уторак, 26. септембар 2017.

Mac and cheese

Makarone i sira je vrlo popularno jelo na ovom kontinentu, kako to ovde zovu comfort food i u našoj kući se puno puta pravilo dok su deca bila mala, ali, od kada su oni otišli svojim putem, mi to vrlo retko pravimo..Danas mi je palo na pamet da bih mogla da napravim za nas dvoje, ali ne na klasičan način, nego malo drugačije...sa šunkom i karfiolom.Nama se jako dopalo, možda će se dopasti vama i vašoj dečici.


Sastojci : 250 g sitnih makarona, 1 glavica karfiola, 250 g šunke, 50 g putera, 1 puna kašika brašna, 400 ml mleka, 250 g lako topljivog sira, 1/8 kašičice muškatnog oraha, so, biber, peršun

Priprema: Skuvati makarone po uputstvu proizvođača. Ocediti od vode.
Karfiol očistiti, oprati i iskidati na male cvetiće.Staviti vodu da vri i kad je provrela ubaciti cvetiće karfiola i kuvati ih oko 5 minuta. Ocediti od vode.

U veću šerpu staviti puter da se otopi i zagreje, dodati punu kašiku brašna i pržiti, mešajući ali samo da blago porumeni, mora ostati svetlo i naliti sa mlekom i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Skloniti sa ringle, posoliti, pobiberiti, dodati muškatni orah, sitno iseckan peršun, dodati 2/3 izrendanog sira, izmešati i onda dodati oceđenu pastu, oceđen karfiol i na kraju šunku ( može i piletina, koja je ostala od ručka ) i sve dobro izmešati.

Pekač, veličine 33cm X 23cm premazati sa malo ulja i sipati pripremljene makarone i karfiol.Posuti sa ostatkom izrendanog sira ( ja koristim mešavinu sireva; provolone, mozzarella, asiago i beli cheddar ).
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C dok vam sir ne porumeni a cela masa lepo ukrčka.


Ostaviti da se kratko prohladi.



Posuti sa sitno iseckanim peršunom, može i sa mladim lukom i sitno iseckanom papričicom i poslužiti.

Prijatno!!!



3 коментара: