Nekim slučajem nana se nastanila u mojoj bašti i toliko je ima da moram svake godine da je čupam jer se nemoguće širi i kad pomislim da sam je svu odstranila, evo je opet.
Pokušala sam da je gajim u saksiji ali mi nekako nije lapa i bujna kao u bašti i zato svaki put kad je počupam pravim ovaj sirup od nje.
Nama o obično ne trje dugo jer ga mi popijemo u toku letnjih dana, ili pravim limunadu od nje ili samo sipam vrlo malo u običnu vodu za piće i tako mi je lakše da popijem vodu, koju baš ne unosim onoliko koliko bih trebala.
Sastojci: 300 g svežih listova nane, 3 l vode, 3 kg šećera, sok od 3 limuna, ili 3-4 kesice limuntusa, ( 30 g svaka ) i još 4 do 5 kašika šećera
Znam da će mnogi reći da je ovo previše šećera ali mi ipak pravimo sirup koji se razblažuje vodom. Ja puno puta ne stavljam šećer, već med i mi to vrlo brzo popijemo ali ako bih trebal da ga koristim na duže, ja bih sirup skuvala sa šećerom.
Priprema: Mlade listove nane dobro isprati pod mlazom hladne vode. Nožem iseckati listiće, posuti sa 4 do 5 kašika šećera i limuntusom i rukama dobro izgnječite listove. Preko preliti sa 3 litre vode, poklopite i ostavite preko noći u frižider da odstoji.
Sledećeg dana procediti kroz gustu cediljku preko koje ste stavili gazu. Sipati sav šećer ( u mom slučaju ja sam koristila med ) mešati povremeno dok se sav šećer ne otoi i ostaviti još 24 sata da se šećer otopi.
Sipati pripremljen sirup u čiste i sterilisane flaše pa čuvati u hladnoj ostavi ili u frižideru.+'0o
Drugi način jpripreme sirupa je da se skuva voda i šećer da prelije smo jedan ključ. Oprane listove nane samo grubo iseći i kad se sirup malo prohladi preliti preko listova, poklopiti i ostaviti dok se ne ohladi.
Za to vreme iscediti sok od nekoliko limunova i 2 kesice limuntusa.
Ohlađenu tečnost procediti kroz gustu cediljku, ispritiskati listove nane da što više tečnosti ispusti, dodati sok od limuna i limuntusa i ako želite možete još jednom proceediti. Sipati u čiste i sterilisane flaše i čuvati s ostalom zimnicom u hladnoj ostavi ili frižideru.