уторак, 22. новембар 2016.

Kiflice sa batatom

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:

900 do 975 g brašna
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
200 g ispečenog i propasiranog batata
250 ml tople vode
90 g putera
65 g mleka u prahu
75 g braon šećera
2 kašike meda
pola kašičice soli
1 kašičica cimeta
2 jaja
2 pune kašičice korice od pomorandže
i još:
60 g otopljenog putera
75 g braon šećera
1 kašičica cimeta
džem, nutela.....

Priprema:
Prosejati brašno u vanglicu i ostaviti sa strane. ( nemojte staviti celu količinu brašna odjednom, ostavite sa strane 100 g pa dodajtew koliko je potrebno da se umesi glatko i mekano testo, koje se po malo lepi za ruke )
U 50 ml tople vode dodati kašičicu šećera i suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U šerpicu staviti ostatak vode, dodati mleko u prahu i izmešati, dodati šećer, med, pasirani batat, puter, so i cimet i zagrejati samo da bude mlako, da se puter otopi i sve dobro izmešati.

U brašno sipati nadošli kvasac, dodati blago umućena jaja,koricu od pomorandže i masu od batata i zamesiti testo. ( ja ovo radim mikserom )
Isipati na radnu površinu i domesiti testo rukama, ako je potrebno dodavati od onih 100 g brašna, koje ste ostavili na stranu.Vrlo je važno da testo dobro umesite.

Blago premazati testo, koje ste oblikovali u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom foilijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, Od toplote u vašoj kuhinji zavisi koliko dugo će trebati da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti posip. U zdelicu izmešati braon šećer ( ja koristim bio šećer od trske ) i cimet i otopiti puter.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 dela.
Svaki deo, rastanjiti u krug oko 30 cm. Premazati sa otopljenim puterom i posuti sa mešavinom šećera i cimeta. Iseći na onoliko delova koliko želite da su vam kiflice velike. Na širi deo testa staviti po malo džema, ja sam koristila džem od  jabuka a vi možete da koristite koji god džem volite, samo neka je malo gušći, ili, ako hoćete, možete staviti i nutelu,ili šta već volite.
Zaviti u kiflicu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaće vam dva pleha ) Kad ste završili sa prvim plehom, pokriti pripremljene kiflice sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste,oko 30 minuta
Sad rastanjiti i ostatak testa i napraviti kiflice.
Kad ste završili sa oba pleha, uključiti rernu na 190°C da se zagreje.

Premazati kiflica sa vrlo malo mleka i peći kiflice koje ste prvo napravili, oko 15 do 20 minuta ili dok  vam lepo ne porumene.
Dok se ove kiflice hlade, vi ispecite one druge.


Ohlađene kiflice posuti sa prah šećerom, izmešan sa vanilinim šećerom i poslužiti.

( dok sam ih slikala, sneg je padao po njima i zato su ovako "tufnaste" )
Kifllice, koje nećete odmah jesti, nemojte posipati šećerom, već to uraditi pre služenja.
Po želji možete ih malo zagrejati pre nego što ih pospete sa šećerom, biće kao da ste ih sada pravili.



Prijatno!!!!


2 коментара: