недеља, 01. јул 2018.

Sirup od zove / bazge i jagoda

Da vi samo znate koliko se ja radujem da sam najzad u mogućnosti da napravim nešto od zove...kasno sam je otkrila, kod nas je skoro precvetala i sad se stvaraju bobice, ali sam uspela da naberem i napravim liker i ovaj sok, koji je fantastičnog ukusa a sledeće godine nastavljam.

Happy Birthday Canada!!!!!


Sastojci:  25 cvetova zove / bazge, 1.250 g sitnog ( caster ) šećera, 2 limuna, 50 g limuntusa, 450 g domaćih jagoda, 2 l provrele vode

Priprema:  U veliku šerpu, koja ima poklopac, stavljati cvetove zove, koje ste prethodno dobro istresli od bubica.
Za to vreme stavite 2 litre vode da provri.
Jagode očistite, operite i presecite ih na pola.( najbolje je ako imate domaće jagode jer one su baš zrele i mirisne )


Dodati u šerpu limunove, koje ste prethodno dobro oprali i isecite ih na kolutove, ako su limunovi manji staviti 3 komada.
Preko zove sipajte šećer i limuntus i sve to prelite sa 2 litre provrele vode, sve dobro izmešajte, pokrite i ostavite da se prohladi.
Kad se malo prohladilo dodajte presečene jagode, malo ih varjačom pritiusnite od stranice šerpe da ispuste malo svoje sokove, još jednom dobro izmešajte, poklopite i ostavite na hladnom mestu ( hladna ostava / špajz ili frižider ) da odstoji 72 sata.
Svakog dana promešati bar dva puta.


Flaše oprati,ocediti i sterilisati ih u toploj rerni.
Pripremljeni sirup prvo procediti nekoliko puta kroz cediljku pa tek onda kroz filter za kafu, muslin ili kuhinjski papir, kao ja, ali će ovako ceđenje trajati malo duže.
Cvetove zove zajedno sa jagodama iscediti rukama pre nego što počnete da cedite sok.
Napunite flaše i dobro iz zatvorite.
Čuvati na hladnom mestu do godinu dana.
Od ove količine ćete dobiti dve i po litre sirupa, koji možete da razredite sa vodom,soda vodom, limunadom, kiselom vodom, dodati u ledeni čaj ili za specijalne prilike poslužiti deo sirupa a preko sipati šampanjac




Нема коментара:

Постави коментар