уторак, 19. септембар 2017.

Plum torte

Recept koji je objavljen više od 3000 puta on line i svakog septembra od 1982 godine do 1989 u New York Times-u. Ja sam sasvim slučajno naletela na plave šljive u prodavnici, jer u mom selu ih baš nema puno i ako ne mogu da napravim džem od njih, ( imam džem od prošle godine ) mogu da ih iskoristim za kolač, knedle i još po nešto...ovih dana će biti još jedan recept za poslasticu od njih.


Sastojci: 115 g putera, sobne temperature,100 g šećera,1 kesica vanilinog šećera,korica od pola limuna,2 kašike soka od limuna,135 g brašna,,pola kesice praška za pecivo,prstohvat soli,2 jajeta,10 do 12 šlljiva, prepolovljenih na pola
i još: 1 do 2 kašike šećera,pola kašike cimeta

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Puter, sobne temperature umutiti sa šećerom u penastu masu.
Brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo izmešati i polako prosejati iznad zdele u kojoj mutite puter i umutite zajedno sa puterom i šećerom.
Dodati izrendanu koricu limuna ( ako ne volite ukus limuna, možete i izostaviti ) dodati vanilin šećer i jedno jaje i umutiti pa dodati i drugo jaje i umutiti sve zajedno.Masa je dosta gusta.

Pripremiti kalup za tortu, veličine 20 sm a može i 22 i 24 samo što će vam kolač biti dosta nizak ( ja sam koristila 22.5cm i moj je niži nego što je originalni recept( da biste videli ovaj recept trebate biti predlpaćeni na ovu stranicu, tako da nećete moći da ga vidite u originalu ) i sipati spatulom ili kašikom, masu u pleh. Kalup možete da poprskate sprejom za pečenje ili blago premazati sa hladnim puterom i posuti brašnom,višak istresite ili prekriti dno i stranice sa pek papirom.


Poravnjati odozgore, naređati presečene šljive, koje ćete ugurati u testo.
Preliti sa 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna, posuti sa izmešanim cimetom i šećerom i peći oko 45 do 50 minuta ili dok vam igla, koju ćete zabosti u sredinu kolača, ne bude čista.
Kolač ohladiti pre nego što ga poslužite i posuti sa šećerom u prahu.
Kod nas to nije bilo moguće da čekamo pa smo ga jeli mlako.


Prijatno!!!!

Morala sam ovaj kolač da ponovim i opet smo se oduševili sa   mekoćom i ukusom..



8 коментара: