati obe vekne. Prekriti pek papirom i staviti pripremljenu veknu. Sad tako isto utaditi i sa drugih 2 preostala dela testa. Po želji možete prvo staviti ljubičasti deo pa beli preko. Izbor je vaš.


Pokriti i ostaviti na toplim mestu da testo još jednom naraste. 
Premazati sa mlekom i ko želi može posuti semenkama, meni se više dopalo bez njih. 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata do 40 minuta ( u zavisnoti od vaše rerne )
Pečeni hleb izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi. Jedan hleb, kad je dobro ohlađen možte zamrznuti ili iseći na parčiće, spakovati u kese za zamrzivač, ali između parčića hleba staviti pek papir da vam se parčići ne zalepe jedno za drugo.


Po strukturi testa možete videti koliko je ovaj hleb vazdušat a testo fenomenalno da se radi s njim.
Ko želi, ovako može da pravi i kiflice, tako što se testo razdeli na puno manjih loptice i uradi isti kao i sa hlebom...ja ću to sledeći put jer danas nisam iala baš puno vremena da se igram.


Dok jedete ovaj hleb nećete osetiti ukus ljubičastog batata ali ćete zato imati divan meki hleb, jer sva testa napravljena sa krompirom imaju izuzetnu mekoću i dugo su vlažna i mekana.


Prijatno!!!

P.S. Biće još recepata sa ljubičastim batatom.....stay tuned.


Нема коментара:

Постави коментар