Verovatno mislite kako je moguće da se napravi posni brioche hleb, kad je glavni sastojak puter...kao što vidite može...Ovog puta sam ga pravila da je pikantan, jer mi je takav hleb bio potreban...
Sastojci:
125 g hlebnog brašna
125 g svenamenskog brašna
150 do 175 ml tople vode
pola kašičice šećera
1 kašičica soli
4 g suvog kvasca
4 g praška za pecivo
4 g praška za pecivo
po ukusu; beli luk u prahu, ljute tučene paprike, čubrica ili italijanski začin, krupnije samleven biber, laneno seme...
2 pune kašike maslinovog ulja
Priprema:
U vanglicu prosejati oba brašna sa praškom za pecivo, dodati sve ostale sastojke, osim vode i ulja.
Izmešati sve zajedno.
Dodati vodu i umesiti rukom ili mikserom i mesiti oko 5 minuta, kad je testo dobro umešeno dodati prvo jednu kašiku maslinovog ulja i dalje mutiti spiralnim nastavcima, kad je prva količina ulja sjedinjena sa testom dodati i drugu kašiku ulja i nastaviti sa mešenjem, ovo se može umesiti i ručno. Nije baš lako sjediniti ulje sa testom, ali je moguće, samo budite strpljivi.
Umešeno testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili,oblikovati testo u loptu i vratiti nazad u vanglicu, koju ste blago pobrašnili po dnu.
Naraslo testo pritisnuti da splasne, premestiti u manju zdelu, pokriti i ostaviti u frižider da odstoji 3 do 4 sata.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i preklopiti testo sa obe strane, oblikovati u hleb i staviti u podmazan manji kalup za hleb.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i preklopiti testo sa obe strane, oblikovati u hleb i staviti u podmazan manji kalup za hleb.
Raseći hleb odozgore sa oštrim nožem i ostaviti sat do sat i po da testo ponovo naraste.
Zagrejati rernu na 175°C i peći dok vam lepo ne porumeni, oko pola sata.
Zagrejati rernu na 175°C i peći dok vam lepo ne porumeni, oko pola sata.
Pečen hleb ostaviti 5 minuta da se ohladi u kalupu i po želji topli hleb možete premazati sa mešavinom začina i maslinovog ulja i ako ne postite, posuti sa malo rendanog parmezana.
Po želji, ovako pripremljeno testo se može oblikovati i u male zemičke.
Prijatno!!!!
Divan recept, Zoki. Jako lepe fotografije. Poslednja mi je apsolutno prelepa!
ОдговориИзбришиHvala ti Nale puno. Ne sećam se da li sam ikad mesila posni hleb, ali ovo mi je pravi pogodak...mesiću ga opet.
ИзбришиDivnoooo!
ОдговориИзбришиHvala.
ИзбришиMoji hlebovi su uvek posni, ne stavljam čak ni ulje, a budu dobri... Kada je bilo koje testo u pitanju, nema greške ;)
ОдговориИзбришиHleb može bez ulja ali brioche testo nemože, jer onda ne bi bilo to..inače obično ide puter i jaja u to testo i fantastično je. Ovo mi se posebno dopalo a maslinovo ulje je sasvim ok da se stavi u hleb. Topli pozdrav.
ИзбришиHvala ti, draga moja Emina.
ОдговориИзбриши