четвртак, 19. јул 2018.

Pita sa višnjama

Juče smo bili u berbi višanja i borovnica sa našim dragim prijateljima i da vi samo znate koja mi je bila radost kad smo otkrili da možemo i borovnice sami da uberemo...cena im je fantastična, za 5 kg borovnica 24 dolara, pa to nigde nema i to smo ih svojom rukom brali..polovinom avgusta ćemo se vratiti da beremo breskve, beli luk, kukuruz...vidite koliko se mi radujemo kad nađemo obližnje farme da sami naberemo voća i povrća, što je to nekima sasvim normalno da imaju u svojoj bašti..

Za vas, koji nemate mašinicu za vađenje koštica iz višanja, da vam otkrijem jednu tajnu koju smo juče saznali od farmerove supruge..uzeti običnu, malo deblju cevčicu sa kojom pijete sok, samo da je malo jača i sa njom je najbolje očistiti višnje..ja sam očistila celu jednu korpu tako a drugu sam zamrzla sa košticama pa ćemo ih zimi jesti kao što ih sada jedemo sveže.


Sastojci:  1 pakovanje kora za pitu, 1 kg očišćenih i oceđenih višanja, 3 jaja, 300 g kisele pavlake, 100 ml ulja, 150 g šećera, 150 g pšeničnog griza, 1 kesica praška za pecivo, 1 puna kašičica vanilla paste ili 2 kesice burbon vanile, prah šećer

Priprema:  Jaja i šećer mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu masu,dodatii vanilu ( ja sam koristila vanilla paste ) i ulje i umutiti sve zajedno.
Dodati kiselu pavlaku i još jednom sve umuti zajedno.
Griz pomešati sa praškom za pecivo i dodati u masu od jaja i mikserom još jednom sve umutiti da se masa sjedini. Ostaviti na stranu.

Otvoriti pakovanje kore i odvojte po 3 kore za svaki rolatić.
U mom pakovanju je 12 kora i ja sam dobila 4 rolatića.
Za vas koji živite u Kanadi, možete da koristite phyllo kore ali one koje su medium debljine i u tom pakovanju obično ima oko 11 kora, što znači imaćete 3 rolata po 3 kore i 2 od dve kore.
Ja sam koristila kore koje su pečene na plotni i nisu ni tanke ni debele, ali mislim da bi pita bila puno bolja sa korama iz Srbije, koje ja ovde na žalost nemam.

Uzeti jednu koru premazati sa 2 do 3 kašike smese od jaja i pavlake, staviti drugu koru preko te i nju premazati sa istom smesom i na kraju treću koru i nju takođe premazati.
Vodite računa da imate dovoljno za sve kore...meni je bilo dovoljno za 12 kora i ostalo mi je još da premažem kore odozgore.

Višnje, koje ste prethodno oprali, očistili od koštica i ocedili od viška soka, podeliti da imate dovoljno za 4  rolata ili za onoliko rolata koliko imate kora.

Ostaviti 3 do 4 prsta razmaka od početka kore i staviti višnje po dužini, presaviti bočne stranice malo preko višanja i zaviti u rolat, ali nemojte puno stiskati, neka bude labavo zavijanje.
Staviti u pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Sad uradite i ostale rolate i kad ih stavljate na pleh, ostavite po malo razmaka između njih.
Premazati rolate sa smesom od jaja.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta ili dok vam gornja korica lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni, pokrite sa pek papirom.

Ohladiti pitu, iseći na parčiće, posuti šećerom u prahu, koji ste zamirisali sa vanilom i poslužite uz kafu ili rashlađeni čaj ili sok.

Ideja za ovu štrudlu mi je od mog recepta za baklavu...ispala je i odlična pita u koju sam samo dodala griz.


Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Zavidim ti draga Zorice na mogućnosti da odlazite na farme i berete voće. To mora da je poseban doživljaj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok smo ranije živeli u drugom gradu imali smo mogućnost da samo beremo jabuke, jer drugih farmi nije bilo oko nas, sada gde smo, je voćarski kraj, puno bresaka, grožđa, kajsija, šljiva a ima i puno povrća tako da smo veliki srećnici.

      Избриши