петак, 19. фебруар 2016.

Liker od crvenog vina sa ukusom ruzmarina i kafe

U sklopu svih ovih kuvanja za Cool Chefice, koje su izabrane na Coolinarici, izaberem nekoliko recepata koje sam isprobala da ih prenesem i vama ovde.
Ovaj liker me je oduševio sa ukusom i mirisom, ali je vrlo važno naći kvalitetnu kafu u zrnu. Smiljka ga je skoro predstavila nama na Coolinarici i ovo je njen originalni recept.


Sastojci:
700 ml roze ili belog vina
300 ml crnog vina
500 g šećera****
25 do 30 zrna kafe
nekoliko grančica svežeg ruzmarina

Priprema:
U veću teglu ili flašu staviti grančice ruzmarina, možete ih razdvojiti na manje grančice a i ne morate, dodati zrna kafe i šećer ( količina šećera puno zavisi od slatkoće vina, ja sam pravila pola količine ovog likera i stavila sam samo 150 g šećera i za mene je sasvim dovoljno ) i naliti sa obe vrste vina. Ja sam igrom slučaja zamenila vina, tako da sam umesto 350 ml ( jer sam pravila pola količine )  belog vina, nisam imala roze, a nikad ga i ne kupujemo, sipala crveno vino i 150 ml belog, umesto crvenog.
Ovim se ništa ne menja osim boje koja je mnogo tamnija, ukus, sigurna sam, da ostaje isti.


Kad ste sipali sve u flašu ili teglu, dobro zatvoriti i promućkati. Ostaviti da tako stoji 20 dana na tamnom i hladnijem mestu ali prvih 5-6 dana promućkati teglu da se šećer otopi.

Posle 20 dana procediti kroz gustu cediljku, koju ste prekrili gazom ili kroz filter za kafu.


Sipati u neku lepu flašu za liker i poslužiti ili, pokloniti prijateljima ..ono što ne popijete, čuvajte u frižideru.


Vama neka je prijatno a tebi Smiljo, od srca hvala na odličnom likeru.

 Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala  temu za ovaj mesec,alkohol.

3 коментара: