петак, 15. фебруар 2019.

Soft buttery danish bread

Hleb koji ustvari nije hleb već jedan veliki kroasan oblikovan u obliku hleba a da li znate nekog ko ne voli kroasane? Ja ne. Idealno za jutarnji doručak premazana sa domaćim džemom uz toplu šolju mleka, tople čokolade ili čaja...probajte pa mi javite vaše utiske.


Sastojci: 400 g sve namenskog brašna, 100 g hlebnog brašna ( bread flour ), 1 kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jajeta, 250 ml mlaćenice ( buttermilk ), 100 do 150 ml vode, 30 g putera sobne temperature, 1 puna kašilica soli ili po ukusu
i još: 170 g ledenog putera

Priprema:  Oba brašna izmešati te ih prosejati. Dodati šećer, blago umućena jaja, mlaćenicu, ( buttermilk ili tečni jogurt ) 100 ml tople vode, suvi instant kvasac ( ako koristite svež kvasac potopiti ga u malo tople vode od onih 100 ml sa malo šećera, promešati i ostaviti da se podigne, ja koristim instvant kvasac koji nije potrebno razmutiti u vodi, već ide direktno u brašno ) i zamestit testo. Testo treba da bude na mekšoj strani i ako je potrebno dodati još malo vode.
U zamešeno testo dodavati puter, sobne temperature, koji ste isekli u kockice i soli i mesiti testo dok sav puter ne iskoristite a dobijete testo koje je meko i lepljivo.

Ja sve ovo odradim mikserom.

Sada isipati testo na radnu površinu i bez dodavanja brašna mesiti ga još desetak minuta i lupati ga o radnu površinu da se razvije gluten.
Kad je testo umešeno treba da bude meko i glatko ali da se ne lepi za ruke.
Pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ostatak putera iseći na pola pa svaku polovinu iseći još na 2 dela, jedan da vam je 1/3 i druga 2/3, znači dva puta po 1/3 i dva puta na 2/3 i sad to vratite nazad u zamrzivač.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, rukama ga oblikovati u rolat i iseći na 4 jednaka dela, svaki deo je oko 240 g, ruke blago posuti sa gustinom i svaku deo oblikovati u kuglu.
Posuti gustinom radnu površinu i staviti kugle na gustin, prekriti providnom folijom.
Uzeti jednu kuglu, posuti gustinom radnu površinu i testo, posuti gustinom i oklagiju i sad rastanjiti testo u manji pravougaonik. Ostaviti na stranu. Isto to sada uraditi i sa prestala 3 dela.
Od dva dela, na svaki jedan izrendati po 1/3 smrznutog putera i preklopiti onim drugim delom testa koje ste ostavili.
Posuti gustinom ponovo radnu površinu i rastanjiti testo što tanje možete, ali pazite da ga ne pokidate. Izvaditi parče putera koje je 2/3 i izrendati krupnije preko cele površine. Zaviti testo u čvršći rolat i staviti na pleh.
Sad to isto uradite i sa onim drugim delom testa.
Odnesite pleh sa rolatima u zamrzivač i ostavite pola sata do 45 minuta.
Izvaditi iz zamrzivača, uzeti jedan rolat i raseći ga oštrim nožem po sredini i uplesti ga, tako da vam je sečena strana rolata uvek okrenuta prema gore.
Pleh za hleb 10cm X 20 cm ili sličnih veličina dobro premazati puterom ili isprskati sprejom za pečenje i upleteni rolat staviti unutra.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa te i njega staviti u isti kalup ili malo veći. Ja sam drugi koristila malo uži a duži, ali obavezno da ih dobro podmažete inače će vam se testo zalepiti za stranice.
Pokriti oba kalupa sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne i skoro popuni pleh, oko 2/3.
Sad tako podignuto testo staviti na hladno mesto, frižider ili garaža i ostaviti da odstoji pola sata do 45 minuta.

Zagrejati rernu na 180°C i peći oba hleba oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene, u slučaju da počnu previše da rumene prekriti ih pek papirom.
Ispečene hlebove izvaditi i ostaviti da odstoje u plehu 5 do 10 minuta, okrenuti i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.
Po želji ih možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera a i ne morate.


Hleb seći oštrim reckavim nožem i poslužiti šta vam je po volji s njim, ja sam pojela 2 parčeta bez ičega a sutra ujutru ću s džemom i šoljom toplog čaja.


Ideja je odavde, ali pošto nisam mogla da vidim način izrade, pravila sam ga po svom i ispao mi je potpuno kao i njen...što se tiče teksture mislim da je ovaj hleb koji sam ja napravila mnogo bolji, na vama je da ocenite sami.


Prijatno!!!!!

6 коментара: