субота, 12. септембар 2015.

Rustični tart sa šljivama

Izuzetno fina i sočna pita / tart od šljiva...korica je toliko lepa, kao da je od lisnatog testa


Sastojci za testo:

160 g prosejanog brašna
prstohvat soli
1 kašičica šećera
135 g ne slanog putera
60 g kisele pavlake

Za punjenje:

600 g šljiva
40 g šećera
1/8 kašičice cimeta
1 kašičica soka od limuna
korica od jednog limuna
1 kašičica gustina ili brašna

i još:

1 jaje
1 kašičica slatke pavlake
krupan šećer

Priprema:

U metalnu zdelu prosejati brašno, dodati so i šećer i sve izmešati rukom.
Dodati hladan puter isečen na kockice i utrljati u brašno da dobijete mrvičasto brašno,dodati kiselu pavlaku i sve izmešati sa viljuškom.
Isipati na radnu površinu i uz minimalno dodavanje brašna premesiti, oblikovati u kuglu a onda spljeskati rukom da dobijete disk.
Zaviti u providnu streč foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi, najmanje sat vremena.

Dok je testo u frižideru,pripremiti nadev.

Šljive oprati i iseći na malo deblje listiće ( ovo je vrsta šljiva koje sam ja koristila ) posuti sa šećerom ( ja sam stavila samo 40 g šećera jer su šljive bile dosta slatke, inače originalni recept kaže 70 g, meni je to bilo previše ) dodati cimet, limunov sok,izrendanu koricu ( ja sam dodala i 1 kesicu vanilinoig šećera sa ukusom ruma ) i na kraju brašno ili gustin i sve izmešati.


Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti u krug oko 32cm, jednake debljine i preneti na pleh,koji ste prekrili pek papirom. ( u slučaju da vam se testo lepi za radnu površinu, posuti sa malo gustina )
Ostaviti sa strane oko 5cm prazno pa poređatu u krug začinjene šljive.


Podignuti testo preko šljiva ,praveći male nabore a sok, koji je ostao preliti preko šljiva.
Umutiti jaje sa pavlakom, premazati stranice testa, posuti sa krupnim šećerom. ( stranice testa se ne moraju premazivati ni sa čim, ali će biti lepše ako je premažete )


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam stranice ne porumene a fil vidite da krčka.
Izvaditi iz rerne i ostaviti na žici da se ohladi oko sat vremena, pre nego što  poslužite.( ako možete toliko dugo da čekate )

4 коментара:

  1. Summer, autumn... You have everything here, Zoki. :)
    Hugs and kisses!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I definitely agree with you...two seasons on one little plate...Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  2. Ovaj tart ću sigurno pripremiti, imam baš dobrih domaćih šljiva koje sam namjeravala i ovako pripremiti i jako mi se sviđa da je tijesto slično lisnatom. Isprobam i javim kako je ispalo :) I veliki pozdrav ti šaljem draga Zorice ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Branka,od srca tebi hvala i jako mi je drago da ti se tart dopada...ja sam oduševljena sa testom ,baš kao da je lisnato.

      Избриши