Sigurna sam da i vama ostane pire krompir od ručka, sa kojim, po nekada ne znate šta ćete...evo vam jedna ideja, testo se može zamesiti sa krompirom i može vam stajati od 6 sati do dva dana u frižideru, pre nego bilo šta napravite od njega.Svi znamo koliko su testa lepa u kojima je dodat pire krompir. Ako imate vremena, isprobajte i ovo pecivo.
Sastojci:
250 ml pire krompira
80 g putera + 50 g omekšalog putera
2 kašike šećera
2 kašičice soli
125 ml mlake vode
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
2 jaja,sobne temperature + 1 jaje za premazivanje
900 g brašna
semenke po ukusu a može i bez
Priprema:
Ostaviti sa strane dok se potpuno ne ohladi.
Jaja, sobne temperature, umutiti sa viljuškom i dodati u smesu od mleka, kad se
potpuno ohladilo.
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i dodati u ohlađenu smesu od mleka i celoj toj količini dodati 300 g brašna i sve to zajedno sjediniti sa varjačom.
Zatrvoriti sa poklopcem ( pazite posuda mora da bude dosta velika, ako nemate tako veliku posudu, uzeti vanglicu i dobro zatvoriti sa providnom folijom ) i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da sve to naraste.
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i dodati u ohlađenu smesu od mleka i celoj toj količini dodati 300 g brašna i sve to zajedno sjediniti sa varjačom.
Zatrvoriti sa poklopcem ( pazite posuda mora da bude dosta velika, ako nemate tako veliku posudu, uzeti vanglicu i dobro zatvoriti sa providnom folijom ) i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da sve to naraste.
Poklopiti testo i ostaviti ga u frižideru, najmanje 6 sati ili čak do dva dana.
Rastanjeno testo premazati sa polovinom omekšalog putera, iseći testo na pola, onda na još pola i onda svaku četvrtinu na onoliko koliko hoćete da su vam kiflice velike, kod mene je bilo od svake polovine testa po 20 kiflica.
Možete ih praviti prazne ili sa sirom, kod nas su bile pola prazne, koje smo jeli umesto hleba a polovina je bila sa sirom.
Premazati narasle kifle sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru.
Ako hoćete, vruće kifle možete premazati sa otopljenim puterom a i ne morate.
Prijatno!!!!
Pire jako rijetko radim i skoro nikad mi ga ne ostane viška, a za ovako divne kiflice bi se isplatilo namjerno ići raditi pire :)
ОдговориИзбришиDraga moja Emina, ja uvek, kad planiram testo sa pire krompirom, napravim višak i odmah odvojim ono što mi je potrebno a ostalo iznesem za ručak, jer kao što i sama kažeš, brzo se pojede a ja ostadoh bez njega.
Избришиспасибо. ♥
ОдговориИзбриши♥
ИзбришиUvek imaš stvarno super ideje!
ОдговориИзбришиZnaš i sama koliko ima recepata na netu, po kuvarima, sveščicama, ali ne mogu da stignem da ih sve napravim, nas je samo dvoje u kući, treba to pojesti. Dok si mlad i nekako je ok ali kad se pređu neke godine, lepi se sve tamo gde ne treba..
Избриши