Pre nekoliko dana je bio 10-ti rođendan našoj unučici, slavilo se samo sa najbližom familijom ( babe i deda, jer druge familije nemamo ) i znajući koliko će tamo biti hrane, trebao mi je malo laganiji ručak za nas dvoje..izbor je pao na ovoj salati.
Sastojci: 450 g sitnije paste, 1 veliki ili 2 manja paradajza isečena na kockice, 1 žuta ili zelena paprika, isečena na kockice, 1/2 krastavca, isečenog na polumesece, 100g crnih maslinki, 1 / 2 glavice većeg ljubičastog luka, 100 g feta sir, isečen na kockice, 1 kašika maslinovog ulja
Za preliv: 50 ml maslinovog ulja, 45 ml crvenog vinskog sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica suvog oregana, po ukusu sveže samlevenog bibera
Priprema: Staviti vodu da provri i kad provri, pre nego što ćete dodati pastu da se kuva sipati punu kašičicu soli i tek onda dodati pastu.
Koristite neku kraću pastu, ako je moguće i kuvajte je po uputstvu proizvođača.Dok se pasta kuva, pripremite sir, povrće i preliv.
Skuvanu pastu ocediti od vode u kojoj se kuvala, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se dobro ocedi.
Oceđenu pastu preliti sa kašikom maslinovog ulja i sve dobro izmešati.
U veću zdelu staviti skuvanu i oceđenu pastu a sve ostalo preko paste.
Ako su vam maslinke sitnije, ostavite ih cele, ako su malo krupnije, preseći ih na polovine ili četvrtine.U manju zdelicu umutiti zajedno maslinovo ulje, vinsko sirće, oregano, so i sveže samleveni biber i preliti preko paste i sve dobro, ali nežno, da se sir ne rasturi, izmešati.
Ostaviti nekoliko sati u frižider da se rashladi i ukusi sjedine.
Pred služenje još jednom izmešati i poslužiti kao samostalni obrok ili uz meso sa roštilja.
Ovako pripremljena salata može stajati u frižideru 3 do 5 dana, ali lično ne verujem da će ostati duže od dva dana i ako vam šta ostane, ponesite na posao za ručak.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар