недеља, 19. мај 2019.

Hleb koji se ne mesi



Trebao nam je danas hleb koji u sebi ne sadrži nikakve masnoće, osim vode i došla mi je ideja da napravim hleb koji se ne mesi, ali ona sporija verzija..danas smo ga skoro pojeli, ostalo je malo i za doručak, ali je zato nova tura zamešena by mm...kaže hoće i on da proba da umesi hleb. Slika njegovog hleba će biti sutra.
Mi smo ga jeli sa marmeladom ..a ostatak sa varivom.


Sastojci:  450 g brašna, 2 male kašičice soli, 3 g suvog ili 9 do 10 g svežeg kvasca, 360 ml mlake vode sa česme

Priprema:  Prosejati brašno i dodati so i kvasac i izmešati. Ako koristite svež kvasacm razmutite ga u malo tople vode i ostaviti da se otopi i malo podigne i na kraju dodati vodu u testo.
Sve izmešati kašikom samo toliko da se testo sjedini, ne preterivati mnogo sa mešanjem.
Kad su svi sastojci sjedinjeni, pokriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati a najviše do 24 sata.
Ovo testo je najbolje pripremiti uveče a peći hleb ujutru ili, pripremiti testo ujutru, pre nego što krenete na posao a kad se vratite, samo ga ispecite.
Ja testo pripremim uveče a pečem ga ujutru da bi imali hleb za ručak.

Radnu površinu obilato posuti sa brašnom. Spatulu pobrašniti ili vaše ruke i isipati naraslo testo na pobrašnjenu radnu površinu.  Rastegnuti malo testo sa obe strane i preklopiti, tako isto uraditi i sa gornjmm i donjom stranicom, okrenuti testo, ono što je bilo dole sada neka bude gore, što znači, glatka strana da bude okrenuta prema vama. Uz pomoć malo brašna oblikovati testo u glatku kuglu ali bez ikakvog mešenja.


Uključiti rernu na 230°C  ( vi u Kanadi uključiti rernu na 430 F ), stavite šerpu koja ima poklopac, najbolje je od kovanog gvožđa a može i od keramike ili zemljana, ovde je najvažnije da ima poklopac koji dobro leži na šerpi i zagrevajte rernu zajedno sa šerpom, jer šerpa treba da bude vrela kad se hleb stavi da se peče.

Dok se šerpa zagreva, vi pokrijte testo sa providnom folijom da se testo ne suši.

Izvaditi dobro zagrejanu šerpu i staviti pripremljeno testo, ali budite vrlo pažljivi da se ne opečete. Ako vam je lakše, stavite pripremljen hleb na pek papir pa zajedno sa papirom spustite testo u šerpu, poklopit šerpu i vratite nazad u rernu i pecite 30 minuta poklopljeno, posle 30 minuta otklopite šerpu i peći još 10 do 15 minuta ili onoliko koliko volite da vam je hleb rumen.

Izvaditi pažljivo hleb iz šerpe i ostaviti da se ohladi. Nemojte ga seći dok je topao jer će delovati da nije dovoljno pečen.

Ova vrsta hlebova se može praviti na mnogo načina; sa raznim semenkama, suvim voćem, sa pivom umesto vode..ovde u mojim receptima pod "hleb" se mogu naći razne vrste ovih hlebova, pa ako ste zainteresovani, možete pogledati.

Prijatno!!!!

Ovako je ispao hleb, koji je moj muž, uz moju malu pomoć, napravio...sledeći put će on sam da ga napravi...ako može on, koji nikad u životu ni pokušao nije da napravi hleb, možete i vi...probajte pa mi javite vaše rezultate...




Нема коментара:

Постави коментар