Hleb koji ustvari nije hleb već jedan veliki kroasan oblikovan u obliku hleba a da li znate nekog ko ne voli kroasane? Ja ne. Idealno za jutarnji doručak premazana sa domaćim džemom uz toplu šolju mleka, tople čokolade ili čaja...probajte pa mi javite vaše utiske.
i još: 170 g ledenog putera
Priprema: Oba brašna izmešati te ih prosejati. Dodati šećer, blago umućena jaja, mlaćenicu, ( buttermilk ili tečni jogurt ) 100 ml tople vode, suvi instant kvasac ( ako koristite svež kvasac potopiti ga u malo tople vode od onih 100 ml sa malo šećera, promešati i ostaviti da se podigne, ja koristim instvant kvasac koji nije potrebno razmutiti u vodi, već ide direktno u brašno ) i zamestit testo. Testo treba da bude na mekšoj strani i ako je potrebno dodati još malo vode.
U zamešeno testo dodavati puter, sobne temperature, koji ste isekli u kockice i soli i mesiti testo dok sav puter ne iskoristite a dobijete testo koje je meko i lepljivo.
Ja sve ovo odradim mikserom.
Sada isipati testo na radnu površinu i bez dodavanja brašna mesiti ga još desetak minuta i lupati ga o radnu površinu da se razvije gluten.
Kad je testo umešeno treba da bude meko i glatko ali da se ne lepi za ruke.
Pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ostatak putera iseći na pola pa svaku polovinu iseći još na 2 dela, jedan da vam je 1/3 i druga 2/3, znači dva puta po 1/3 i dva puta na 2/3 i sad to vratite nazad u zamrzivač.
U zamešeno testo dodavati puter, sobne temperature, koji ste isekli u kockice i soli i mesiti testo dok sav puter ne iskoristite a dobijete testo koje je meko i lepljivo.
Ja sve ovo odradim mikserom.
Sada isipati testo na radnu površinu i bez dodavanja brašna mesiti ga još desetak minuta i lupati ga o radnu površinu da se razvije gluten.
Kad je testo umešeno treba da bude meko i glatko ali da se ne lepi za ruke.
Pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ostatak putera iseći na pola pa svaku polovinu iseći još na 2 dela, jedan da vam je 1/3 i druga 2/3, znači dva puta po 1/3 i dva puta na 2/3 i sad to vratite nazad u zamrzivač.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, rukama ga oblikovati u rolat i iseći na 4 jednaka dela, svaki deo je oko 240 g, ruke blago posuti sa gustinom i svaku deo oblikovati u kuglu.
Posuti gustinom radnu površinu i staviti kugle na gustin, prekriti providnom folijom. Uzeti jednu kuglu, posuti gustinom radnu površinu i testo, posuti gustinom i oklagiju i sad rastanjiti testo u manji pravougaonik. Ostaviti na stranu. Isto to sada uraditi i sa prestala 3 dela.
Od dva dela, na svaki jedan izrendati po 1/3 smrznutog putera i preklopiti onim drugim delom testa koje ste ostavili.
Posuti gustinom ponovo radnu površinu i rastanjiti testo što tanje možete, ali pazite da ga ne pokidate. Izvaditi parče putera koje je 2/3 i izrendati krupnije preko cele površine. Zaviti testo u čvršći rolat i staviti na pleh.
Sad to isto uradite i sa onim drugim delom testa.
Odnesite pleh sa rolatima u zamrzivač i ostavite pola sata do 45 minuta.
Izvaditi iz zamrzivača, uzeti jedan rolat i raseći ga oštrim nožem po sredini i uplesti ga, tako da vam je sečena strana rolata uvek okrenuta prema gore.
Pleh za hleb 10cm X 20 cm ili sličnih veličina dobro premazati puterom ili isprskati sprejom za pečenje i upleteni rolat staviti unutra.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa te i njega staviti u isti kalup ili malo veći. Ja sam drugi koristila malo uži a duži, ali obavezno da ih dobro podmažete inače će vam se testo zalepiti za stranice.
Pokriti oba kalupa sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne i skoro popuni pleh, oko 2/3.
Sad tako podignuto testo staviti na hladno mesto, frižider ili garaža i ostaviti da odstoji pola sata do 45 minuta.
Zagrejati rernu na 180°C i peći oba hleba oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene, u slučaju da počnu previše da rumene prekriti ih pek papirom.
Ispečene hlebove izvaditi i ostaviti da odstoje u plehu 5 do 10 minuta, okrenuti i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.
Po želji ih možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera a i ne morate.
Ispečene hlebove izvaditi i ostaviti da odstoje u plehu 5 do 10 minuta, okrenuti i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.
Po želji ih možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera a i ne morate.
Ideja je odavde, ali pošto nisam mogla da vidim način izrade, pravila sam ga po svom i ispao mi je potpuno kao i njen...što se tiče teksture mislim da je ovaj hleb koji sam ja napravila mnogo bolji, na vama je da ocenite sami.
Prijatno!!!!!
Bas je divan Zorice...
ОдговориИзбришиne mogu dočekati
ОдговориИзбришиBravo
ОдговориИзбришиHvala
ИзбришиSavršenstvo!
ОдговориИзбришиAko voliš kroasane, onda ćeš definitivno voleti i ovaj hleb i ja ti se od srca zahvaljujem na poseti i komentaru.
Избриши