уторак, 5. фебруар 2019.

Mirisna pletenica

Recept iz arhive....

Danas sam htela da pravim ovu pletenicu kao malene i da unutra stavim jaje i da ih tako pečem, na žalost nije išlo onako kako sam planirala ( omeli su me iznenadni gosti ) i ispala je ovakva, kakva je... Napraviću ih kao mini pletenice za pravoslavni Uskrs...onda ću imati više vremena.


Sastojci:

300 g sve namenskog brašna
300 g hlebnog brašna
1 žumanac
8 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli ili po ukusu
150 ml tople vode
250 ml kefira

Za premazivanje testa:

50 g do 75 g slanog putera
4 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
malo mleka za premazivanje testa

Priprema:

U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane.
Oba brašna sjediniti i prosejati u vanglicu, u kojoj ćete zamesiti testo.
Napraviti udubljenje u sredini brašna dodati so, žumanac,kefir, koji je malo odstojao na sobnoj temperaturi i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Kad testo počne da se odvaja od zidova vanglice, isipati testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati testo u kuglu, blago pobrašniti dno vanglice, staviti testo u vanglicu i blago pobrašniti testo.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste,oko sat vremena.
Dok testo raste pripremiti premaz.
Omekšali puter sjediniti sa belim lukom i peršunom. Ja sam koristila slani puter, tako da nisam solila...vi kako hoćete.

Pobrašniti vrlo blago radnu površinu, isipati testo i sa prstima rastanjiti testo i onda nastaviti sa oklagijom.
Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine pola cm.
Premazati testo sa pripremljenim premazom i zaviti testo u rolat.


Rolat poravnjati rukama da vam svuda bude podjednake debljine.


Ostaviti oko 5 cm na početku pletenice i raseći po sredini cele pletenice, uplesti pletenicu a onda raseći i gornji deo i uplesti samo jednom.( namerno je nisam rasekla celu odjednom, bilo mi je lakše da je upletem na taj način )


Upletenu pletenicu zaviti u krug, krajeve sastaviti jedan sa drugim i preneti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje.
Pokriti pletenicu sa providnom folijom i ostaviti 15 minuta da se osmori.
Uključiti rernu na 175°C a pripremljenu pletenicu premazati sa malo mleka, ili po želji sa žumancetom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu pletenicu staviti na žicu da se prohladi i pokriti je sa kuhinjskim papirom a preko sa kuhinjskom krpom.
Poslužiti je za predjelo ili za ručak.

Ova pletenica kad se malo ohladi spolja je hrskava a unutra mekana kao pamuk.
Možete je poslužiti za Uskršnji doručak sa šunkom i jajima ili za ručak.

Za vas, koji još uvek postite, možete je napraviti i posnu.
Umesto kefira dodati toplu vodu, izostavite žumanac i umesto putera koristite margarin.


Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Zorice jako je lijepa pletenica, vjerujem da divno miriše i da je ukusna , super !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Branka, bila je mnogo dobra, nas četvoro je pojedosmo na brzinu.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Lana a cela mi je kuća mirisila dok sam je pekla...

      Избриши
    2. Hvala ti, draga moja Lana a cela mi je kuća mirisila dok sam je pekla...

      Избриши
  3. Pravila sam sinoc posnu varijantu, sa sojinim puterom i malo manje vode, odlicno je ispala. Prosto sam zadivljena koliko divnih stvari pravite. Moram da priznam da vam zavidim na organizaciji:-), bas ste vredni

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ceco, od srca ti hvala i jako se radujem da ti se dopala. Ova verzija može biti i posna da se zamesi samo sa vodom, bez žumanca i može da se koristi, kao što si ti već koristila, neki biljni puter. Neka vam je prijatno:)))

      Избриши