петак, 15. септембар 2017.

Punjene paprike sa karfiolom

Verovatno mislite, ova je žena prolupala, ali ove paprike treba da probate i da se uverite da su fantastičnog ukusa, ako mogu da se pune krompirom, zašto ne bi mogle sa karfiolom. Odlično jelo za vegeterijance, ali nije posno, ako možete da nađete posni kačkavalj, može da bude i posno.



Sastojci: 6 do 8 roga paprika,350 g ili pola glavice karfiola,2 veće ljutike ili 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 mala ljuta feferona, 1 veća šargarepa,2 do 3 kašike seckanog peršuna, 6 do 8 listova bosiljka,100 g sitnog paradajza, ( grape or cherry ) 50 g sitno izrendanog romano ili parmezan sir, 150 g krupnije izrendane mocarela sir,po ukusu; suvi začin, so i biber, maslinovo ulje

Priprema: Paprike oprati, osušiti i napraviti rez po dužini, ali samo sa jedne strane. Ostaviti drške radi bolje prezentacije jela i prstima izvući semenke i žilice ( ide vrlo lako.
Ostaviti ih sa strane.

Karfiol oprati i ocediti od vode. Možete ga nožem iseći što sitnije možete ili samleti u multi praktiku. ( ja sam seckala nožem, pojma nemam u kojoj mi je kutiji multipraktik ) da izgleda kao zrna pirinča.

U veći tiganj sipati maslinovo ulje ( ja sam koristila mast ) i zagrejati, dodati sitno iseckanu ljutiku ili crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati sitno iseckan karfiol i pržiti sve zajedno dok karfiol ne omekša.

Dok se to prži, pripremiti ostalo povrće. Šargarepu očistiti, oprati i iseckati na vrlo sitne kockice. 
Feferone oprati iočistiti od semenki i žilica i njih sitno iseckati.
Beli luk očistiti i iseckati što sitnije možete. Peršun i bosiljak oprati i iseckati sitno.Paradajz, ako koristite onaj sitni grape iseći na 4 dela, ako je krupniji, cherry onda na 8 delova.

Kad je karfiol omekšao, dodati svo ovo povrće koje ste iseckali i pržiti vrlo kratko, samo nekoliko minuta, zajedno.

Po ukusu dodati suvi začin, biber i so, izmešati i ostaviti da se kratko prohladi.
Za to vreme izrendati obe vrste sira i dodati u povrće i sve dobro izmešati da se sir otopi.
Ostaviti da se kratko prohladi da se ne pečete dok punite paprike.

Svaku rasečenu papriku iznutra blago posoliti,pobiberiti i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja.

Uzeti veći pekač u koji mogu da vam stanu sve paprike i blago premazati sa maslinovim uljem.

Svaku papriku pažljivo napuniti sa masom od karfiola ( prethodno probajte da li vam je dovoljno soli i bibera ) i staviti u ležeći položaj u pekač. Paprike stavljati jednu do druge. Kad ste završili sa punjenjem blago preliti sa maslinovim uljem i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam paprike ne počnu da se smežuraju ili malo omekšaju.


Ostaviti kratko da se prohlade i poslužiti ih tople.Preliti ih sokom iz pekača, koje su paprike ispustile dok su se pekle. Ko voli može da doda i kašiku gustog jogurta, nama nije bilo ništa potrebno, jer su ukusne i bez.


 Pred služenje posuti sitno iseckanim pešunom i bosiljkom.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Zaista neobično, ali odlično! Ideja za 5! Nravno, kod mene će to biti prilog ili predjelo, iako bi meni ovo bilo sasvim dovoljno za glavni obrok. Bilježim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...nama je ovo bio ručak, tj,meni a muž je pored toga jeo hladnu pečenu prasetinu...

      Избриши
  2. Izgleda fenomenalno, a uopšte ne sumnjam da je preukusno :) Znaš kako, imam ja recept (treba da ga prebacim sa starog bloga) u kome je sos od karfiola pomešan sa špagetima, ko bi, tek, rekao da se to dvoje slažu, a preukusno je :) Iz tog razloga uopšte ne sumnjam u ukus tvojih paprika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam i ja ovde recet gde je pasta pripremljena sa sosom od karfiola, i da znaš da volim tako pripremljenu pastu.

      Избриши
  3. Uvek imaš super ideje i super fotke

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dubravka...volim ja da jedem, ali nemam uvek vremena pa gledam šta mi je najbrže a nekad hoćuda odmorimo stomak od mesa.Pozdrav za vas.

      Избриши