уторак, 31. март 2015.

Terin od palačinki sa spanaćem

Može da vam bude doručak, ručak ili večera...nama je bio ručak...umesto spanaća  koristite, sremuš,zelje, koprive............


Sastojci za palačinke:

2 jaja
180 g brašna
275 do 300 ml mleka
prstohvat soli
25 ml ulja

Sastojci za fil:

500 g spanaća, kopriva, zelja,sremuša
60 g izrendanog parmezana
250 mladog kravljeg sira
prstohvat muškatnog oraščića
po ukusu sveže samleven biber i morska so

Priprema:

Palačinke možete napraviti veče pre ili kad ste spremni da pravite terin.
Umutiti žicom jaja, dodati mleko, prstohvat soli i na kraju dodavati brašno po malo, dok ne umutite glatku smesu, i na kraju dodati ulje u smesu, koju ćete ostaviti 30 minuta da se odmori.
Peći palačinke. ( ja koristim teflonski tiganj i ne koristim ulje za prženje, zato ga stavljam u smesu za palačinke )
( u originalnom receptu je bilo potrebno pola količine od svega, ali moj kalup je veći i meni je bilo potrebno više palačinki.
Zapremina kalupa je od 1 l koji je potreban za 6 palačinki.

Spanać blanširati u provreloj vodi ( sačuvajte vodu, kad se ohladi zaliti vaše sobno cveće ) ocediti dobrooooo od viška vode i iseckati sitnije. ( ja obično ovo uradim ranije, nekad i veče pre )
U zdelu staviti mladi sir, dodati oceđen spanać, prstohvat muškatnog oraščića, jaje, polovinu izrendanog parmezana, so i biber i sve sjediniti.

Papirom za pećenje obložiti pravougaoni kalup, premazati sa malo otopljenog putera ili ulja i preko papira ponovo obložiti sa pripremljenim palačinkama, da pokrijete sve stranice.


Smesu od sira i spanaća podelite da imate dovoljno za sve palačinke.
Uzeti nekoliko kašičica smese od spanaća i rasporediti po palačinki kao mali valjak, podviti stranice palačinke i zaviti u rolatić.


Poređati tako pripremljene palačinke u terin.


Sada stavljamo i drugi red, ali početi sa ređanjem od suprotne strane a i ne morate.
Kad ste završili sa palačinkama preliti ih sa dva umućena jajeta u koje ste dodali, ostatak izrendanog parmezana, so i biber po ukusu.
Zatvoriti sa delovima palačinki, koje vise sa strane.


Uključiti rernu na 180*C i peći pola sata, ako pravite pola količine, celu peći oko 45 minuta.
Ohladiti, okrenuti,iseći na šnite i poslužiti sa zelenom salatom,jogurtom ili šta vi volite.


Prijatno!!!


Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Snežana sa bloga "Magična Oklagija " koja nam je zadala temu spanać i njoj šaljem ovaj recept.

12 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Tanja...ovo bih volela da probam sa sremušem, jer mislim da bi mu ukus bio fantastičan, ali dok ga ne nađem,dobar je i spanać.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Jasna, jako dekorativno izgleda i meni je ovo odlično za nedeljni brunch ...Hvala.

      Избриши
  3. So green, so fresh, so tasty, so original! Spring is here. :)
    Hugs, my dear Zok!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear Gery...We loved it. Have a great week and hugs and kisses:)))

      Избриши
  4. Probala sam da napravim nešto slično, ali mi nije izgledalo ovako pod konac. Savršeno!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra moja, važno je da je bilo ukusno, neće uvek da ide onako kako mi hoćemo...desilo se meni skoro da sam pravila nešto po receptu i nije uopšte ispalo kao što je bilo na slici, ali je bilo vrlo ukusno.Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  5. Ovo je genijalno draga Zorice, ukusno i dekorativno, a tko ne voli fine palačinke, odlične i u ovom slanom izdanju !

    ОдговориИзбриши
  6. Mi smo ih pojeli za jedan dan, ručak i ono malo što ostade pojedosmo za večeru.

    ОдговориИзбриши
  7. Jako mi se svidio recept. Fotografirala sam narezane ploške skroz ohlađene, ali lijepo se reže i dok je toplo. Jeli smo ih tople, nakon samo 40ak min. hlađenja i nije se ništa niti raspadalo, niti razmatalo. Odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga tortice, ja ti se od srca zahvaljujem i jako se radujem da si isprobala ovaj,zaista lep, recept. Mi smo ih jeli tople, i ovo na slici je sečeno dok je bilo toplo. Topli pozdrav.

      Избриши