среда, 20. фебруар 2019.

Zvezdasti hleb sa punjenjem od jabuka

Još jedno brioche testo koje sam morala da napravim, odlično za popodnevnu kafu ili čaj.


Sastojci za testo:  525 g hlebnog brašna, 250 ml toplog mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kesica valinog šećera ili 1 kašičica vanilla paste, 3 žumanca, 50 g šećera, ko voli slađe 100 g, korica od 1 manje pomorandže, prstohvat soli, 120 g putera sobne temperture
Sastojci za fil: 2 manje jabuke, 1 kesica vanilinog šećera, 50 g otopljenog putera
i još: 1 žumance, 3 kašike mleka, listići badema, prah šećer

Priprema:  Prosejati brašno, dodati šećer, vanilu,pomorandžinu koricu,žumanca, prstohvat soli, toplo mleko i kvasac i zamesiti testo,najbolje je ovo uraditi mikserom.
Kad dobijete sjedinjeno testo, dodavati po malo puter, koji ste prethodno isekli na kockice pre nego što ste ga ostavili da vam bude sobne temperature, i umesiti meko i glatko testo.
Isipati na radnu površinu i kratko premesiti testo rukom, oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu,pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na 4 dela, svaki deo je 250 g, oblikovati u loptice, staviti na pleh prekriven pek papirom i ostaviti na hladnom mestu oko 45 minuta do 1 sata.Prekrite providnom folijom.
( razlog što ostavljamo testo posle kad je naraslo je to da sa hladnim brioche testom je mnogo lakše raditi nega sa testom sobne temperature, trebaće vam mnogo brašna da ga rastanjite i testo je dosta mekano zbog putera u njemu )

Pripremiti tepsiju obima 30cm ili ravan pleh.
Pripremiti pek papir većeg obima nego što će vam biti pripremljen brioche.
Jabuke očistiti i izrendati krupno. U manju zdelicu sipati kesicu vanile.
Uzeti jednu kuglu a ostale neka stoje pokrivene, posuti radnu površinu gustinom i rastanjiti testo prečnika 30cm debljine oko .03mm Staviti tu koru na pek papir, premazarti sa trećinom otopljenog putera, uzeti trećinu izrendanih jabuka, blago ih ocediti od viška tečnosti i posuti svuda po malo premazano testo a preko jabuka posuti trećinom vanilinog šećera. Ko želi, može posuti i sa malo cimeta.
Uzeti drugu kuglu te i nju rastanjiti istog prečnika i preneti je preko prve kore, premazati puterom, posuti jabukama i vanilinim šećerom. Sad to isto uraditi i sa trećom korom.
Četvrtu samo rastanjiti i staviti preko ostalih kora.

Staviti neku manju okruglu zdelu u sredini testa. Oštrim nožem iseći prvo na 4 dela pa onda svaki deo na još 4 dela, tako da imamo 16 jednakih rasečenih delova.
Uzeti dva dela i uvrnuti ih po 3 puta i donji deo ostaviti tako taj širi deo da leži dole, ako hoćete, možete ih sastaviti, tako što ćete zalepiti testo jedno sa drugim na sredini, ja nisam.
Uraditi tako i sa preostalim delovima isečenog testa. Pažljivo preneti testo zajedno sa pek pairom u tepsiju ili staviti na okrugli pleh. ( ja sam pekla u tepsiji.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.
Kad je naraslo, uključiti rernu da se greje na 180°C.

Testo premazati sa umućenim žumancetom, koje ste umutili sa 3 kašike mleka, sredinu posuti listićima badema i peći oko 25 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečen brioche izvaditi iz tepsije, staviti na žicu da se ohladi i po želji posuti prah šećerom.
Poslužiti uz kafu, čaj, šolju toplog mleka, ili tople čokolade.
Kao što znate, sva testa i peciva su najbolja kad se jedu istog dana, mada im ništa ne fali i kad ostanu za sledeći dan.


Ako neko voli ovu vrstu peciva, možete pogledati i ovaj recept, koji je idealan za sve vas koji volite mak.

2 коментара: