уторак, 24. март 2015.

Zapečene slane palačinke

Pre nekoliko dana pričamo moja kuma i ja o svemu i svačemu i dođe mi na pamet da je pitam kako ona pravi njene zapečene slane palačinke, koje smo jeli kod nje, pre 13-14 godina i ovako započinje razgovor o receptu...Micika, ( kuma se ne zove tako, mi je tako zovemo od milja ) kako se prave one tvoje palačinke punjene sa šampinjonima i pavlakom...joj ne znam, ja ti sve to otprilike radim..dobro, otprilike, koliko pečuraka, uh, ne znam, pa jel više od kg, ne znam...ok, idemo dalje šta sve ide u smesu od pečuraka, joj ne sećam se da li jedan luk ili dva... i začini po ukusu, koji začini...uh bre Z mnogo me pitaš..u redu, ajde snaći ću se...koliko treba kisele pavlake, mnogooo, pa koliko je to mnogo?..pa ne znam.. i tako ti mi idosmo do pitaj boga dokle ali ja pravi recept ne saznah, tako da sam pravila po svom i sviđa mi se... inače naša kuma je vegeterijanka, koja ne jede meso niti bilo šta što je životinjskog porekla ( iz zdravstvenih razloga je prestala još pre 20 godina ) vrlo retko pojede parče gibanice ili torte, kad je nekom rođendan.... ove palačinke je pravila za nas, ona ih nije jela. Danas, dok sam ih pravila, setih se našeg razgovora i smejala sam se sama sa sobom.



2 do 3 palačinke po osobi

Sastojci za 18 palačinki:

3 jaja
270 g brašna
750 do 780 ml mleka
prstohvat soli
puter za pečenje palačinki

Sastojci za punjenje: 

1 kg šampinjona
2 glavice crnog luka ili struk praziluka
2 do 3 čena belog luka
pola kašičice majčine dušice
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu;so, biber, suvi začin
ulje od semenki grožđa za prženje ili puter
750 g kisela pavlaka sa manjim procentom masnoće ili fat free
50 g izrendanog gouda ili koji vi volite, lako topljivi sir.

Priprema:

Napraviti prvo palačinke ili veče pre ili pre spremanja ručka.
Umutiti jaja sa prstohvatom soli, dodati mleko i na kraju dodati brašno i sve umutiti sa žicom za mućenje da dobijete glatku smesu bez grudvica.
Pokriti i ostaviti u frižider za pola sata.

U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja ili mešavinu ulja i putera i staviti sitnije iseckan crni luk da se prži, dok se luk prži, oprati šampinjone i iseći ih na krupnije komade.
Kad se luk upržio, dodati beli luk i šampinjone i pržiti sve dok sva tečnost ne uvri, mešati češće, jer šampinjoni vole ulje i vrlo brzo upiju svu masnoću.
Kuma je rekla da u ovu smesu se može dodati i sitno iseckana šunka, ko voli, kod nas je bez mesa.
Dodati majčinu dušicu,so, biber, suvi začin i sitno iseckan peršun, sve promešati i probati za ukus.
Ostaviti sa strane da se potpuno oihladi.
U hladno umešati polovinu kisele pavlake i sve izmešati.

Uzeti mali pekač, veličine 20cm X 20cm i podmazati sa puterom ili uljem ( ja koristim sprej za pečenje PAM )
Staviti palačinku na radnu površinu , možete je premazati sa smesom ( ako je premazujete onda iseći šampinjone da su sitniji ) ili staviti dve pune kašičice smese od pečuraka, preklopiti stranice prema unutra i zaviti u rolnice.


Ređati male rolate od palačinki ( vi pripremite onoliko komada koliko će vama biti dovoljno za ručak, nas je bilo 4 i nama je ovo bilo dovoljno ) premazati sa polovinom preostale kisele pavlake i posuti sa polovinom izrendanog sira.


Sad preko toga ređati drugi red palačinki .


Kad ste završili sa palačinkama, premazati sa ostakom kisele pavlake, posuti sa ostatkom sir, pokriti sa pek papirom a preko pokriti sa folijom i ušuškati svuda okolo i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta, skinuti foliju i pek papir i peći dok vam blago ne porumeni.
Ostaviti da se malo ohladi, po želji možete posuti odozgore sa mladim iseckanim lukom ili salatom po vašoj želji i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Hello Zorica! Wow...what a recipe...I love mushrooms and cheese and cream...love that recipe, thanks for the idea!
    Have a nice day!
    Gemma by Food&Cakes by GB

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gemma...I love crepes, sweet or savory ...usually we eat them sweet for dessert or breakfast, savory crepes we eat for lunch or dinner. Thank you for visiting. Warm regards:)))

      Избриши
  2. this looks so delicious , wow :)

    www.angelaah91.blogspot.nl

    ОдговориИзбриши
  3. Zorice sličan recept imam i ja samo što ste vi zapekl u rerni a ja prelivam sa sosom.Probaću i ovako.Sviđa mi se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, ovaj recept potiče negde iz Srbije, tako da verovatno kad je prenet na ovaj kontinent je doživeo neke promene..super ideja i sa prelivanjem...na google sam našla da neki prave i sa bešamelom..verovatno ima raznih opcija. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  4. Fino, ali da mi drugi spremi... inače bi mi palačinke nestale pre filovanja. :)))
    Šalim se. Pravila sam ranije slaganu torticu od palačinki, nadevala sličnim nadevom. Lepo je al više nisam ponovila, jer mi je to kao da spremam 3 jela - prvo palačinke, pa pečurke, pa kombinacija ta dva. Biće da sam se ulenjila...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, slažem se sa tobom, ima posla oko njih, ali ti i ja smo penzionerke, vremena imamo, pa zašto da se po neki put i ne počastimo i na ovaj način. Od kada ne radim, sve manje vremena imam ili sam postala sporija...Topli pozdrav za vas dvoje.

      Избриши