Pisala sam u prethodnom postu o čičoki, i pošto sam tek sad saznala koliko je zdrava da se jede, morala sam je ponovo spremiti.
Sastojci:
1 glavica sitnije iseckanog luka
2 struka, samo beli deo sitno iseckanog praziluka
2 čena pasiranog belog luka
2 lovorova lista
500 g karfiola, iskidanog na sitnije cvetiće
300 g čičoke
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
sok od limuna
ili 100 ml mleka ili pavlake za kuvanje, kisela pavlaka ili gusti jogurt
po ukusu:sitno iseckan peršun, rendani parmezan
Priprema:
Naliti sa pilećim ili povrtnim temeljcem, poklopiti, smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 minuta ili dok čičoka ne omekša.
Po želji, možete je začiniti sa umućenom kiselom pavlakom i dodatkom limunovog soka, ili,ako ne stavljate pavlaku za kuvanje, samo dodati,po ukusu, limunov sok....izbor je vaš.
Ja sam je razredila sa dodatkom temeljca i pavlake za kuvanje.
Možete je poslužiti sa čipsom od čičoke,posutu sa rendanim parmezanom,krupno samlevenim biberom i sitno iseckanim peršunom ili samo sa kašikom gustog jogurta ili kisele pavlake.
Prijatno!!!!
Predivna čorbica. U slast bih je pojela. Još kako si ti ovo fino servirala, ma i prste da poližeš ;)
ОдговориИзбришиOvih dana prvi put jedem čičoku i žao mi je što mi ta prodavnica nije bliža, ali meni je ukus fantastičan. Od srca ti hvala. Zagrljaj ti šaljem.
Избриши