петак, 20. март 2015.

Kiflice sa pire krompirom

Sigurna sam da i vama ostane pire krompir od ručka, sa kojim, po nekada ne znate šta ćete...evo vam jedna ideja, testo se može zamesiti sa krompirom i može vam stajati od 6 sati do dva dana u frižideru, pre nego bilo šta napravite od njega.Svi znamo koliko su testa lepa u kojima je dodat pire krompir. Ako imate vremena, isprobajte i ovo pecivo.


Sastojci:

250 ml vrelog mleka
250 ml pire krompira
80 g putera + 50 g omekšalog putera
2 kašike šećera
2 kašičice soli
125 ml mlake vode
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
2 jaja,sobne temperature + 1 jaje za premazivanje
900 g brašna
semenke po ukusu a može i bez

Priprema:

Staviti mleko u šerpicu sa debljim dnom da se kuva i mešati dok ne počne da se pojevljuju mehurići okolo stranica šerpice,skloniti sa vatre.

U veliku činiju, koja ima poklopac i koju dobro možete zatvoriti ( najbolje neku tapperware zdelu sa poklopcem ) sipati vruće mleko, dodati pire krompir,šećer, puter i so i mešati sa žicom za mućenje dok se šećer i so ne otopi.
Ostaviti sa strane dok se potpuno ne ohladi.
Jaja, sobne temperature, umutiti sa viljuškom i dodati u smesu od mleka, kad se
potpuno ohladilo.
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i dodati u ohlađenu smesu od mleka i celoj toj količini dodati 300 g brašna i sve to zajedno sjediniti sa varjačom.
Zatrvoriti sa poklopcem ( pazite posuda mora da bude dosta velika, ako nemate tako veliku posudu, uzeti vanglicu i dobro zatvoriti sa providnom folijom ) i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da sve to naraste.

Posle sat vremena dodati i preostalih 600 g brašna i sve to sjediniti varjačom ili rukom, testo će biti lepljivo, tako treba da bude.
Poklopiti testo i ostaviti ga u frižideru, najmanje 6 sati ili čak do dva dana.

Kad ste spremni da pravite kiflice, izvaditi testo iz frižidera,podeliti ga na pola i rastanjiti testo u veliki krug ( prednost ovog testa je da vam neće biti potrebno puno brašna pri rastanjivanju testa, meni nije bilo potrebno ni malo,može da se desi da vam bude potrebno malo, ako se testo lepi )
Rastanjeno testo premazati sa polovinom omekšalog putera, iseći testo na pola, onda na još pola i onda svaku četvrtinu na onoliko koliko hoćete da su vam kiflice velike, kod mene je bilo od svake polovine testa po 20 kiflica.
Možete ih praviti prazne ili sa sirom, kod nas su bile pola prazne, koje smo jeli umesto hleba a polovina je bila sa sirom.

Tako pripremljene kiflice stavljati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje, prekriti ih sa krpom i ostaviti ih da kisnu dva sata.
Premazati narasle kifle sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 17 do 20 minuta ili dok vam ne porumene.
Ako hoćete, vruće kifle možete premazati sa otopljenim puterom a i ne morate.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Pire jako rijetko radim i skoro nikad mi ga ne ostane viška, a za ovako divne kiflice bi se isplatilo namjerno ići raditi pire :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Emina, ja uvek, kad planiram testo sa pire krompirom, napravim višak i odmah odvojim ono što mi je potrebno a ostalo iznesem za ručak, jer kao što i sama kažeš, brzo se pojede a ja ostadoh bez njega.

      Избриши
  2. Анониман31. март 2015. 20:44

    Uvek imaš stvarno super ideje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaš i sama koliko ima recepata na netu, po kuvarima, sveščicama, ali ne mogu da stignem da ih sve napravim, nas je samo dvoje u kući, treba to pojesti. Dok si mlad i nekako je ok ali kad se pređu neke godine, lepi se sve tamo gde ne treba..

      Избриши