недеља, 13. септембар 2015.

Palačinke punjene sa krem sirom

Palačinke su mi najlakše da napravim kad nam se jede nešto slatko a vrlo često ih napravim više pa ih zamrznem i kad nam se jedu, izvadim onoliko koliko ćemo pojesti...probajte ih i na ovaj način.


Sastojci:

150 g brašna
2 jaja
250 ml mleka
1 kašičica šećera
2 kašičice vanile
prstohvat soli
30 ml otopljenog putera ili ulja

Sastojci za punjenje:

250 g krem sira
125 ml kisele pavlake
1 kašičica vanile
50 g prah šećera

Priprema:

Sve tečne sastojke možete staviti u blender i izmiksati zajedno ili ih napraviti klasično, umutiti jaja sa žicom,dodati mleko, puter / ulje,vanilu,prstohvat soli,kašičicu šećera i na kraju dodati brašno i sjediniti sve zajedno u glatku masu.
Ostaviti sat vremena u frižider,ili napraviti uveče i ostaviti preko noći a može da se koristi i odmah.
Ovako pripremljena masa može stajati u frižideru nekoliko dana.
Napraviti palačinke. ( od ove količine trebate dobiti oko desetak palačinki,u zavisnosti od veličine tiganja...moj je veći tiganj )
Dok pržim palačinke ne dodajem ekstra ulje ili puter, jer ga ima dovoljno i tiganj je keramički a može i teflonski.

Krem sir sobne temperature umutiti zajedno sa kiselom pavlakom, prah šećerom i vanilom u kremastu i glatku masu. ( ja sam dodala samo jednu punu kašiku prah šećera, zato što sam htela da ih premažem prvo sa džemom jer da sam stavila celu količinu šećera bilo bi mi preslatko )

Svaku palačinku premazati sa masom od krem sira, podviti stranice unutra i zaviti u male rolatiće.
( ja sam svaku palačinku premazala sa ovom masom, napravila sam još jednu turu, ovog puta nisam zamrzla već sam stavila u teglice i čuvam ih u frižideru,koristim kao preliv za sladoled i kao džem ) i onda sam ih premazala sa krem sirom.

Kad ste zavili sve palačinke, u tiganj, u kom ste pekli palačinke, staviti malo putera ili ulja ( ja sam koristila puter ) staviti zavijene palačinke nazad i pržiti ih dok vam ne porumene, okrenuti i pržiti i drugu stranu dok ne porumene.

Poslužiti tople sa svežim voćem za doručak ili kao desert.


Prijatno!!!!

субота, 12. септембар 2015.

Rustični tart sa šljivama

Izuzetno fina i sočna pita / tart od šljiva...korica je toliko lepa, kao da je od lisnatog testa


Sastojci za testo:

160 g prosejanog brašna
prstohvat soli
1 kašičica šećera
135 g ne slanog putera
60 g kisele pavlake

Za punjenje:

600 g šljiva
40 g šećera
1/8 kašičice cimeta
1 kašičica soka od limuna
korica od jednog limuna
1 kašičica gustina ili brašna

i još:

1 jaje
1 kašičica slatke pavlake
krupan šećer

Priprema:

U metalnu zdelu prosejati brašno, dodati so i šećer i sve izmešati rukom.
Dodati hladan puter isečen na kockice i utrljati u brašno da dobijete mrvičasto brašno,dodati kiselu pavlaku i sve izmešati sa viljuškom.
Isipati na radnu površinu i uz minimalno dodavanje brašna premesiti, oblikovati u kuglu a onda spljeskati rukom da dobijete disk.
Zaviti u providnu streč foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi, najmanje sat vremena.

Dok je testo u frižideru,pripremiti nadev.

Šljive oprati i iseći na malo deblje listiće ( ovo je vrsta šljiva koje sam ja koristila ) posuti sa šećerom ( ja sam stavila samo 40 g šećera jer su šljive bile dosta slatke, inače originalni recept kaže 70 g, meni je to bilo previše ) dodati cimet, limunov sok,izrendanu koricu ( ja sam dodala i 1 kesicu vanilinoig šećera sa ukusom ruma ) i na kraju brašno ili gustin i sve izmešati.


Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti u krug oko 32cm, jednake debljine i preneti na pleh,koji ste prekrili pek papirom. ( u slučaju da vam se testo lepi za radnu površinu, posuti sa malo gustina )
Ostaviti sa strane oko 5cm prazno pa poređatu u krug začinjene šljive.


Podignuti testo preko šljiva ,praveći male nabore a sok, koji je ostao preliti preko šljiva.
Umutiti jaje sa pavlakom, premazati stranice testa, posuti sa krupnim šećerom. ( stranice testa se ne moraju premazivati ni sa čim, ali će biti lepše ako je premažete )


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam stranice ne porumene a fil vidite da krčka.
Izvaditi iz rerne i ostaviti na žici da se ohladi oko sat vremena, pre nego što  poslužite.( ako možete toliko dugo da čekate )

петак, 11. септембар 2015.

Punjen paradajz sa plavim patlidžanom parmigana

Idealan vege ručak, napravite ovako napunjen paradajz kad hoćete da se odmorite od mesa. Moj muž, dok je jeo, nije verovao da nema mesa..sa vrlo malo namirnica imaćete dobar ručak.


Sastojci:

4 velika paradajza ili 2 manja po osobi
250 do 300 g plavog patlidžana
80 g dimljene mocarele
10 parčićča sušenog paradajza na suncu, oceđenog od ulja
50 ml maslinovog ulja

i još:

1 kašičica mešavine italijanskog začina ( bosiljak, ruzmarin,majčina dušica,origano )
pola kašičice belog luka u prahu
1 kašika sitno iseckanog peršuna ili bosiljka

Priprema:

Rernu uključiti na 145 do 150°C
Oprati paradajz i odseći im kapice / vrh.
Izvaditi sve iz unutrašnjosti paradajza i ostaviti samo oko pola cm debljine mesa na zidovima paradajza, okrenuti da se malo ocede.
Dok se paradajz cedi, vi pripremite premaz za njih.
U malu zdelicu staviti 1 kašiku maslinovog ulja ( ja obavezno koristim hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje i kad god u receptu pišem maslinovo ulje znači da je ovo a drugo ulje koje koristim za kuvanje je od semenki grožđa ) dodati kašičicu suvog začina, ako ga nemate, stavite samo sušeni origano i beli luk u prahu, izmešati i sa četkicom premazati unutrašnje strane paradajza.
Staviti u zagrejanu rernu i više sušiti nego peći paradajz. Na ovaj način dobićete mnogo ukusniji pečeni paradajz.
Dovoljno je oko 45 minuta za manje paradajze.( originalni recept kaže 1 sat i 40 minuta, verovatno da puno zavisi od veličine i debljine paradajza )


Dok se paradajz suši / peče u rerni, pripremiti nadev.
Izrendati na sitnu stranu 20 g dimljene mocarele i ostaviti sa strane.
Sušeni paradajz i ostatak dimljene mocarele iseckati što sitnije možete.
Plavi patlidžan oprati i seckati što sitnije možete ( ja moj patlidžan ne ljuštim i ne solim pre upotrebe jer su mahom mladi i nikad mi se jođ nije desilo da budu gorki, ako su vaši patlidžani gorki, onda ih posoliti i ostaviti u cediljki oko pola sata, isprati sa hladnom vodom i osušiti ih kuhinjskim papirom ili krpom.Obavezno ih osušiti jer će,prilikom prženja da vam pršti ulje svuda po plotni.

U tiganj sipati ostatak ulja, dodati plavi patlidžan i pržiti dok vam patlidžan ne omekša i malo porumeni.Ako vam je ostalo ulje sa začinima sa kojim ste premazali unutrašnjost paradajza, sipati u tiganj sa plavim patlidžanom
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Na tanjir staviti nekoliko kuhinjskih papira i izvaditi patlidžan na njih, da se ocedi od viška masnoće.
Ko želi, može patlidžan da ispeče i u rerni, ali mora da bude jača temperatura i ne za dugo, da se kockice ne deformišu, treba da ostanu cele.


Prohlađen patlidžan pomešati sa sušenim paradajzom i dimljenom mocarelom, dodati sitno iseckan bosiljak ili peršun i sve izmešati.


Povećati temperaturu rerne na 160°C.
Podeliti masu da imate dovoljno da napunite sav paradajz i napuniti ih.
Kapice od paradajza staviti pored paradajza, da se i one malo zapeku.
Vratiti u rernu i peći samo dok se sir u nadevu otopi.


Izvaditi iz rerne i sad uključiti samo gornji grejač.
Posuti sa onim izrendanim sirom, koji smo ostavili sa strane.
Vratiti nazad u rernu i peći samo da se sir odozgore otopi, pazite da ne izgori.
Kratko ohladiti i poslužiti toplo.

Uživajte....


Prijatno!!!!!

четвртак, 10. септембар 2015.

Omlet sa peršunom ( Maydanozlu Omlet )

U našoj se kući ne jede zvanično doručak, ručak ili večera...jedemo kad smo gladni. Moj muž ujutru, dok kuva meni kafu a sebi čaj, pojede nešto "s nogu" onda popije čaj a ja kafu i onda svako ide i radi šta mu je volja,šetnja, zalivanje cveća ili šta već ( pošto odavno oboje ne radimo ) onda se pojede nešto oko 10-11 sati pijemo kafu oko 2 po podne a ručamo, tj večeramo oko 3-4 i kasnije pojedemo nešto od voća a u međuobrocima jedemo voće i pijemo smoothies,da se rashladimo.


Sastojci:

3 do 4 jaja
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
1 do 2 kašike maslinovog ulja
prstohvat mlevene dimljene paprike
po ukusu himalajska so i sveže samleveni biber

Priprema:

Žicom umutiti jaja, dodati peršun, so i biber. ( ja sam dodala vrlo malu sitno iseckanu ljutu papričicu )

U teflonski ili keramički tiganj sipati ulje ( meni je bila dovoljna 1 kašika ) i zagrejati, sipati umućena jaja, poklopiti da se ravnomerno isprži i odozgore i pržiti dok se ne isprži ( ne morate držati celo vreme poklopljeno, poklopiti tek pri kraju prženja ) i ne porumeni sa donje strane.

Poslužiti toplo sa feta sirom, paradajzom, ajvarom i kefirom.
Ja jedem bez hleba, moj muž sa hlebom,vi kako hoćete.


Prijatno!!!!

среда, 9. септембар 2015.

Topla salata od krompira i graška

Ova salata je idealna uz roštilj, može da se posluži topla ili hladna, a može da vam bude i kompletan bezmesni ručak.


Sastojci:

750 g sitnog krompira
150 g svežeg ili smrznutog graška
4 struka sitno iseckanog mladog luka
1 do 2 sitno iseckana feferončića
2 pune kašike sitno iseckane mirođije
1 puna kašičica ljutkastog dijon senfa
2 pune kašike majoneza
2 do 3 kašike belo balsamico sirće ili limunov sok
2 kašike maslinovog ulja
po ukusu morska so i sveže samleven biber

Priprema:

Birati male krompire i da biste imali lepši kontrast,uzeti one crvene krompire, ja sam koristila ove, koje sam imala.

Dobro ih oribati i ne ljuštiti ih.

Staviti ih u šerpu, naliti sa vodom, dodati kašičicu soli i kuvati ih dok, kad ih ubodete sa viljuškom, da ona lako prolazi. Pazite, nemojte ih prekuvati, onda će se raspadati krompir.
Moji su bili sitni krompirići i ja sam ih kuvala, od kada je voda provrela desetak minuta.
Ocediti ih od vode,isprati sa hladnom vodom, da zaustavite proces kuvanja i ostaviti ih na kuhinjskoj krpi da se osuše.
Osušene, iseći na 4 dela i staviti u veću zdelu.
Grašak skuvati ali da ga ne prekuvate, nego onako da se malo oseti pod zub ( al dente )
Isprati i njega sa hladnom vodom da sačuvate onu lepu zelenu boju i dobro ga ocediti, dodati i njega u zdelu.

Sitno iseckati mladi luk, mirođiju i feferončiće te i njih dodati u zdelu sa krompirom i graškom.

U manju zdelicu staviti senf, majonez, belo balsamico sirće, maslinovo ulje, so i biber i sve sjediniti u jednu gustu tečnost, ako je pregusto, dodati još malo balsamico sirćeta.
Preliti preko krompira i vrlo pažljivo promešati.
Ostaviti na sobnoj temperaturi bar pola sata da se ukusi sjedine ili nekoliko sati u frižideru i poslužiti je hladnu.
Ja sam je poslužila još toplu a sutra će je muž jesti hladnu.


Ja sam je poslužila sa BBQ rebrima.

Prijatno!!!!!

уторак, 8. септембар 2015.

BBQ rebra iz rerne

Pre nekoliko nedelja smo bili kod naše Jelene ( Jelena je moja pastorka ), slavio se rođendan naše unučice Ellie,njen 7-mi rođendan... i Jelena nam je pripremila ova rebra, mi smo se oduševili koliko su bila sočna i mekana. Ja sam već imala rebra u zamrzivaču i zašto ne bih ih pripremila za nas...tako da znate, ako vam se jedu rebra a nemate roštilj,ili nekad kad je hladno, pripremite ih na ovaj način...idealno kad imate više ljudi na ručku. Ja sam već pravila pečena rebra u rerni, ali ne i na ovaj jednostavan način.



Sastojci:

2 kg mesnata rebra
375 ml sos za BBQ koji vi najviše volite
250 ml soka od pomorandže
125 ml ljutog sriracha sosa ili bilo koji ljuti sos
1 velika ili 2 manje glavice crnog luka

Priprema:

Rebra oprati, skinuti onu tanku membranu sa rebara i osušiti kuhinjskim papirom.

U posudu 32cm X 23cm staviti rebra, možete da ih stavite u jednom komadu ili iseći na pola.
Luk iseći na kolutove i staviti na meso ( ja sam moje, da mi ne bi klizali sa mesa, pričvrstila čačkalicama )
U veću zdelu sipati vaš omiljeni BBQ sos, dodati sok od pomorandže ( pošto mi volimo da je malo pikantno dodala sam ljuti sos a vi, ako nemate ovaj sos, staviti jednu punu kašičicu chili začina ili ljutu mlevenu dimljenu papriku ) sve dobro sjediniti i preliti preko luka ( ja sam tek posle stavila luk pa sam onda prelivala sa kašikom sos preko luka )
Uzeti foliju i zaviti posudu i dobro ušuškati svuda okolo, da nigde para ne izlazi, ako je potrebno, staviti nekoliko folija.
Uključiti rernu na 150°C i peči na toj tihoj temperaturi 3 sata ( ako su rebra deblja sa više mesa, kao što su bila moja, peći duže ) ali uopšte ne otkrivati meso.


Posle 3 sata pečenja na tihoj temperaturi, otkriti, povećati temperaturu na 185°C i peći još sat vremena ali na polovini pečenja okrenuti rebra.
Moja Jelena ih je posle ovog pečenja zapekla na roštilju, ja nisam.
Izvaditi rebra iz sosa u kom su se pekla, staviti na neki topli tanjir, pokriti ih sa alu folijom i ostaviti da odstoje još 15 minuta.


Skinuti masnoću sa sosa iz pekača, onoliko koliko možete, i poslužiti sa pečenim rebrima.
Iseći na komade i poslužiti tople.


Prijatno!!!!!

Evo za vas, koji me pitate ko to sve jede...to je ovaj mršavi čovek, koji po nekad jako teško radi..Penzionisao se pre 5 godina ali još uvek nešto radi i prepravlja u kući i oko kuće, moja je bašta i kuhinja a u kući čistimo zajedno.


понедељак, 7. септембар 2015.

Slane palačinke sa pire krompirom

Slatke palačinke i ja se volimo ali po prvi put pravim slane palačinke sa dodatkom pire krompira, a punjenje možete koje god vi volite.


Sastojci za palačinke:

300 g krompira
1 veliki čen belog luka
150 g brašna
1/4 kašićice ili manje mlevenog kumina
3 jaja
150 g gustog jogurta ili kisela pavlaka
300 ml mleka
150 ml kisele vode
1 kašičica suvog origana
po ukusu so i biber
1 puna kašičica mlevene paprike
pola kašičice ili po ukusu,ljuta mlevena paprika

Za punjenje:

pola struka praziluka
2 čena belog luka
300 g šampinjona
250 g pilećih grudi
100 ml pavlake za kuvanje
po ukusu začini; vegetin miks za piletinu, biber,so
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
po 1 parče sira sa raznim začinima
po 1 kašičica ajvara za svaku palačinku

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći na sitnije kockice,staviti u šerpu, naliti sa vodom. Dodati očišćen čen belog luka i kašičicu soli i pustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu,poklopiti, ali ne potpuno, da ne iskipi i kuvati od 10 do 15 minuta.
Ocediti od vode i ostaviti da se krompir osuši. ( najbolje je ako imate onaj brašnjavi krompir, kod nas je to Yukon Gold )
Osušen krompir i beli luk propasirati kao za pire ali bez ikakvih dodataka.

U veću zdelu staviti jaja, žumancaa i belanca zajedno, i umutiti ih žicom, dodati sve začine;origano,kumin, biber,so ljutu i slatku papriku ( ja umesto origana koristim mešavinu italijanskih začina u kom ima: origano,ruzmarin, majčina dušica i bosiljak ) dodati kiselu pavlaku ( ja sam koristila gusti jogurt i sve to zajedno umutiti, dodati pasirani krompir i opet umutiti i tek onda dodati prosejano brašno i sve sjediniti.
Masa je dosta gusta za palačinke, sad dodavati po malo kiselu vodu da razredite testo, meni je bilo potrebno 150 ml.
Da dobijete lepu i glatku masu za palačinke, na kraju, kad ste sve sjedinili zajedno sipati u blender ili smrviti štapnim mikserom tako nećete imati grudvice od krompira.
Recept za slane palačinke je odavde.
Tiganj za palačinke blago premazati sa uljem i zagrejati, sipati po jednu kutlaču mase, ili manje, u zavisnosti od veličine tiganja, okretati tiganj da se masa razlije svuda po tiganju i peći dok donja strana ne porumeni, okrenuti i peći minut i drugu stranu.
Ja sam sipala u testo 30 ml ulja i više nisam podmazivala tiganj dok sam ih pekla, vi,ako hoćete možete svaki put staviti kap dve ulja na tiganj, bez da dodajete ulje u testo.

Od ove količine trebate dobiti oko 12 palačinki, veličine oko 24cm.
Palačinke možete mazati sa ajvarom ili ih posuti feta sirom, možete izoliterendati neki lako topljivi sir,iseckati šunkicu, premazati kajmakom...kako god vi volite.
Ja sam pripremila fil i jeli smo ih za ručak.

