петак, 30. јул 2021.

Brza torta koja se ne peče

 Torta je odavno napravljena i pojedena a pošto je danas specijalni dan za mene, recept tek pišem danas, jer danas bih trebala da imam tortu, ali smo odlučili da to proslavimo sa najbližim prijateljima u restoranu i bez neke velike ceremonije.


Sastojci: 400 do 500 g turskog keksa, čokoladnog ili običnog keksa, 150 ml mleka
Sastojci za kremu: 2 jajeta, 200 g šećera, 1 vanila puding, 500 ml mleka, 150 g omekšalog maslaca, 200 ml slatke pavlake, 7 g želatina, 1 kašika vanile
Sastojci za glazuru: 150 g tamne čokolade, 60 g maslaca

Priprema:  Umutiti 2 jaja sa šećerom i vanilom, dodati vanilin puding, sjediniti i na kraju dodati mleko i umutiti sve zajedno. Sipati u šerpu i kuvati dok se krema ne zgusne. 
Sipati u zdelu, pokriti preko kreme sa providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodavati po malo omekšalog putera i mutiti mikserom sve dok imate putera.
Želatin otopiti sa 1 kašikom vode i ostaviti da nabubri. Nabubreli želatin otopiti i dodati malo rashlađen u kremu od putera i vanile i sjediniti sve zajedno.
Posebno umutiti slatku pavlaku u šlag i dodavati po malo umućenog šlaga u kremu, stalno muteći dok ne sjedinite šlag i kremu zajedno.

Keks podeliti na 3 dela. Četvrtasi kalup za tortu, kojoj se skidaju stranice prekriti dno sa pek papirom a i ne morate. ( biće lakše da se skine torta sa dna kalupa ) 
Umakati prvi deo keksa i prekriti celo dno keksom ( ovo može da se uradi i sa baby piškotama ) i sipati preko keksa trečinu pripremljene kreme, poravnjati ionda staviti drugi deo keksa tako što ćete svaki keks zamočiti u mleko, sipati drugu trećinu kreme, opet poravnjati kremu  i staviti još jedan red keksa i završiti sa kremom. Ako hoćete da su vam svi slojevi podjednake debljine onda izmerite na vagicu da imate jednaku količinu. Ja nisam, jer mi nije bilo važno.
Ostaviti u frižider najmanje sat vremena

Pre nego što izvadite tortu iz frižidera otopite čokoladu i puter na  pari i sjediniti sve zajedno u glatku masu. 
Izvaditi tortu iz frižidera preliti sa otopljenom čokoladomi okrećući kalup sa tortom razlijte čokoladu svuda po vrhu torte.
Vratiti nazad u frižider još pola sata ili dok se čokolada ne stegne.


Tortu možete izvaditi na četvrtastu tacnu za tortu ili seći direktno u kalupu, ali prethodno skinite stranice, biće vam lakše za sečenje.



Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар