четвртак, 7. фебруар 2019.

Brioche štrudla sa pistaćima i džemom od kajsija

Teglica namaza od pistaćia mi stoji već 5-6 meseci i nikako da se odlučim kad da nešto napravim od toga..pre nekoliko nedelja su nam došli u posetu prijatelji ( LelaRose i njen suprug ) iz Toronta i između ostalih poklona koje su nam doneli bila je teglica namaza od pistaćia i šta sad, imam dve teglice, jednu moram da upotrebim i odlučim se da napravim jednu vrstu štrudle sa brioche testom, koje obožavam i za mene je to jedno od najlepših testa a koje je u suštini vrlo lako da se napravi.



Sastojci za testo: 210 g brašna za hleb, 1 L jaje, 60 g mleka, 12 g sitnog ( caster ) šećera, 12 g meda, 4 g suvog ili 9 g svežeg kvasca, 2 g soli, 85 g omekšalog putera, 5 - 6 semenke kardamoma
Sastojci za punjenje: 140 g namaza od pistachia, 2 g mlevenog cimeta, prstohvat soli, 15 g meda, 150 g džema od kajsija
i još: 25 g vode, 25 g sitnog ( caster ) šećera, seckani pistaći

Priprema:  U vanglicu prosejati brašno i dodati blago umućeno jaje, mleko, ( ja sam ove tečne sastojke merila na vagici isto kao što merim brašno, šećer, jer u receptu piše u gramima ne u ml i zato sam i vama ovde napisala u g ) šečer, med.
Ako koristite svež kvasac dodajte malo limunovog soka i mešajte dok ne dobijete kremastu masu, kažu da ovaj dodatak limunovog soka pomaže da se ne oseti kvasac i dodajte ostalim sastojcima. Mikserom sa spiralnim nastavkom, na nižoj brzini mesite oko dva minuta, dodati so i mesiti na malo jačoj brzini još dva do tri minuta.

Puter, sobne temperature, koji ste prethodno isekli na manje kockice ( a možete ga i blago otopiti ) sad postepeno dodajte u testo i mesite mikserom sve dotle dok ne dobijete elastično i sjajno testo.
Isipajte testo iz vanglice i dodajte semenke kardamoma i umesite ih u testo.
Vanglicu oprati, osušiti i sipati vrlo malo otoljenog putera i staviti umešeno testo koje ste oblikovali u kuglu i okrenuti nekoliko puta da i testo se premaže sa puterom.
Pokriti testo sa providnom folijom ili po malo vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Ovo bih vam preporučila da uradite uveče i dok vi gledate neki film ili se odmarate uz dobru knjigu testo će vam narasti.
Naraslo testo isipati, biće vam kao fina penica, premesite ga i vratite nazad u vanglicu.Pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom, dobro ga ušuškati i ostaviti na hladnom mestu ( frižider ili garaža ) da odstoji preko noći.
Idite da spavate i laka vam noć.

Ujutru izvadite testo iz frižidera i ostavite ga pola sata na sobnoj temperaturi.
Dok testo stoji vi pripremite džem. Namaz od pistaćia sipati u zdelicu ( kod mene je teglica imala 180 g i ja sam sve isipala da mi se ne vuče tih 40 g a mogla sam i ostaviti imao bi ko to pojesti i to sa uživanjem.. staviću sliku namaza od pistaćia na moj blog jer ne želim ovde da mi izbrišu sliku pa možete da vidite kako to izgleda ) dodati med, prstohvat soli i cimeta ( kad se stavi cimet u namaz onda malo promeni boju pa nije onako lepa zelena boja, ja ću, ako pravim nešto sa tom vrstom namaza samo cimet posuti preko namaza ) U slučaju da vam je namaz od pistaćia pregust dodajte vrlo malo vode.

Posuti radnu površinu sa malo gustina i isipati testo preko. testo će vam biti tvrdo ali je najbolje raditi sa njim na taj način jer ako omekša biće jako teško raditi sa njim, moraćete dodavati još puno brašna a onda to više nije brioche testo. Izvaditi semenke kardamoma.

Rastanjite u obliku pravougaonika dimenzija 25cm X 45cm, sa spatulom premažite namaz od pistaćia i cimeta i preko premazati sa džemom, ali ostavite ivice svuda okolo pravougaonika bez premaza.
Sada sa duže strane zavite čvrsto u rolat. Preneti rolat na pleh i odneti sve zajedno u zamrzivač i ostavite da odstoji u zamrzivaču 25 minuta do pola sata da se sve stegne.
Izvaditi iz zamrzivača i vrlo oštrim nožem preseći rolat na pola. Ispesti pletenicu tako da vam je sečena strana uvek prema gore. 

Ovako izgleda namaz od pistaćia
Pleh za hleb ( ja sam koristila duži pleh, koji je oko 10cm X 32 ) prekriti svuda pek papirom,ovo je vrlo važno jer prilikom pečenja džem po malo izlazi iz štrudle i ako nije prekriveno pek papirom zapeći će se na stranice i imaćete muke da izvadite štrudlu iz pleha.
Preneti upletenu štrudlu u prekriven kalup pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pletenica popuni kalup.

Uključiti rernu na 155° i kad se rerna zagrejala staviti štrudlu da se peče, ako počne previše da rumeni, prekrite pek papirom ( to će vam se desiti tek posle tridesetak minuta ). Štrudlu peći oko 50 minuta do sat vremena ali ako koristite kraći kalup nego što sam ja koristila moraćete da je pečete malo duže, možda sat i malo duže.

Dok se štrudla peče, napravite sirup sa kojim ćete premazati štrudlu. Vodu i šećer staviti u šerpicu i kuvajte samo da se šećer otopi ili minut dva duže da počne da se zgušnjava.
Iseckajte 10 do 15 pistaćia.
Tek pečenu štrudlu premažite četkicom sa sirupom, posuti seckanim pistaćima i ostavite da se ohladi. Iseći na parčiće, po želji možete blago posuti prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čajem


Mi smo juče imali iznenadne goste i mogu vam reći da su se gosti oduševili sa štrudlom, nadam se da ćete i vi.
Ja sam ovde pisala na dugačko i na široko samo da bi bolje razumeli, inače je jako lako da se napravi.


Prijatno!!!


2 коментара: