Uvek mi ostane nekoh namirnica koje nemam dovoljno a ipak dovoljno za nešto što oboje volimo...
Sastojci za testo: 500 g brašno "tip 00", 200 ml kisele vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 50 g otopljenog putera, 2 jajeta
i još: šunka, provolone sir, 2 kašike ajvara,
za premazivanje testa: 50 g masti, 1 žumance 1 puna kašika brašna, semenke po izboru, 1 belance
Priprema: Vrlo je važno imati sve sastojke sobne temperature. Skoro sam kupila brašno tip "00" koje se koristi za pravljenje hleba i pizza i od sada ću ga koristiti za sve vrste peciva, ali ću takođe koristiti i obično, sve namensko brašno da vidim da li ima razlike..pa ću na kraju odlučiti ima li potrebe plaćati dva i po puta više brašno "00" ili se može koristiti i moje, svakodnevno brašno sa većim procentom glutena ili obično, sve namensko brašno.
Za ovu štrudlu sam koristila čisto "00" brašno.
U veću zdelu prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer i izmešati.
Umutiti dva jajeta, dodati kiselu vodu i so i izmešato da se so otopi. Sipati u brašno i na kraju dodati otopljen puter. Zamesiti testo, koje će u početku biti meko i lepljivo ali kako više mesite testo sjediniće se i dobićete jedno meko testo, koje se po malo lepi za ruke. Oblikovati kuglu premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste pripremite premaz za testo. Umutiti zajedno žumance sa omekšlom mašću i dodati jednu dobro punu kašiku brašna i sjediniti sve zajedno u glatku masu.
Pripremiti šunku, meni je bilo potrebno 12 parčadi i 9 parčića provolone sira
Naraslo testo isipati i sada imate dve opcije, da napravite jednu veliku štrudlu ili 2 manje, ja sam napravila jednu štrudlu i jedan hleb, jer mi je bio potreban hleb za ručak.
Testo podeliti na 2 ista dela i jedan od tih delova podeliti na 3 dela da vam svaki deo bude po 143 g, premesiti i ostaviti sa strane, od toga ćemo napraviti štrudlu.
Drugi veći deo isto premesiti i ostaviti na stranu, pokriti i ostaviti da se odmori desetak minuta.
Ja sam prvo napravila hleb.
Veći deo testa rastanjiti na pola cm debljine u pravougaonik, dužine pleha. Moj je bio 20cm X 10 cm Premazati sa polovinom mase od masti i zaviti u rolat. Po želji testo se isto može podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u tanji pravougainik, premazati sa mašću i zaviti u rolat i sva tri rolata uplesti u pletenicu...izbor je vaš kako ćete zamotati testo. Koji god način da uradite dobićete odličan hleb. Ja volim da testo pletem pa sam celo testo pdelila na 6 istih delova po 143 g i napravila sam hleb u obliku pletenice, isto kao i štrudlu.
Pokriti i ostaviti da raste na toplom mestu.
Slana štrudla:
Uzeti jedan deo testa, rastanjiti u vrlo tanki pravougaonik ali se pomozite sa brašnom jer testo je jako meko.
Premažite sa vrlo malo premaza od masti, na početak staviti uzduž šunku, preko sir i zaviti u manji rolat.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa a treći deo premažite pola rolata sa ajvarom, staviti šunku i sir zaviti i donje stranice dobro zatvoriti da vam ne iscui fil.
Vrlo lepo izgleda, a kombinacija sa ajvarom je njami :)
ОдговориИзбришиHvala Vesna, mi smo je pojeli na brzinu..Puno pozdrava.
Избриши