петак, 12. октобар 2018.

Štrudla sa cimetom i suvim grožđem

Mi ovu vrstu hleba, koji je ustvari kolač, a Kanađani ga zovu hlebom, jako volimo ujutru sa šoljom bele kafe ili čaja...po našem bi ovo mogla da bude i štrudla, na kanadski način.




Sastojci:
375 ml mleka
250 ml tople vode
16 g suvog kvasca ili 40 g svežeg
3 velika jaja
75 g šećera
75 g omekšalog putera
150 g suvog grožđa
1 kg i 200 g brašna
pola kašičice soli
30 ml mleka
100 g šećera
25 do 30 g cimeta
30 g otopljenog putera
1 kesica vanilinog šećera

Priprema:
Staviti mleko da se zagreje, ali ne mora da provri. Skloniti sa ringle, dodati šećer i puter i mešati da se šećer i puter otoipe, dodati suvo grožđe i kad je mlako, dodati jaja i umutiti sve zajedno.

U međuvremenu, zagrejati vodu da je topla i dodati kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno i dodati so,izmešati sve zajedno.
Dodati nadošli kvasac i jaja sa mlekom i suvim grožđem i zamesiti testo, ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima, oko desetak minuta.
Testo mora da bude meko i vrlo malo lepljivo za ruke.

Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i premesiti testo ručno ( ovo je ako mesite testo mikserom )
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti sa mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Od zavisnosti od toplote vaše kunhinje, može da bude sat do sat i po, pre nego što se testo podigne.

Dok se testo diže pripremite posip. Izmešati vanilin šećer, šećer i cimet i ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom i rastanjiti testo na pravougaonik 1.5cm debljine. Da vam bude lakše, podelite testo na polovinu, jer od ove količine treba da dobijete dve vekne. ( jednu možete da zamrznete  kad se dobro ohladi, a prethodno je isecite na šnite pa vadite po potrebi za doručak, a ako želite, možete da napravite i tri vekne...ja sam pravila dve )

Rastanjeno testo blago premazati sa mlekom svuda po površini. i posuti sa pripremljenim posipom. Ako pravite dve vekne, podelite na dva dela.Biće vam mnogo bolje da napravite dve ili tri manje štrudlice, mnogo bolje će se ispeći.



Ostaviti još pola sata da naraste još jednom.
Premazati sa umućenim žumancetom,pomešanim sa malo mleka i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Izvaditi vrlo kratko u kalupu, okrenuti na stranu i istresti štrudlu. Premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se dobro ohladi pre nego što počnete da sečete.



( hajde da vas vidim ako možete da sačekate da se potpuno ohladi...ja sam sedela kao na iglama, ali sam sačekala )


Prijatno!!!

четвртак, 11. октобар 2018.

Pogačice s parmezanom

Peciva jako volim,ovo je vrsta pogačica koje mi u Kanadi i Americi jedemo za večeru.Nisu kao naše originalne pogačice ali su jako ukusne i lepe, specijalno dok su tople,tope se u ustima.


Sastojci:

450 g svenamenskog brašna
10 g praška za pecivo
30 g romano ili parmezan sira u prahu
1/2 kašičice soli
7 g šećera
180 g hladnog slanog putera
315 ml hladnog mleka
susam,crni susam, mak, laneno seme

Priprema:

U posudu za mešenje staviti brašno,so, sećer,sira u prahu i prašak za pecivo i sve promešati.

Dodati dobro hladan puter isečen u komadiće, da ga lakše sjedinite.

Pomoću ove spravice ili dva noža utrljati puter u brašno, ali je veoma važno da vam puter ostane hladam, on je taj koji će vam razlistati pogačice.

Pogačice sa parmezanom 001

Utrljani puter treba da bude u grudvicama veličine graška ( pogledajte sliku ) i u takvu smesu dodati hladno mleko iz frižidera. U čaši će vam ostati nekoliko kapi mleka, sačujate ga sa strane, biće vam potrebno. Pomoću varjače sjedinite testo, samo toliko da je svo mokro.

Pogačice sa parmezanom 002

Istresti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i rukama što brže možete premesite testo i oblikujte ga u loptu.Nemojte dodavati puno brašna, veoma malo, samo da vam se ne lepi za površinu.

Pogačice sa parmezanom 003

Uključite rernu na 220*C (450 F ) da vam se greje.

Pleh od rerne postavite papirom za pečenje.

Testo rastanjiti sa oklagijom oko 2 cm debljine i nekim kalupom od 4-5 cm prečnika vaditi krugove.Preostalo testo,premesiti brzo i opet vaditi pogačice.Premazati sa onih nekoliko kapi mleka i ako vam je potrebno dodajte još nekoliko kapi,posuti sa semenkama po želji i peći ( pazite veoma je važno da odmah pogačice stavite u rernu da se peku ) oko 12 do 15 minuta ili dok vam fino ne porumene.

Ako volite pogačice da su vam hrskave, ostavite prostora između njih kada ih stavljate na pleh, a ako volite da su vam mekše, stavite ih jedne do druge. Ja volim da su hrskave.

Prohladiti ih i poslužiti. Ja sam dobila 20 pogačica.

Pogačice sa parmezanom 005


Prijatno!!!!

среда, 3. октобар 2018.

Teleća kolenica u sosu od vina i belog luka ( Garlic Wine Braised Veal Shanks )



Tako retko naletim na ovakvu vrstu mesa a kad nađem, onda ne mogu da odolim a da ne kupim..


Sastojci:  2 velike glavice belog luka, 60 ml maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 3 šargarepe, 2 štapića celera, 1.5 kg telećih shanks, 1 1/4 kašičice soli, 1/ 2 kašičice sveže samlevenog bibera, 300 g braon šampinjona, 250 ml goveđeg temeljca, 250 ml crvenog vina, 2 pune kašičice paradajz pirea, 2 grančice ruzmarina, 3 grančice timijana, 3 grančice origano, 2 pune kašike brašna

Priprema:  Očistiti i oprati svo povrće.
Luk iseći na tanke listiće. Šargarepu iseći na kockice. Celer iseći na tanje polumesece.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Gljive očistiti i ako su velike, iseći ih na četvrtine a ako su manje na polovine.
Začinske biljkice oprati, osušiti od vode i vezati kuhinjskim koncem.
Meso oprati i osušiti kuhinjskim papirom. Posoliti i pobiberiti, uvaljati u brašno i otresti višak brašna.

U veću šerpu, u kojoj može da vam stane svih 4 parčeta mesa ( ja sam spremala sa 2 parčeta mesa, jer je to sasvim dovoljno za nas, ali količinu povrća nisam smanjila ) sipati kašiku ulja ( treba vam ukupno 4 kašike ) i na zagrejanom ulju propržiti meso da porumeni sa obe strane.
Izvaditi meso na tanjir i poklopiti meso.

Uključiti rernu da se greje na 150°C
U istu šerpu dodati kašiku ulja i sipati luk, šargarepu i celer i pržiti nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Izvaditi i staviti u veću zdelu.
Sada dodati cele čenove belog luka i pržiti da vam čenovi blago porumene i onda izvaditi i čenove u istu zdelu.
Dodati, ako je potrebno još ulja i staviti braon gljive i pržiti ih dok ne ispuste svu tečnost i blago ih posoliti.
Izvaditi i njih u zdelu i ostaviti sa strane.


U šerpu, u kojoj ste sve ispržili, sipati crveno vino i pustiti da provri a za to vreme stalno grebati varjačom sve što je ostalo na dnu, smanjiti temperaturu i kuvati 1 do 2 minuta. Dodati goveđi temeljac i pire od paradajza i mešati sve zajedno dok se sve ne sjedini.
Vratiti svo povrće u šerpu, dodati meso, zajedno sa sokovima, koje je ispustilo i vezicu svežih začinskih biljkica.
Poklopiti i pustiti samo da provre i onda tako poklopljenu šerpu preneti u rernu i krčkati tako na tihoj tempereaturi oko 2 sata ili dok se meso samo ne odvoji od koske.
Poslužiti toplo sa pireom, pastom ili šta već volite. Sipati preko pirea prvo povrće pa preko povrća meso, posuti seckanim peršunom i uživati uz čašu crnog vina.




Prijatno!!!!

Image result for what is veal shanks
Ovako izgleda taj deo mesa koji se nalazi iznad kolena teleta...slika je sa neta. Ja nisam sigurna da li se to kod nas zove kolenica ili drugačije...


уторак, 2. октобар 2018.

Najsočniji kolač od jabuka i cimeta

Dok smo jeli ovaj kolač, imali smo osećaj da jedemo najbolje cimet rolnice sa jabukama, samo što je ovo mnogo mekše, jednostavno se topi u ustima.


Sastojci za cimet mešavinu: 150 g očišćena granny smith jabuka, 12 g šećera, 1 kašičica limunovog soka, 1 / 2 kašičice cimeta
Sastojci za mrvice od cimeta: 60 g omekšalog slanog putera, 12 g braon šećera, 15 g brašna, 1 kašičica cimeta
Sastojci za kolač: 75 g brašna, 4 g prašak za pecivo, prstohvat soli, 30 g omekšalog slanog putara, 50 g šećer, 1 jaje, sobne temperature, 1 / 2 kašičice vanilinog ekstrakta, 50 g kisele pavlake, 30 ml mleka
Sastojci za glazuru: 80 g šećera u prahu, jedna i po kašika mleka, 1 / 4 kašičice vanilinog ekstrakta

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 175°C.
Kalup veličine 17.5cm X 12.5cm, poprskati ili premazati sa malo ulja i prekrite pek papirom ( tako ćete lakše izvaditi kolač iz kalupa ) i ostaviti sa strane.
U samom startu bih vam rekla da uduplate količinu sastojka i napravite veći kolač, jer ovo je mnogo mali kolač, dovoljan za dvoje malo više ješnih ljudi i onda slobodno koristite kalup 20cm X 20cm.

Sastojci za cimet mešavinu:
Oljuštite, očistite jabuku i iseći na manje kockice.
U zdelicu staviti kockice jabuke, preliti sa limunovim sokom, posuti šećerom i cimetom, promešati i ostaviti na stranu.

Mrvice od cimeta:
Izmešati viljuškom omekšali puter, bršno, cimet i šećer da dobijete gustu glatku masu i ostaviti sa strane.

Kolač:
Omekšali puter umutiti sa šečerom u penastu masu, dodati jaje i vanilu i umutiti još jednom.
Dodati pola količine mleka i kiselu pavlaku, umutiti i dodati brašno, koje ste izmešal sa praškom za pecivo i prstohvat soli, sjediniti sve zajedno i dodati preostalo mleko i preostalo brašno i sjedinti sve zajedno.
Sipati umućenu masu u kalup i poravnjati.
Masu od cimeta i brašna sjediniti sa iseckanom jabukom.
Sipati kašikom tu masu preko kolača i onda nožem izmešati sa masom od kolača, da dobijete mramorno testo, ali da ipak vidite po malo i belog testa odozgore.
Peći kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 27 do 35 minuta i posle 27 minuta prverite sa čačkalicom da li je kolač pečen.

Glazura od prah šećera:
Kad je kolač ispečen, pripremiti glazuru.
Izmešati sve sastojke ( prosejati prah šećer da ne bi ste imali grudvice ) i preliti preko kolača.
Ostaviti 15 do 20 minuta da kolač upije malo glazuru.
Iseći na manje kockice i poslužite sa šoljicom kafe ili čaja.
Deci može da bude i odličan doručak.


Prijatno!!!!

понедељак, 1. октобар 2018.

Posne kiflice

Ove kiflice sam pravila pre nekoliko dana i jako su nam se dopale, idealno za vreme posta, za doručak ili večeru.


Sastojci:  500 g sve namenskog brašna, 1 kašičica soli, 60 ml maslinovog ulja, 250 ml gazirane miniralne vode, 1 kašičica šećera, 7 g suvog instant kvasca, 100 do 150 g margarina

Priprema:  Prosejati brašno, dodati malu kašičicu soli, suvi instant kvasac, kašičicu šećera i sve izmešati, dodati maslinovo ulje i gaziranu mineralnu vodu i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro ga umesiti ili sve ovo staviti u mikser i pustiti da on odradi svoje.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na pola i onda svaku polovinu podeliti na još 4 dela, oblikovati male kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori.
Radnu površinu i kuglice posuti sa malo gustina i rastanjiti sve kuglice u krugove veličine manjeg plitkog tanjira.
Staviti jednu ispred sebe, premazati sa malo omekšalog margarina, staviti drugu preko i nju premazati sa malo margarina, staviti treću, premazati i nju i završiti sa četvrtom.
Ostaviti ih sa strane, pokriti da se ne suše i tako isto uraditi i sa preostale 4 kuglice.
Uzeti prve a ove druge pokriti i ostaviti da se odmaraju dok vi tanjite prvi krug.

Rastanjiti u krug, debljine oko 1cm, ja ih tanjim više jer volim da mi kifle imaju više navoja, premazati ceo krug sa margarinom i na početku stavljati džem ili ih ostavite prazne.
Zaviti u kiflicu i ređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Dok tanjite drugi krug, pokrite one prve koje su vam u plehu.
Za ovu količinu vam je dovoljan 1 pleh od rerne.
Pripremljene kiflice premazati sa malo otoljenog margarina posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Pečene ostaviti kratko da se prohlade, posuti ih sa šećerom u prahu i poslužiti tople...kifle su izuzetno hrskave i listaju se kao kroasani.


Ako hoćete da su vam kiflice slađe, dodajte 50 do 100 g šećera u testo, nama nije bilo potrebno jer mi ne volim da je preslatko, jer džem i prah šećer nam je bilo dovoljno.

Prijatno!!!!

недеља, 30. септембар 2018.

Piletina sa 40 češnjeva belog luka i 40 glavica ljutike/aljme

                                           
                        Volim jela koja su u saftu ( recept iz arhive )


Sastojci: 1 kg piletine ( može cela kokoš ili samo batkovi sa zabatkom ), 40 češnjeva belog luka ( meni je trebalo 4 glavice ), 40 glavica ljutike/aljme, 1 manja vezica peršuna, 150 ml belog vina, 350 ml pilećeg temeljca, 3 pune kašike brašna, naribana limunova korica i sok, po 1/4 kašičice ili po ukusu biber vegeta mix,ljuta paprika mix,vegeta Natur

Priprema: Oprati piletinu, očistiti od viška masnoće i iseći na komade.U jednu zdelu sipati brašno,i od svakog začina po malo i sve to dobro promešati.
U veću i dublju šerpu sipati ulje i pustiti da se polako zagreva.
Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i  stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore,pržiti dok vam blago ne porumeni,poklopljeno.Okrenuti drugu stranu,propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem. Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batkove sa zabatcima.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 002

Dok se piletina prži vi oljuštite luk i beli luk i operite i odvojte listove peršuna od drškica.Isečite drškice a listove sitno naseckajte.
U ulje, u koje ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Przite,povremeno promešajte dok vam ne zamiriše.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 001

Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom,dodati pileći temeljac, ako ga nemate,dodajte  vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu,dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu. Pustite da provri,smanjiti temperaturu,poklopiti i krčkati pola sata,povremeno protresite šerpu. Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 minuta ili dok vam se sos ne počne polako da zgušnjava.Meso treba da ostane u sosu,nemojte previše da ga ukuvate Probajte  i po potrebi dodajte još soli i bibera.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 003

Posuti sa sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.
Pietina spremljena na ovaj način je veoma ukusna i meka. Nemojte skidati kožicu sa piletine, ako je ne jedete ( kao ja ) skinite je kasnije.


Prijatno!!!!!

петак, 28. септембар 2018.

Hearty chicken stew

Ne bih znala da prevedem naziv ovog recepta niti je gulaš niti je paprikaš, nešto između.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 4 velike šargarepe, 2 štapića celera, 3 čena belog luka, 2 lista lovora, 1 puna kašika pirea od paprike ili ajvara, 3 kašike pirea od paradajza, 125 ml crvenog vina, 1 veća konzerva paradajza, oko 500 g pilećih karabataka, 500 ml pileće supe, 3 glavice crnog luka, 500 g krompira, 50 ml crvenog vinskog sirćeta, po ukusu sui začin, so, biber

Priprema:  Piletinu očistiti od kostiju, kože, viška masnoće, oprati i osušiti. Iseći na kockice veličine jednog zalogaja. Posuti suvim začinom za piletinu i ostaviti u frižider dok vi pripremate sve ostalo.
Šargarepu očistiti, oprati i iseći na krugove oko 1cm debljine.Celer oprati i iseći na polumesece.
Bel luk očistiti i iseći na krupnije komade.

U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati šargarepu i celer i pržiti nekoliko minuta da povrće malo omekša, dodati beli luk i pržiti da samo zamiriše.
Dodati lovorov list, pire od paradajza i paprike / ajvar i pržiti, stalno mešajući nekoliko minuta, samo da se povrće obavije ovom masom.
Naliti vinom, dodati seckani paradajz iz konzerve, posoliti, pobiberiti i ako koristite suvi začin, bilo koje vrste, začinite i dodati piletinu. Naliti supom ili vodom i gledajte da vam je svo meso prekriveno sa tečnošću.
Poklopiti, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati dok se meso skoro ne skuva, obično ne treba više od 20 do 30 minuta.

Posle 20 minuta kuvanja dodati luk, koji ste očistili i iseklu na osmine i pustite da se kuva sve zajedno 5 minuta i na kraju dodati očišćen i opran krompir, koji ste isekli na veće komade i kuvati sve zajedno.Pred kraj otklopite šerpu,povećati malo temperaturu i kuvati dok se tečnost malo ne zgusne a krompir skuva. Gustinu tečnosti odredite onako kako vi i vaši ukućani volite.
Originalni recept, kaže da se koristi onaj mali sitni luk i to smrznut, niti sam imala takav luk smrznut, niti sam ga ikad videla u prodavnici, niti svež, te sam koristila običan luk i ne verujem da je išta promenilo ukus.
Na kraju dodati vinsko sirće i začiniti još ako je šta potrebno.
Probajte jelo prvo bez vinskog sirćeta i sipajte malo u tanjir pa dodajte vinsko sirće, možda će vam se više dopasti bez.
Ja nisam koristila vinsko sirće jer mi je bilo po malo kiselkasto od paradajza i nije mi bilo potrebno sirće.


Prijatno!!!!

среда, 26. септембар 2018.

Pull-Apart hleb sa pestom

Hleb koji možete da poslužite kao predjelo, uz sir, hladne nareske, maslinke, sušeni paradajz ili ga jesti samo tako kako jeste sa hladnim jogurtom.


Sastojci: 450 g brašna, 280 g vode, 20 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kađičica soli, 50 g izrendanog sira ( parmesan ili pecorino ) 3 do 4 pune kašike pesta
Začinske biljke za pesto ; peršun, mirođija, korijander, bosiljak, beli luk, pikan orasi ili pnjoli, maslinovo ulje, parmesan. ( sastojke za pesto ne merin nego stavim ono što imam i šta volim )

Priprema:  Prvo napraviti pesto. Oprati sve biljke koje hoćete da koristite i skinuti samo listove i mlade drškice, otresti od viška vode i staviti u multi praktik, dodato nekoliko čenovsa belog luka, šaku oraha i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i sve samleti u glatku masu.
Ja ovde nisam dodavala sir, jer sir će biti posut preko pesta te sam dodala vrlo malo vode i sve još jednom samlela da bih dobila masu koju mogu lako da premažem preko testa.
Sipati pesto u teglicu i ostaviti sa strane.

Izmeriti na vagici 280 g vode, da u gramima jer mi je bilo lakše da izmerim tačno koliko je 1 1/4 cup-a vode.
Polovinu vode zagrejati sasvim malo, da je mlaka i tu dodati izmrvljen kvasac i kašiku šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Izmeriti i prosejati 450 g brašna, dodati kašičicu soli i izmešati sve zajedno, napraviti rupu u sredini brašna.

Sipati nadošli kvasac i preostalu vodu i zamesti testo. Isipati ga na radnu površinu i dobro ga umesiti rukom ili uraditi sve mikserom.
Trebate dobiti meko i po malo lepljivo testo.Meni nije trebalo više brašna, ova količina mi je bila sasvim dovoljna.
Umešeno testo oblikovati u kuglu,premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Radnu površinu blago posuti sa gustinom ili brašnom, istresti testo i njega malo posuti sa gustinom ili brašnom i rastanjiti testo u pravougaonik debljine oko 1cm.
Sipati preko testa 3 do 4 kašike pesta i razmazati svuda po površini, ostavljajući  oko 2cm do ivice sa duže strane, ne premazano.
Posuti sa sirom ( kod mene je bila mešavina italijanskih sireva, koji tako pripremljen kupim u samoposluzi ) i zaviti u rolt sa duže strane testa.
Zavijen rolat malo rukama istegliti i seći na komade oko 4 do 5cm debljine.

Ovaj hleb možete praviti u običnoj tepsiji ili kalupu za tortu, veličine 23cm, ja sam se malo igrala pa sam pravila u kalupu za kuglof. podmazati dobro kalup a ako pravite u običnoj tepsiji, prekrite pek papirom.


Ređati isećene parčiće onako kako vi volite dok imate testa. Ako koristite okruglu tepsiju, ređati parčiće, sečena strana prema gore / dole i tako sve u krug dok ne popunite tepsiju.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom testo naraste. Po želji premazati sa vrlo malo mleka i posuti semenkama po vašem izboru.

Zagrejati rernu na 200°C i peći hleb oko 30 do 35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Ispečen hleb ostaviti kratko da se ohladi u kalupu.
Ohlađen hleb izvaditi i ostaviti na žici da se još malo prohladi pa poslužiti po vašem izboru.
.

Prijatno!!!!!

уторак, 25. септембар 2018.

Parmesan Portobello Orzo

Ako vam treba brz bez mesni ručak, ovo vam je odlično a takođe može da vam bude i prilog uz ribu ili bilo koje pečeno meso.


Sastojci: 30 ml maslinovog ulja, 2 veća čena belog luka, po ukusu so i biber, 300 g orzo paste, 250 g braon ( portobello )  gljiva, 750 ml povrtne supe ili vode, 30 g izrendanog parmezana, seckan peršun.

Priprema:  U veći tiganj zagrejati maslinovo ulje.
Dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše u to dodati gljive, koje ste prethodno opral,očistili i isekli na deblje šnite. Moje su bile sitnije i ja sam ih isekla na četvrtine.
Pržiti ih dok gljive ne omekšaju i isposte svu svoju tečnost. Pobiberiti i posoliti p ukusu.
Dodati orzo pastu, naliti sa supom ili vodom, ( ako koristite vodu, dodati povrtnu kocku u nju i rastvoriti pa tek onda naliti ) dobro izmešati i ostaviti da provri.

Smanjiti temperaturu na tiho, promešati da oslobodite pastu koja se zalepila za dno, poklopiti i kuvati desetak minuta, promešati posle 5-6  minuta kuvnja.

Na kraju kuvanja proveriti da li je pasta skuvana, ako je još uvek al dente, ponovo poklopiti i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva na tihoj temperaturi, ali sad promešajte češće, da vam pasta ne zagori.



Kad je pasta upila svu tečnost, dodati izrendani parmezan, sitno iseckan peršun i promešati.

Poslužiti toplo uz dodatak seckanog peršuna i parmezan sira uz čašu hladnog belog vina.


Prijatno!!!!

понедељак, 24. септембар 2018.

Pileća povrtna čorba sa ječmom

Okrepljujuća pileća čorba, puna povrća ...idealna za hladnije jesenje ili zimske dane.


Sastojci: 3 karabatka bez kožice i kostiju, 30 ml maslinovog ulja, 1 manja glavica crnog luka
pola struka praziluka, 3 šargrepe, 2 štapića celera, 3 čena belog luka, 3 do 4 manja krompira, 50 g ječma, po ukusu so, biber, suvi začin, 1.5 do 2 l vode ili pileće supe,sitno iseckan peršun

Priprema:  U veću šerpu sipati maslinovo ulje a ako želite može i pola puter pola ulje, zagrejati i dodati sitnije isečeno pileće meso, koje ste očistili od viška masnoće i propržiti samo da malo zarumeni.

Dok se meso prži, iseckajte sitno crni luk, očistiti šargarepu i iseći na manje kockice, celer iseći na polumesece, praziluk oprati i iseći na pola i onda na 0.5cm debljine iseći opet na polumesece.
Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Ječam očistiti i isprati u nekoliko voda

U proprženo meso dodati luk i njega pržiti nekoliko minuta, dodati praziluk i to pržiti zajedno sa lukom i mesom nekoliko minuta i na kraju dodati celer, šargarepu i pasirani beli luk i pržiti još nekoliko minuta.
Na kraju dodati ječam i samo promešati nekoliko puta.

Naliti sa supom ili vodom, dodati po ukusu so, beli biber i suvi začin i pustiti da se kuva..desetak minuta pred kraj dodati kockice krompira ( nemojte stavljati pre jer će krompir da vam se raskuva ) i kuvati dok krompir ne omekša.
Probati još jednom da li je što potrebno i začinite po ukusu.
Količinu tečnosti najbolje odredite p vašem ukusu jer neko voli ove čorbe da su gušće a mi je volimo da je ređa.

Poslužiti toplu sa sitno iseckanim peršunom a ko želi, može dodati i nekoliko kapi limunovog soka, uz neki fino prepečeni hleb.

Možete skuvati i veću količinu ove čorbe, zamrznuti i koristiti po potrebi.
Ako volite da vam se više oseti beli luk, njega dodajte pred kraj, zajedno sa krompirom.
Drugi način je da prvo prokuvate piletinu, pa onda dodati svo ostalo povrće u šerpu i kuvati, meni je ukusnije na način na koji sam vam napisala.


Prijatno!!!!