четвртак, 12. фебруар 2015.

Bodenik

Pre desetak dana vidim sliku na Coolinarici od Liljane Ilijeve i jako mi se dopalo, kasnije je Lilja dopisala recept i kako se to otprilike radi...meni nije bio baš najasniji način izrade ali mi se dopalo kako izgleda i naravno da sam morala da isprobam. Otišla sam i na stranicu gde Lilja postavlja njene recepte, i trudila sam se da razumem makedonski...kako god da je, evo ga moj način izrade i moja iskustva a vi, ako možete isprobajte ovaj bodenik
Ovo je star makedonski recept i zove se Boden dedo ili Bodenik.Ime dolazi otuda što pre pečenja testo izbodete na puno mesta i pošto je takvo nešto voleo neki deda zato se i zove Boden dedo.Ja tako znam što neznači i da je tačno, ali to su stari običaji koji variraju od mesta do mesta.Kod nas ima puno varijanti, ovo je jedna od modernijih. ( objašnjenje by Vera Trajkovska )


Sastojci:

330 mekog brašna
120 g sve namenskog brašna
260 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
1 jaje + polovina od drugog
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
7 g suvog kvasca
75 g otopljenog putera
1 kašika zejtina

Za fil:

7 do 8 struka mladog luka
2 kuvana jaja
100 g sira
biber i soli po ukusu
1 kašičica zejtina

Priprema:

Prosejati oba brašna u vanglicu, u kojoj ćete mesiti testo. 
Napraviti udubljenje u sredini i staviti zagrejan jogurt, otopljen puter, šećer, so, suvi kvasac, jedno celo jaje i drugo jaje umutiti pa sipati pola a drugu polovinu ostaviti za premazivanje testa. Sve to zamesiti i isipati meko testo i domesiti sa 1 kašikom ulja. Ako je potrebno, dodati još malo brašna...testo treba da bude meko i da se vrlo malo lepi za ruku. Posle stajanja će biti odlično za rad.
Pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste napraviti fil.
Strukove mladog luka očistiti, oprati i iseckati na sitnije delove, zajedno sa zelenim delovima, dodati sitnije isečena dva kuvana jajeta i ako želite možete staviti i sir. Ja sam isekla krem sir na kockice. Dodati kašiku zejtina, biber i posoliti po ukusu, sve izmešati i ostaviti sa strane.

Naraslo testo premesiti i podeliti na jedno veće parče i dva ista, premesiti i ostaviti da se vrlo kratko odmore.

Koristiti tepsiju 26cm, koju ćete podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje.
Veči deo testa rastanjiti oklagijom na blago pobrašnjenoj radnoj površini, malo veći obim od tepsije i staviti u tepsiju da vam pokrije dno i stranice tepsije.
Preko testa sipati pripremljen fil, poravnjati svuda po testu.


Uzeti jedan manji deo testa i rastanjiti u krug veličine kolika je tepsija.
Iseći na 4 dela ali ivice testa ne smeju da budu isečene, ostaviti oko 2cm od ivice da testo nije isečeno nego da je u celom delu. ( pogledajte sliku )
Svaki rasečen deo iseći na još dva dela, ali takođe ivice ne smeju biti isečene, što znači, da svaka četvrtina mora biti isečena da imate 4 dela,što znači da ceo krug treba imati 16 isečenih delova ( moj krug ima 14, jer nisam završila sečenje, pre nego što sam uslikala )


Vrlo pažljivo preneti taj rasečeni deo u tepsiju, preko fila ( pomozite se sa oklagijom ili rastanjite na pek papir pa okrenuti papir preko fila. Ja sam ga prenela sa rukama, posle sam ga popravljala u tepsiju.


Svaki drugi deo isečenog testa povući preko ivice tepsije.

Drugi deo od manjeg dela testa rastanjiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini, takođe u veličini tepsije....
Iseći krugove, trebate imati 5 kruga, kod mene su četiri, jer moja tepsija je bila mnogo manja nego što je trebala da bude.


Gledajte da vam krugovi budu podjednaki najbolje što možete. Ja sam moje sekla sa pizza sekačem.
Uzeti prvo najveći krug i preneti ga u tepsiju i staviti odmah do donjeg dela testa, koje nije rasečeno.


Delove testa koje ste rasekli i povukli preko tepsije sasd prebacite preko tog kruga a delovi koi su vam ležali na filu povucite in unazad..staviti sledeći krug pa prebacite delove koje ste povukli preko tog kruga a sad povući delove koje ste povukli prvi put...staviti i četvrti krug i prekriti sa povučenim delovima. Završiti sa najmanjim krugom tako što ćete ga staviti u sredinu i pokriti sve ivice od rasečenih trouglova.


Pokriti testo sa providnom samolepljivom folijom i ostaviti pola sata da teso još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa polovinom umućenog jajeta, koje ste ostavili sa strane,posuti sa semenkama po želji, može i bez njih.

Zagrejati rernu na 175°C i peći oko 30 do 40 minuta, u zavisnosti od vaše rerne, pecivo treba da vam lepo porumeni.


Moj bodenik je puno narastao u visinu jer sam koristila manju tepsiju nego što sam trebala...što znači, vrlo je važno koristiti tepsiju 26cm prečnika.

Idealno za doručak ili večeru. Poslužiti sa kiselim mlekom,jogurtom...

Prijatno!!!!!


4 коментара: