Pre nekoliko dana videh recept za tart sa mlevenim mesom i danas, kad sam htela da ga napravim, nisam mogla da ga nađem..znam jedino da je bio od Ine Gartner ( koliko je i to tačno, ne znam ) i pošto recept nisam mogla da nađem, pravila sam ga po svom. Tart nas je oduševio, odlična večera ili zakuska sa prijateljima. Poslužiti uz hladno pivo ili sok.
Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa,250 g mlevenog mesa po izboru,1 struk praziluka ili 1 manja glavica crnog luka,1 čen belog luka,150 g isečenih gljiva,1 puna kašika ajvara ili pirea od paprike,50 g rendanog sira, po izboru,seckani mladi luk,sitno iseckana ljuta papričica,1 puna kašika sitno iseckanog peršuna,1 puna kašika senfa sa celim zrnom,1 jaje
Priprema: Lisnato testo blago rastanjiti u pravougaonik veličine 23cm X 33cm ili sličnih veličina.
Tupom stranom nože zaseći oko 3cm po ivicama, ali da ne presečete testo skroz do kraja.Umutiti jaje sa malo vode i premazati testo svuda. Viljuškom izbosti sredinu testa, a ivice ostavite neizbodene.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 do 12 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi testo i ostaviti da se prohladi.
U tiganj sipati malo ulja i dodati sitno iseckan luk ( koji god da koristite je u redu, ja lično više volim praziluk ) i dodati šampinjone, koje ste očistili i isekli na malo deblje ali manje, listiće i pržiti sve zajedno dok šampinjoni ne ispuste tečnbost i pržiti još nekoliko minuta. Dodati sitno iseckan beli luk, ajvar ili pire od paprika, mleveno meso po vašem izboru i pržiti dok sva tečnost ne uvri.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i ostaviti da se prohladi.
U prohlađeno dodati sitno iseckan peršun i polovinu izrendanog sira i sve dobro izmešati.
Premazati sa senfom i sipati kašikom fil preko testa, a ivice ostaviti prazne.
Vratiti u rernu i peći još 10 minuta na 175°C.
Izvaditi iz rerne i osuti sa ostatkom sira ( ako volite više sira, slobodno stavite više ) i vratite u rernu samo da se sir otopi.
Pred služenje posuti sa sitno iseckanim mladim lukom i ljutom papričicom a može i bez.
Kore su veće od lisnatog testa i verovatno će biti potrebno više sastojaka.
Treba vam oko 6 do 8 kora, u zavisnosti koliko hoćete da vam je podloga deblja.
Svaku koru blago premazati sa mešavinom ulja i kisele vode i stavljati ih jednu na drugu.
Zadnju koru premazati sa senfom.
Fil sipati na sredinu kora, poravnjati i preklopiti ivice preko fila, u širini od 2 do 3cm, i premazati ivice sa masom od vode i ulja.
Peći sve zajedno dok ivice ne porumene, 20 do 25 minuta na 175°C
Prohladiti kratko, iseći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
Super ovo izgleda, spremam biti će super za gablec.
ОдговориИзбришиHvala Petra...moj se muž oduševio, nadam se da će se i vama dopasti.
ИзбришиI meni se dopada ovako spremljen tart
ОдговориИзбришиHvala Dubravka
Избриши