петак, 27. јул 2018.

Grčka salata sa pastom ( Greek Pasta Salad )

Pre nekoliko dana je bio 10-ti rođendan našoj unučici, slavilo se samo sa najbližom  familijom ( babe i deda, jer druge familije nemamo ) i znajući koliko će tamo biti hrane, trebao mi je malo laganiji ručak za nas dvoje..izbor je pao na ovoj salati.


Sastojci:  450 g sitnije paste, 1 veliki ili 2 manja paradajza isečena na kockice, 1 žuta ili zelena paprika, isečena na kockice, 1/2 krastavca, isečenog na polumesece, 100g crnih maslinki, 1 / 2 glavice većeg ljubičastog luka, 100 g feta sir, isečen na kockice, 1 kašika maslinovog ulja
Za preliv: 50 ml maslinovog ulja, 45 ml crvenog vinskog sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica suvog oregana, po ukusu sveže samlevenog bibera

Priprema:  Staviti vodu da provri i kad provri, pre nego što ćete dodati pastu da se kuva sipati punu kašičicu soli i tek onda dodati pastu.
Koristite neku kraću pastu, ako je moguće i kuvajte je po uputstvu proizvođača.
Dok se pasta kuva, pripremite sir, povrće i preliv.
Skuvanu pastu ocediti od vode u kojoj se kuvala, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se dobro ocedi.
Oceđenu pastu preliti sa kašikom maslinovog ulja i sve dobro izmešati.

U veću zdelu staviti skuvanu i oceđenu pastu a sve ostalo preko paste.
Ako su vam maslinke sitnije, ostavite ih cele, ako su malo krupnije, preseći ih na polovine ili četvrtine.
U manju zdelicu umutiti zajedno maslinovo ulje, vinsko sirće, oregano, so i sveže samleveni biber i preliti preko paste i sve dobro, ali nežno, da se sir ne rasturi, izmešati.
Ostaviti nekoliko sati u frižider da se rashladi i ukusi sjedine.


Pred služenje još jednom izmešati i poslužiti kao samostalni obrok ili uz meso sa roštilja.
Ovako pripremljena salata može stajati u frižideru 3 do 5 dana, ali lično ne verujem da će ostati duže od dva dana i ako vam šta ostane, ponesite na posao za ručak.


Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар