Izuzetno fina i sočna pita / tart od šljiva...korica je toliko lepa, kao da je od lisnatog testa
Sastojci za testo:
prstohvat soli
1 kašičica šećera
135 g ne slanog putera
60 g kisele pavlake
Za punjenje:
600 g šljiva
40 g šećera
1/8 kašičice cimeta
1 kašičica soka od limuna
korica od jednog limuna
1 kašičica gustina ili brašna
i još:
1 jaje
1 kašičica slatke pavlake
krupan šećer
Priprema:
U metalnu zdelu prosejati brašno, dodati so i šećer i sve izmešati rukom.
Dodati hladan puter isečen na kockice i utrljati u brašno da dobijete mrvičasto brašno,dodati kiselu pavlaku i sve izmešati sa viljuškom. Isipati na radnu površinu i uz minimalno dodavanje brašna premesiti, oblikovati u kuglu a onda spljeskati rukom da dobijete disk.
Zaviti u providnu streč foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi, najmanje sat vremena.
Šljive oprati i iseći na malo deblje listiće ( ovo je vrsta šljiva koje sam ja koristila ) posuti sa šećerom ( ja sam stavila samo 40 g šećera jer su šljive bile dosta slatke, inače originalni recept kaže 70 g, meni je to bilo previše ) dodati cimet, limunov sok,izrendanu koricu ( ja sam dodala i 1 kesicu vanilinoig šećera sa ukusom ruma ) i na kraju brašno ili gustin i sve izmešati.
Ostaviti sa strane oko 5cm prazno pa poređatu u krug začinjene šljive.
Umutiti jaje sa pavlakom, premazati stranice testa, posuti sa krupnim šećerom. ( stranice testa se ne moraju premazivati ni sa čim, ali će biti lepše ako je premažete )
Izvaditi iz rerne i ostaviti na žici da se ohladi oko sat vremena, pre nego što poslužite.( ako možete toliko dugo da čekate )
Summer, autumn... You have everything here, Zoki. :)
ОдговориИзбришиHugs and kisses!
I definitely agree with you...two seasons on one little plate...Hugs, my dear friend:)))
ИзбришиOvaj tart ću sigurno pripremiti, imam baš dobrih domaćih šljiva koje sam namjeravala i ovako pripremiti i jako mi se sviđa da je tijesto slično lisnatom. Isprobam i javim kako je ispalo :) I veliki pozdrav ti šaljem draga Zorice ! :)
ОдговориИзбришиDraga moja Branka,od srca tebi hvala i jako mi je drago da ti se tart dopada...ja sam oduševljena sa testom ,baš kao da je lisnato.
Избриши