уторак, 17. март 2015.

Irski hleb sa sodom bikarbonom

Danas je St. Patrick i veliko slavlje kod Iraca. Kod nas je bila velika parada u nedelju, koja se održava svake godine, ali mi nikad ne idemo, jer te gužve mi nikako ne odgovaraju. 
Po pabovima  ( vrsta kafane ) se danas služi zeleno pivo, koje bih volela da jednom probam i danas je sve u znaku zelene deteline... ja nemam zelenu detelinu ali sam zato napravila njihov tradicionalni hleb sa sodom bikarbonom i posula sam sa peršunom i belim lukom, da imam nešto zeleno.



Sastojci:

525 g svenamenskog brašna
1 kapičica soli
1 kašičica šećera
8 g sode bikarbone
375 do 500 ml sveže mlaćenice

Priprema:

Izmešati brašno, šećer, so i sodu bikarbonu i prosejati u vanglicu.

U sredini brašna napraviti malo udubljenje, dodati mlaćenicu i varjačom sve izmešati.
Trebate da dobijete lepljivo testo i gledajte da ga što manje izmešate jer može da se desi da se premesi mešajući i onda ćete dobiti tvrdo i teško testo i hleb neće biti baš najbolji.

Tepsiju postaviti sa papirom za pečenje isipati izmešano lepljivo testo i oblikovati ga u pogaču, debljine oko 4cm debljine io na vrhu testa iseću unakrst sa makazama.


Ja sam moj oblikovan hleb ispod i iznad,posula sa malo brašna ( volim taj rustični izgled pečenog hleba )

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 200°C i peći još 30 minuta.

Da proverite da li vam je hleb pečen, kad ga lupkate prstima on mora da zvuči kao da je šupalj.

Ovaj hleb je unutra mekan a spolja hrskav....

Ostaviti na žicu da se prohladi, iseći na kriške sa reckavim nožem za hleb, namazati sa puterom, posuti sa peršunom i belim lukom ( ne morate posipati ni sa čim, meni se jelo ovako nešto ) i uživajte u njemu.


Prijatno!!!!

Home made mlaćenica / buttermilk

Ako nemate da kupite  mlaćenicu / buttermilk, napravite sami.
U čašu od 250 ml staviti 4 i po kašičice limunovog soka ili belog sirćeta i dodati mleko, da imate tačno 250 ml,promešajte i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, mleko će početi da se gruša ( izgleda kao da je pokvareno mleko )
Koristiti za šta vam je potrebno ili držati u frižideru do upotrebe.

10 коментара:

  1. Dear Zorica!
    I discovered your blog few months ago...but until now I've never left a comment. Thanks for your nice recipes and thanks ...I adore to learn about recipes from other countries!
    I have also a gastro blog in Spain and I started to make a video-recipes (in English version) and yesterday I posted your "Easter Eggs" and linked your blog.
    Hope you will enjoy my recipes as much as I do with yours!
    Kind regards!
    Gemma (my blog is: Food&Cakes by GB )

    ОдговориИзбриши
  2. Dear Gemma, I am so happy that you like my blog and I am same as you I love food and to make recipes from other countries. Thank you so much and lets follow each other....I will take a look at your blog and I am sure that I will find many interesting posts.
    Warm regards!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Hvala ti puno, zaista se ove vrste hleba brzo naprave, ali se još i brže pojedu.

      Избриши
  4. Mjerkam već dugo ovaj kruh, obavezno ga radim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, nema lakšeg hleba od ovog da se napravi a dobije se izuzetno lep hleb....može se poraviti u slatkoj ili slanoj verziji.Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Zasto je meni sredina hleba zuta a ne bela kao kod vas ? :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tek sad vidim tvoje pitanje,molim te, izvini..zaista ne bih imala odgovor na to, jer ovaj hlen pravim često kad nam je potreban hleb i još mi se nikad nije desilo da mi je hleb u sredini žut.

      Избриши
  6. Nedugo sam ga radila , a soda mi u kruhu baš i ne odgovara.

    ОдговориИзбриши
  7. Božice, iskreno da ti kažem, ja tu sodu bikarbonu i ne osetim, i ova vrsta hleba je idealna za one, koji ne jedu hleb sa kvascem.Sećam se da je moja baka na selu pravila vrlo sličan hleb. Hvala Bogu što smo svi različiti i što ne volimo iste stvari. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши