понедељак, 20. мај 2019.

Punjeni trouglovi od praziluka

Prvi put kad sam videla ovaj recept oduševila sam se kako izgleda i znala sam da ću ovo da pripremim kao deo ručka za naše goste...mi smo jednostavno oduševljeni sa ovim jelom..malo je pipljivo da se napravi, ali zato, kad ih probate, osvojiće vas njihov ukus.


Sastojci:
4 struka što većeg praziluka
100 g pirinča
30 ml maslinovog ulja
1 veća glavica ljutike ili manja glavica crnog luka
250 do 300 g mlevene teletine
po ukusu so i biber
2 kašike suvih ribizla
pola kašičice mlevenog cumina
2 kašičice izrendane limunove korice
3 kašike sitno iseckanog peršuna
125 do 150 ml pilećeg temeljca

Avgolemono preliv:
2 žumanca
1 puna kašika gustina
1 kašika limunovog soka
250 ml pilećeg temeljca

Priprema:
Praziluku odseći donj i gornji deo, tamni deo ostaviti sa strane, dužina praziluka treba da bude oko 20cm.Raseći po sredini i odvojiti sve listove koji su veći a sredinu ostaviti za neku drugu upotrebu.
Kad kupujete praziluk za ovo jelo, gledajte da kupite što deblji praziluk jer njima su listovi veći, ali ako ne nađete puno velike, kupite onakve kakve imate.
U veću šerpu sipati dosta vode, kašičicu soli i kad voda provri,blanširati listove, ali pazite da ih ne prekuvate, jer će vam se kidati, ne duže od 5 minuta.
Blanširane listove isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocede.
Velike listove iskidati na pola a ako su manji,ostaviti ih cele.
U originalnom receptu listovi su isečeni na 3 dela jer su pravili vrlo male trouglove, kao deo predjela, ja sam ih pravila veće, jer su mi bili deo ručka.


Dok se praziluk cedi od viška vode, pripremite fil.
U tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja i dodati sitno iseckanu ljutiku ili crni luk i pržiti oko 3 do 5 minuta da postane staklast.
Ja sam umesto ljutike koristila zeleni deo praziluka, dobro ga oprala i isekla na sitne komadiće i pržila dok potpuno nisu omekšali.
Deo vode, u koju ste blanširali praziluk sipati u manju šerpicu, dodati očišćen i ispran pirinač ( originalni recept kaže pirinač dugog zrna, ja više volim okrugli pirinač i koristila sam kočanski pirinač ) i kuvati ga samo 8 minuta...pirinač neće biti skuvan, ali biće polukuvan, dokuvaće se kasnije. Ocediti od vode i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.
U omekšali praziluk dodati mleveno meso i varjačom izmrviti meso i pržiti samo dok ne pobeli, dodati oceđen pirinač,posoliti i pobiberiti po ukusu,po želji, možete dodati i suvi začin, dodati suve ribizle i cumin i pržiti još nekoliko minuta dok sva voda ne ispari.
Na kraju dodati limunovu koricu i sitno iseckan peršun i sve dobro sjediniti.
Ako kojim slučajem nemate suve ribizle,. može i bez njih.

E sada počinje onaj pipljivi deo posla..pustite muziku koju volite i započnite.
Ako su listovi veliki iskidati ih na pola, ako su manji, koristite ih cele.
Staviti punu kašičicu fila na list praziluka, preklopiti u obliku trougla ( pogledajte sliku ) i opet preklopiti u obliku trougla i tako do kraja dok ne dobijete lep trougao.


Raditi tako dok imate listove praziluka i fila.
Ja sam pravila mnogo veću količinu nego što je dato u receptu.


Pripremljene trouglove poređati u vatrostalnu posudu,koju ste prethodno malo podmazali, što više položene po dnu.
( Ovako pripremljene trouglove možete pripremiti dva dana pre nego što su vam potrebni, posudu dobro zaviti folijom i ostaviti u frižider )
Naliti sa pilećim temeljcem, zatvoriti sa folijom, ušuškati dobro svuda okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena, desetak minutapre, možete otklopiti i peći da samo malo porumene ( i ne morate )


Dok se trouglovi peku, napraviti avgolemono sos.
U šerpicu sipati 100 ml pilećeg temeljca a u preostalih 50 ml dodati 2 žumanca, kašiku gustina i ako temeljac nema soli, pola kašičice soli, limunov sok i umutiti sve zajedno.
Kad temeljac u šerpici počne blago da vri, smanjiti temperaturu i polako dodati umućena žumanca, stalno mešajući kuvati samo da se zgusne ali ne i da provri, oko 3 minuta.


Pečene trouglove sipati u tanjir, preliti sa sosom ili poslužiti sos sa strane.
Najbolje je ako poslužite toplo.


Prijatno!!!!

6 коментара: