Ne volim kad mi ostanu neke od namirnica niti imam dovoljno da napravim nešto niti mi se kupuje još da bih nešto napravila...prvo sam razmišljala da napravim neki desert u čaši, ali toliko nam je bilo kolača i poslastica oko praznika, i za divno čudo, nama ne prestaju druženja sa našim dragim prijateljima. Volim oblik ovih peciva i zato sam ih i oblikovala ovako... inače retko pravim peciva / testa u koje stavljam sir, ali muka me je naterala...
Sastojci: 280 g brašna za hleb, 20 g sve namenskog brašna, 100 g mascarpone sira, 1 jaje, 80 g vode, 4 g soli, 35 g šećera, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 30 g putera i još 25 do 30 g otopljenog putera
Priprema: Izmešati oba brašna, ( mada lično mislim da nema potrebe za ovih 20 g sve namenskog brašna, može da se koristi 300 g brašna za hleb ) pa ih prosejati u vanglicu od miksera, dodati suvi kvasac, ( ako koristite svež kvasac razmutiti ga u malo tople vode sa kašičicom šećera i kad se podigne dodati testu ) blago umućeno jaje, mascarpone sir, šećer i toplu, ali ne i vruću vodu i početi da mesite testo na polako i kad se sve sjedinilo onda dodavat puter koji ste isekli u kockice i dodavati jednu po jednu kockicu, ali svaki put umesiti dobro testo da dobijete glatko i meko testo. Ako je potrebno da dodate brašna, to dodati po vrlo malo dok testo ne bude glatko i vrlo malo lepljivo.
Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo otopljenog putera, prekriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago posuli sa gustinom ili brašnom.
Podeliti na 6 ili 8 jednakih delova i svaki deo oblikovati u glatku kuglicu. Ostaviti ih sa strane, prekriti ih providnom folijom da se testo ne suši.
Uzeti jedan deo rastanjiti u pravougaonik. Otopiti onih 25 g putera i ostaviti na stranu.
Po dužini iseći na trakice pizza sekačem, premazati blago sa otopljenim puterom i početi od jednog ćoška da uvijate u rolatić i onda zaviti u obliku turbana
Pleh prekriti pek papirom i naređati zavijene turbančiće.Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da testo još jednom naraste ( možda će vam trebati i više od pola sata, u zavisnosti koliko vam je kuhinja topla )
Naraslo pecivo možete premazati samo sa malo mleka ili umućenim jajetom, posuti makom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.
Od ovog testa se može i hleb napraviti.
Naraslo testo podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u uži ( neka bude širina kalupa koji ćete koristiti ) a duži pravougaonik i zaviti u rolat.Tako isto tako uraditi i sa preostala dva dela testa.
Kalup, veličine 10cm X 22.5cm isprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom i staviti 3 rolatića i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne skoro 3/4 dubine pleha i onda peći kao i pecivo.
Ispečeno pecivo ohladiti kratko i poslužiti sa jogurtom, džemom ili šta vi već volite.
Ako volite da vam je testo slađe, dodajte ukupno 50 g šećera, nama je ovo bilo sasvim u redu i idealno uz jutarnju kafu ili čaj.
Prijatno!!!!
Ma evo me opet i Pinnam!
ОдговориИзбриши