U veći tiganj sipati dve kašike ulja, dodati sitno iseckan praziluk svetlo zeleni i zeleni deo,koji ste prethodno očistili i oprali, pržiti dok luk ne omekša, pazite da vam ne izgori,dodati beli luk i sitno iseckanu piletinu ( koju ste oprali i kad ste je iseckali dodati malo vegetinog miksa za piletinu i ostaviti da odstoji malo sa tim miksom ) i pržiti sve zajedno i na kraju dodati sitno iseckane šampinjone i pržiti dok vam sva voda ne uvri od šampinjona.
Mešajte češće da vam ne izgori.
Na kraju dodati začine koje vi volite, pazite da ne presolite jer u piletini već ima vegetin miks, sipati pavlaku za kuvanje i pržiti dok se ne zgusne, na kraju dodati sitno iseckan peršun,promešati.

Na tanjir staviti palačinku, premazati sa 1 dobro napunjenom kašičicom ajvara, staviti fil od piletine ( ova količina ima dovoljno za 6 palačinke, mi smo pojeli po dve i dve su ostale mužu za večeru ) preko fila staviti neki lako topljivi sir, kod mene je ova vrsta sira i zaviti u rolnicu.


U mali pekač staviti pek papir, poređati palačinke jednu do druge i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 175°C oko 5 do 10 minuta, da se samo zagreje i sir otopi.


Poslužiti tople uz salatu po vašem izboru.
Kod nas nije bilo salate jer smo žurili da gledamo tenis te smo ih jeli ovako, muž uz pivo, ja sa sokom.


Prijatno!!!!

недеља, 6. септембар 2015.

Hrskavi spljoštani krompiri sa aioli umakom

Krompir uopšteno volim a ovako pripremljene, obožavam...ja ih pravim na nekoliko načina, danas sam prvi put pravila sa aioli umakom i mnogo nam se dopalo.


Sastojci:

Za krompir:

1.5 kg krompira
po ukusu so i biber
45 g putera
750 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
peršun

Sastojci za aioli umak:

1 veliki avokado
2 čena belog luka
1 kašika soka od limuna
1 puna kašika majoneza
po ukusu so i sveže samleven biber

Priprema:

Krompire oprati i dobro ih izribati sa četkicom za krompir. Gledajte da su vam podjednake veličine, da bi se skuvali isto.
U veći i širi tiganj ili šerpu, staviti krompir, dodati so,biber,puter i naliti sa temeljcem, krompir treba da je otprilike do pola u temeljcu.
Poklopiti i kuvati oko 5 do 8 minuta, u zavisnosti koliki su vam krompiri, otklopiti i kuvati još 5 minuta, za to vreme temeljac bi trebao da se ukuva.
Svaki krompir pritisnuti sa onom kuhinjskom alatkom sa kojom pravite pire krompir, ali da samo se malo spljoska, ja sam moje previše pritisla i spljeskali su se malo više nego što je trebalo.

Ispržiti ih u tom istom tiganju, još 5 minuta ili dok vam ne porumene sa obe strane. Po potrebi posoliti i pobiberiti po ukusu.

Drugi način je da se krompir skuva u vodi u koju ste dodali so, i kad je krompir skoro kuvan, ocediti od vode i ostaviti da se od toplote osuši u šerpi.
Izvaditi tople krompire, i pritisnuti ih sa nekim težim predmetom, ja ih spljeskam sa šerpom u kojoj sam ih kuvala.
Preneti ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom, politi ih malo sa maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti i staviti u rernu, koju ste zagrejali na 200°C i peći ih dok ne pormunene sa obe strane. Krompir ne morate da prevrćete da bi porumeneli.
Tako pečene krompire poslužiti sa kiselom pavlakom, posuti sa sitno iseckanim vlašcem ili peršunom i mrvicama hrskavo pečene slanine.

Dok se krompir peče pripremiti aioli umak:

U blender ili mini chopper staviti avokado, iz kog ste izvadili košticu i isekli na kockice, dodati limunov sok, majonez, beli luk so i biber i samleti u krematu masu.


