уторак, 1. новембар 2022.

Šareni hleb sa bundevom

 Volim da se igram sa testom i bilo mi je zadovoljstvo praviti ovaj hleb i napravila sam 3 hleba, jedan u zamrzivač jedan smo odmah jeli a jedan smo dali komšijama za Halloween.

Sastojci za beli deo testa: 500 g brašna, 250 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 7g suvog kvasca, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, ili po ukusu,pola kesice praška za pecivo

Sastojci za testo od bundeve: 500 g brašna, 250 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 7 g suvog kvasca, 100 g ispečene bundeve, 1 puna kašičica kurkume, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, pola kesice praška za pecivo

Priprema: Prvo umesiti belo testo. U toplo mleko dodati šećer, kvasac, jedno celo jaje a drugo razmuiti pa pola sipati u belo testo a polovinu sačuvajte za žuto testo.

U prosejano brašno staviti so i prašak za pecivo, promešati i dodati toplo mleko i zamesite testo. U zamešeno testo dodati omekšali puter i mesiti sve dotle dok se puter ne sjedini sa testom. Oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja i ostaviti na stranu da testo raste.

Sad umesiti žuto testo. Ovde će vam možda trebati malo više brašna od 500 g u zavisnosti koliko vam je bundeva vlažna. Meni bundeva nije bila dovoljno žuta pa sam morala da dodam punu kašičicu kurkume da bih dobila kontrast. Ja sam koristila muškatnu tikvu, koju sam prethodno ispekla, ohladila i napravila pire, jedan sam deo zamrzla a jedan deo iskoristila.

Oba testa podelite na 18 jednakih delova, svaki deo premesiti, oblikovati u kuglu i ostaviti da se kratko odmori.

Rastanjiti oba u kocku velčiine manjeg tanjira, ( trebaće vam pomoć brašna da testo rastanjite )  staviti jedno preko drugog ) još  malo oklagijom preći da se testa zalepi jedno za drugo, donji deo testa iseći na trakice, malo ih uvrnuti i onda svaka dva dela uplesti, gornji deo zaviti kao kiflu i onda preći celom dužinom preko upletenog dela. Malo rukama ušuškati  krajeve i preneti u pleh. Ja sam koristila pleh veličine 10cmX 22cm i u svakom plehu mi je stalo po 6 ovakvih kiflica.. Ako koristite veći pleh može da vam stane i po 9 kiflica, onda će biti dovoljno za 2 hleba.

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo raste. Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Naraslo testo premazati sa malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta.


Ne znam da li biste  dobili isti efekt ako bi ste testo razvili u veći pravougaonik pa ga zavili kao babku a još jedna ideja je da se testo podeli na pola, pa staviti oba testa jedno preko drugog, zaviti u rolat pa preseći na pola i uplesti ali tako da je sečena strana uvek gore.. možda ja probam da napravim i na taj način, mislim da bi šare bile jako lepe.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар