петак, 31. мај 2019.

Punjene paprike sa povrćem

Lagani ručak ili večera...


Sastojci:

2 paprike po osobi, ako su veće, onda 1
1 struk praziluka
150 g suve slanine / pančete
2 do 3 veoma male tikvice
200 g kukuruza
2 čena belog luka
1 kašika seckanog peršuna
po ukusu so i biber
1 mala ljuta papričica
pola kašičice italijanskog začina ( ruzmarin, oregano, majčina dušica )
100 g izrendanog sira ( cheddar,gouda,emmentale, parmezan )
za svaku papriku po 1 jaje

može još:

200 g skuvanog pasulja
200 g sitno iseckanih šampinjona

Priprema:

Paprike oprati,odseći im kapice i očistiti ih od semenki i žilica. Za ovo su vam najbolje da imate babure, ako nemate, koristite koje imate.
Ispeći ih u rerni samo da malo omekšaju i blago porumene.
Ostaviti ih da se ohlade.
Paprike bi trebale da stoje uspravno, ako kojim slučajem ne mogu, vrlo blago zaseći donji deo da se ne prevrću.
Ako koristite bilo koje druge paprike, onda ih samo oprati i osušiti i vrlo malo ih ispeći,samo da omekšaju.


U tiganj staviti sitno iseckanu dimljenu slaninu ili pančetu i dodati samo nekoliko kapi ulja i pržiti, dodati u to sitno iseckan praziluk, ako ga ne volite,onda dodajte glavicu ljutike ili običnog luka i pržite dok ne postane staklast a ako je praziluk, samo da omekša,dodati sitno iseckane kapice od paprika, ako ih nemate, onda iseći jednu do dve cele paprike ( u zavisnosti od veličine ) jednu malu ljutu papričicu i to pržiti da samo malo omekša, ako dodajete šampinjone, sitno ih iseckati i dodati i njih i pržiti dok vam voda ne uvri i na kraju dodati sitno iseckanu dve ili tri mlade tikvice i pržiti samo da i one omekšaju, nekoliko minuta, na kraju dodati kukuruz ( ja sam koristila smrznut ) i pržiti samo da se zagreje i na kraju dodati, ako dodajte pasulj ( ja nisam ) i sve to zajedno izmešati.
Posoliti,pobiberiti po ukusu, dodati italijanski začin i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeno dodati izrendani sir i sitno iseckan peršun i sve izmešati.


Ako koristite babure, napunite ih sa smesom, koja se ohladila, ali ne skroz do vrha, ostavite malo mesta da možete da razbijete po jedno manje jaje na vrhu, ali da vam ne curi belance iz paprike.
Ja sam koristila mini baburice i koristila sam jaja od prepelice, imala sam samo dva, ostale paprike su bile bez jaja.


Ako koristite roge paprike onda ih raseći po sredini samo sa jedne strane, prstima ih raširite i napravite kao male čamce i puniti ih sa smesom tako, unutra smese napravite malo udubljenje,ili veći i razbite jaje u to udubljenje ili, jaje ispržiti posebno pa samo staviti preko napunjene paprike,pre serviranja.

Tako napunjene babure po želji, posuti sa još malo izrendanog sira, jaje malo posoliti i pobiberiti i vratiti nazad u rernu, koja vam je zagrejana na 175°C i peći samo dotle dok se jaje ne ispeče.
Ako hoćete, možete posuti sa sirom tek kad se jaje ispeče,vratiti nazad u rernu da se sir otopi.
Pre služenja posuti sa sitno iseckanim peršunom.


Umesto pasulja možete dodati kuvani pirinač dugog zrna ( jasmin, basmati..) ili kinou, ječam....ako ne jedete meso, izostavite suvu slaninu / pančetu.
Količina smese za punjenje puno zavisi od veličine paprika koje ćete koristiti.

Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Maja sa bloga "Cooks and Bakes " koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.

2 коментара:

  1. Svidja mi se sto iz svake viri jaje; pravila sam sa grahom nekada davno. ali ne ovako . Tvoj recept se cini mnogo ukusnim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna.... nama se jako dopalo na ovaj način, mada volimo i klasične punjene paprike, ali na ovaj način su nam mnogo lakše za stomak.Topli pozdrav.

      Избриши