недеља, 03. мај 2015.

Paradajz čorba sa dimljenom paprikom

Moj muž jako voli paradajz i danas me pita da li mogu da mu napravim paradajz čorbicu, naravno, kako da ne..


Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckanog
3 čena pasiranog belog luka
2 pune kašike paradajz pirea
1 puna kašičica mlevene dimljene paprike
pola kašičice mlevenog kumina
1 konzerva od 400 ml pečenog paradajza ( fire roasted tomato )
375 ml povrtnog temeljca
1 kašičica braon šećera ili po ukusu
po ukusu sveže samlevenog bibera
seckan svež bosiljak ili peršun

Priprema:

U šerpu sipati ulje, dodati sitno iseckan luk i beli luk ( ja sam umesto običnog luka upotrebila dve male ljutike / arpadžik ) i pržiti dok luk ne postane staklast.
Dodati kumin, pire od paradajza i mlevenu dimljenu papriku i pržiti oko 2 minuta dok se malo ne karamelizuje pire od paradajza a kumin malo proprži.

Dodati pečeni paradajz, naliti sa povrtnom supom, ako je nemate onda dodati kocku za povrtnu supu i naliti sa vodom, dodati sveže samleven biber i braon šećer, količina zavisi koliko je paradajz kiseo, sve promešati i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati samo 5 minuta.

Po želji, možete čorbu samleti sa štapnim mikserom, meni se više dopada ovako kad ima parčići paradajza.
U slučaju da je meljete, možda ćete morati dodati još malo povrtnog temeljca, u zavisnosti, koliko volite da vam je čorba gusta.
Posuti sa sitno iseckanim bosiljkom ili peršunom i poslužiti toplu sa nekim prepečenim hlebom ili garlic bread.


Ako nemate ovako pečen paradajz u konzervi, možete ga i sami napraviti.
Iseći paradajz šljivar na polovine,preliti sa malo maslinovog ulja i ispeći ga u rerni ili na roštilju, posuti sa malo belog luka i to je to.


Нема коментара:

Постави коментар