понедељак, 16. јул 2018.

Hladan čaj sa mentom i sokom od jabuka

Kod nas su već danima nesnosne temperature, ne pamtim da smo imali ovakvo leto, ali bolje vrućine nego snegovi i vetrovi...mi iz kuće ne izlazimo, jedino kad moramo. U samom startu napraviti duplu ili troduplu količinu jer se jako brzo popije, a što duže stoji to je bolji.


Sastojci: 4 kesice zelenog čaja, 2 do 3 grančice sveže mente / nane, 2 l provrele vode, 100 g zaslađivača po želji, 1 puna kašika limunovog soka, prstohvat sode bikarbone, 500 ml ne zaslađenog soka od jabuka
i još: listći nane, kolutovi limuna, kockice leda

Priprema:  Staviti vodu da provri. U veliku zdelu staviti 4 kesice zelenog čaja, preliti sa provrelom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Iscediti kesice od viška vode i baciti ih a u pripremljen čaj dodati prstohvat sode bikarbone ( ne pitajte me zašto, jer zaista ne znam, ali sam pratila originalni recept, što znači i ako je izostavite ništa se neće promeniti ) punu kašiku sveže isceđenog soka od limuna i zaslađivač po vašem ukusu, kod mene je bio šećer od bambusove trske i mešati dok se zaslađivač ne otopi.
Ako koristite zaslađeni sok od jabuka, zaslađivač dodajte na kraju, da vam ne bude previše slatko.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.

U ohlađen čaj sipati sok od jabuka, promešajte, sipajte u bokal i ostavite u frižider da se dobro rashladi.

Kad ste spremni da poslužite čaj, u svaku čašu dodati po nekoliko kockica leda, kolutove limuna, listiće nane i sipajte čaj preko.
Ako imate veće društvo onda stavite kockice leda i u bokal, ali ako vas je manje nemojte jer će vam razvodniti jačinu čaja.


Prijatno i uživajte!!!


Jedan od najlepših ljiljana koji sam prenela iz prethodne kuće i žao mi je što nisam donela i one druge, ali sad šta je tu je..ovi ljiljani toliko mirišu da mi ceo deo ispred kuće mirišu na njih..donela sam 3 lukovice i sve tri su se primile, ovo što se vidi ovde je sve od jedne lukovice i baš se radujem da se tako puno razmnožila, preostale dve imaju samo po 1 struk...


a treći struk nije još procvetao, dok ne procveta ne znam šta je, možda i nije ovakav ljiljan... biće mi žao ako nisam ponela ni jedan od ovih, visoki si oko 2 m a imaju prelepe cvetove..




Нема коментара:

Постави коментар