петак, 1. фебруар 2019.

Liker od crvenog vina sa ukusom ruzmarina i kafe

Moram da vas podsetim na ovaj liker, ako ga niste do sada probali...napravite ga za 14 februar, dan ljubavi i poklonite ga nekom...recept iz arhive.

U sklopu svih ovih kuvanja za Cool Chefice, koje su izabrane na Coolinarici, izaberem nekoliko recepata koje sam isprobala da ih prenesem i vama ovde.
Ovaj liker me je oduševio sa ukusom i mirisom, ali je vrlo važno naći kvalitetnu kafu u zrnu. Smiljka ga je skoro predstavila nama na Coolinarici i ovo je njen originalni recept.


Sastojci:
700 ml roze ili belog vina
300 ml crnog vina
500 g šećera****
25 do 30 zrna kafe
nekoliko grančica svežeg ruzmarina

Priprema:
U veću teglu ili flašu staviti grančice ruzmarina, možete ih razdvojiti na manje grančice a i ne morate, dodati zrna kafe i šećer ( količina šećera puno zavisi od slatkoće vina, ja sam pravila pola količine ovog likera i stavila sam samo 150 g šećera i za mene je sasvim dovoljno ) i naliti sa obe vrste vina. Ja sam igrom slučaja zamenila vina, tako da sam umesto 350 ml ( jer sam pravila pola količine )  belog vina, nisam imala roze, a nikad ga i ne kupujemo, sipala crveno vino i 150 ml belog, umesto crvenog.
Ovim se ništa ne menja osim boje koja je mnogo tamnija, ukus, sigurna sam, da ostaje isti.


Kad ste sipali sve u flašu ili teglu, dobro zatvoriti i promućkati. Ostaviti da tako stoji 20 dana na tamnom i hladnijem mestu ali prvih 5-6 dana promućkati teglu da se šećer otopi.

Posle 20 dana procediti kroz gustu cediljku, koju ste prekrili gazom ili kroz filter za kafu.


Sipati u neku lepu flašu za liker i poslužiti ili, pokloniti prijateljima ..ono što ne popijete, čuvajte u frižideru.


Vama neka je prijatno a tebi Smiljo, od srca hvala na odličnom likeru.

 Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala  temu za ovaj mesec,alkohol.

3 коментара:

  1. Ovo sa kafom je nešto baš izkombinovano za moj ukus.Kako lepu boju samo ima!

    ОдговориИзбриши
  2. Zorice, da li bi mogla da se koristi neka zdravija zamena za secer npr. sirup od agave?

    ОдговориИзбриши