уторак, 13. јул 2021.

Challah hleb sa parmezanom i pestom

 Pre mesec dana sam napravila pesto od izdanka mladog belog luka i htela sam da to iskoristim da mi se ne vuče po frižideru a ova vrsta hleba može se napraviti i sa običnim pestom od bosiljka...ne znam zašto mi se ovoliko promenila boja prilikom pečenja ovog hleba, ali nama to nije smetalo jer hleb je mirisao božanstveno i mi smo ga u slast pojeli...

Sastojci: 280 do 300 g brašna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 85 ml mlake vode, 1 i po jaje, 30 ml ulja, 1 kašika meda ili šećera, 1 mala kašičica soli ili po ukusu

i još: nekoliko kašika pesta, pola umućenog jajeta, 1 kašičica vode, semenke susama, 50 g izrendanog parmezana

Priprema:  U prosejano brašno dodati suvi kvasac i so i promešati. U mlaku vodu rastopiti med ( ko želi može da koristi i običan šećer, dodati jedni i po umućeno jaje, ulje, sve to promešati i po malo dodavati brašno i zamesiti meko testo.Testo izručiti na radnu površinu i dobro ga izmesiti oko 7 do 8 minuta da dobijete meko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Nemojte dodavati, ako je potrebno, previše brašna, već ga mesite duže da se razvije gluten.

Dobro umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, staviti u zdelu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ako nemate vremena da čekate testo da naraste onda umesiti testo uveče i ostaviti preko noći da fermentira na hladnom. Mnoga testa kad fermentiraju na hladnom budu bolja nego testa koja narastu za sat vremena.

Naraslo testo podeliti na 3 jednaka dela, blago ih premesiti, oblikovati u kugle i ostavite ih pokrivene da se još malo odmore.

Uzeti jedan deo testa, vrlo blago posuti radnu površinu brašnom i rastanjiti testo u pravougaonik oko pola cm debljine. Premazati sa kašikom pesta, posuti sa trećinom parmezana ( ko ne želi parmezan, može i bez njega, jer ako koristite pesto od bosiljka u njemu već ima parmezan sira tako da ne morate da dodajete ekstra ) i zaviti u mali rolatić gde žete krajeve vašim prstima zalepiti i tamo gde se rolat završava i taj deo prstima zalepite za testo. Blago rukama  razvaljati rolat o radnu površinu. Ostaviti na stranu.

Sad tako isto uraditi i sa preostala dva dela testa. Kad ste završili sa rolatima, staviti sva tri jedan pored drugog sa malim razmakom između i uplesti u pletenicu. Tako pripremljenu pletenicu možete staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom ili u duži kalup za hleb. Ja sam koristla kalup za hleb jer više volim taj oblik.


Pokriti providnom folijom i ostaviti još jednom da testo naraste. Naraslo testo premazati sa onom polovinom jajeta koje ste ostavili od dva jajeta koja su potrebna, posuti semenkama po vašem izboru.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok ne dobijete lepu rumenu boju koju vi volite.

Ispečenu challah izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi. Seći na parčiće i poslužiti...mi smo od ove vrste hleba pravili sendviče sa italijanskim suhomesnatim narescima i sirom..


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар