уторак, 10. јул 2018.

Mirisni liker od trešanja

Ne znam da li još uvek ima trešanja kod vas, kod nas im je tek sada sezona pa ih koristim maksimalno.


Sastojci: 1.5 kg trešanja, 300 g muscovado šećera, 600 ml votke ili lozovače, 2 štapića cimeta, 4 do 5 klinčića, 3 do 4 kardamoma, 1 do 2 zvezde anisa

Priprema:  Operite trešnje i ostavite da se ocede. ( koristite čvrste trešnje bez da imaju bilo šta po njima )Izvaditi koštice iz njih i sve trešnje staviti u veću zdelu.

Uzeti veću teglu ili flaše sa širokim grlom, ( koje ste prethodno oprali i osušili u rerni ) kroz koji mogu da prođu trešnje, ali da ih ne gnječite mnogo, i stavljati red trešanja red šećera, a između stavljati štapiće cimeta, anis, kardamom i klinčić. Ako ne volite ukus nekih od ovih začina, slobodno izostavite.Preliti sa alkoholom koji koristite, ( kod mene je to votka ) zatvorite teglu ili flašu i ostaviti na tamnom i hladnom mestu.

Tako treba da stoji dve do tri nedelje, ali svakodnevno protresite teglu da bi se šećer otopio.
Posle stajanja procedite, sipati u flaše ( koje ste prethodno oprali i sterilisali ) i koristiti liker ili pokloniti prijateljima.Meni su ovakve stvari najlepši poklon za rođendan, slave, Božić, Novu godinu.
Kad služite liker, najbolje ja da prethodno dobro rashladite ili poslužiti sa kockicama leda.

Količinu šećera možete da smanjite u zavisnosti od slatkoće voća.
Trešnje, koje su vam ostale posle ceđenja možete da koristite kao preliv za sladoled, ali samo za odrasle ili za kolače.
Ovaj liker se može napraviti i sa smrznutim trešnjama, samo moraju prvo da se odmrznu.
Gledajte da koristite zrele i tamne trešnje, od njih će vam boja biti tamnija.Živeli!!!

3 коментара: