петак, 25. март 2016.

Francuski hleb sa pečenim belim lukom

Kako ovo fino miriše a beli luk i ja smo u velikoj ljubavi.


Sastojci:

150 g hlebnog brašna
400 g sve namenskog brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
1 glavica pečenog belog luka, sitno iseckano
15 ml maslinovog ulja
1 žumance
100 ml kefira
250 ml tople vode
1 puna kašičica soli, ili po ukusu
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
i još
1 belance
1 kašika vode
malo kukuruznog brašna

Priprema:

Za ovaj hleb prvo treba ispeći beli luk.

Glavici belog luka odseći vrh, preliti sa malo maslinovog ulja,posoliti i zaviti u foliju.
Peći oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti  od veličine glavice, na 175°C.


Kad je luk pečen, otvoriti foliju i ostaviti da se luk ohladi.


Ovako pečen luk se može mazati na hleb, ali nama je potreban za pravljenje hleba.
Istisnuti pečene čenove luka, sitno iseckati i ostaviti na stranu.

U toplu vodu dodati kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna, dodati ulje, žumanac, kefir, ( za vas koji nemate kefir može i običan tečni jogurt ) so, sitno iseckan pećeni beli luk i podignuti kvasac.
Rukom ili mikserom zamesiti testo, isipati na radnu površinu i domesiti testo i ako je potreno dodati i preostalih 25 g brašna. Nisu svuda sva brašna ista, neka upijaju više ili manje tečnosti pa po potrebi dodati preostalih 25 g. Testo treba da bude na mekšu stranu i da se ne lepi za ruke.

Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Uduplano testo isiopati na radnu površinu,premesiti.
Radnu površinu blago posuti sa gustinom i premešeno testo rastanjiti u pravougaonik i tako rastanjeno testo zaviti u malo čvršći rolat.
Ivicu testa prstima zalepiti za donju stranu testa i tako zavijeno testo oblikovati rukama u hleb.
Pleh prekriti papirom za pečenje posuti sa kukuruznim brašnom i preneti oblikovan hleb.
Oštrim nožem ili žiletom, zarezati hleb odozgore. Pokriti i ostaviti na toplom mestu pola sata da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom i vodom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185-190°C i peći oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni sa svih strana.


Ja sam moj hleb zarezala malo više, trebala sam manje, ali to mu nije umanjilo ni malo fini ukus.

Pečen hleb ostaviti na žici da se ohladi.


Prijatno!!

5 коментара:

  1. Obožavam ovako pečeni češnjak. Moram pokušati umijesiti ovaj kruh, sigurna sam da će mi se dopasti.

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Petra, mi ga mnogo volimo i hleb i beli luk...ja ga vrlo često pečem i onda namažem na hleb jer na ovaj način mnogo manje se oseća a volimo mi i svež beli luk.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je zbilja divan recept za one koji vole beli luk.Ta sam.Zorice napraviću čim pre ovaj hleb.nisam do sada takav pravila.Mnogo mi se sviđa! Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće mi posebno zadovoljstvo ako ti se hleb dopadne a ja, beli luk malte ne samo što ne stavim u kolače...mnogo ga volim.Hvala i pozdrav za tebe.

      Избриши