Na svaki krompir staviti po malo umaka posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.
Ovako pripremljen krompir može da vam bude prilog ili, uz zelenu salatu, kompletan ručak.


Prijatno!!!!!

петак, 4. септембар 2015.

Dinstane tikvice

Ja volim one male zelene tikvice, prijatelj mi doneo njegove iz bašte i one su mi baš velike,pripremih ih nama, za lagani ručak.


Sastojci:

po 1 mala tikvica ( zucchini ) po osobi
1 velika paprika ( ja sam koristila žutu baburu )
1 velika glavica crnog luka
4 čena belog luka
sitno iseckan peršun
so i biber
maslinovo ulje
suva dimljena slanina
1 jaje po osobi

Priprema:

Zelene tikvice oprati, odseći im krajeve,preseći ih na četvrtine i onda iseći komadiće oko pola cm debljine.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja,zagrejati na osrednjoj temperaturi i dodati isečen crni luk na kockice i pržiti na toj istoj temperaturi, ali pazite da vam luk ne izgori.Promešati nekoliko puta.
Pošto sam ja koristiula suvu dimljenu slaninu, prvo sam nju propržila na suvom tiganju, ali ne potpuno, samo da malo porumeni i pusti mast,onda sam dodadala kašiku ulja,i dodala isečen luk i pržila zajedno, dok mi luk nije bio staklast.

U upržen luk dodati isečene tikvice,papriku isečeni na kockice,beli luk i pržiti sve zajedno dok skoro sva tečnost ne ispari, koju su tikvice pustile, oko 15 do 20 minuta.
Tikvice treba da budu hrskave a ne da se raspadaju kad su gotove.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i kad je gotovo,posuti sa sitno iseckanim peršunom.

Posebno ispržiti jedno jaje po osobi,na oko i poslužiti zajedno sa dinstanim tikvicama i po želji, možete poslužiti i beli kravlji sir.


Prijatno!!!!

четвртак, 3. септембар 2015.

Orzo pasta sa dimljenom kobasicom

Ovakve salate, koje su ustvari kompletni obroci su najlepše za letnje obroke.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:

150 do 200 g orzo pasta
oko 150 g brokoli,iskidan na manje cvetiće
30 ml maslinovog ulja
1 mala glavica sitnije isečenog crnog luka
2 do 3 čena sitnije isečenog belog luka
1 crvena ili žuta paprika
100 ml mleka
100 g izrendanog cheddar sira
200 g ili po ukusu,dimljene kobasice isečene na kolutove oko 1cm debljine
po ukusu sitno iseckan peršun, tučena ljuta paprika

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da voda provri, dodati orzo pastu i kuvati po uputstvu proizvođača.Ja je običnbo kuvam oko 8 do 10 minuta.
Za to vreme pripremiti brokoli,oprati ga i iskidati na male cvetiće, dovoljno velike za jedan zalogaj.
2 minuta pre nego što će pasta biti gotova, dodati brokoli u istu vodu i kuvati još 1 minut kad ponovo provri. ( ja volim da je povrće manje kuvano i da je još uvek hrskavo )
Ocediti pastu i isprati je hladnom vodom ( neko ne ispira pastu, ja je ispiram kad pravim salatu od nje )

Dok čekate vodu da provri da skuvate pastu,u veći tiganj sipati ulje,zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i ispržiti ga dok ne postane staklast i mekan,. dodati papriku, koju ste očistili od semenki i žilica i isekli na kockice i pržiti i nju samo da omekša.
Onda dodati kobasicu,beli luk, i ja dodajem i jednu malecku ljutu papričicu, iseckanu što sitnije može i propržiti sve zajedno, mešajući, dok se kobasica malo ne proprži.

U tiganj sipati oceđenu pastu i brokoli, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati mleko i izrendan sir i sve dobro sjediniti da se sir otopi.

Sipati u veću zdelu posuti sa sitno iseckanim peršunom i ako hoćete može i sa malo ljute tučene paprike i poslužiti toplo.