субота, 9. новембар 2013.

MIRISNI VENČIĆI

Još jedna vrsta peciva



Sastojci:


     500 g svenamanskog brašna
     500 g brašna za hleb
     250 ml toplog mleka
     250 ml mlaćenice ili jogurta
     1 do 2 kašičice soli
     4 kašike maslinovog ulja
     1 kašika sirćeta
     2 žumanca
     14 g suvog kvasca ili 40 g svežeg
     1 kašičica šećera

    Za premaz:

     150 g putera
     2 kašike sitno iseckanog peršuna ili bosiljka
     5-6 čena pasiranog belog luka


Priprema:


U toplo mleko dodati kvasac i šećer,sve izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Izmešati oba brašna i so i sve to prosejati u posudu u kojoj ćete zamesiti testo.
Napraviti udubljenje u sredini brašna i dodati maslinovo ulje,dva žumanca,sirće,mlaćenicu i nadošli kvasac i zamesiti testo.


Isipati ga na radnu površinu i umesiti glatko i po malo lepljivo testo.
Oblikovati testo u kuglu,posuti posudu u kojoj ste zamesili, sa malo brašna i vratiti testo u posudu i njega posuti sa vrlo malo brašna.
Pokriti najlonom i ostaviti na toplom mestu da se količina testa udupla.
Naraslo testo premesiti i ostaviti da se još jednom udupla.

Dok testo raste vi pripremite premaz.
Sitno iseckati peršun ili bosiljak,pasirati beli luk i dodati puteru, sobne temperature, i sve to zajedno,sa viljuškom,sjediniti.
Kad je testo naraslo i po drugi put,premesiti ga još jednom i podeliti na onoliko loptica koliko hoćete peciva.


Moje testo je bilo 1700g i podelila sam ga na 17 loptica po 100 g.

Svaku lopticu, oklagijom rastanjiti u ovalni oblik i prstima razmazati premaz preko testa ( pazite da imate dovoljno za sva peciva ).
Pizza sekačem raseći testo ali ne potpuno, samo  sredinu testa.
Početi sa uvijanjem testa od ćoška,uvijajući ukoso prema donjem delu testa. ( Moje testo se nije lepilo za radnu površinu,vaše,ako se lepi, dodati vrlo malo brašna )
Kad ste zavili testo,dobićete spiralnu traku.
Svaku trakicu zaviti na ovaj način a krajeve podviti ispod testa.

Kad ste zavili venčić....

Naređati ih na pleh,na koji ste stavili papir za pečenje i između ostaviti mesta, jer će još narasti tokom pečenja.
Pokriti ih najlonom i ostaviti još pola sata da se odmore i još jednom narastu.
Rernu zagrejati na 200*C.
Dok se rerna greje,umutiti belanca ( koja su vam ostala od testa ) i premazati sva peciva. Posuti ih sa semenkama po vašem izboru.
Peći oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti malo i poslužiti.
Ako vam je ostalo malo smese od putera i peršuna, premažite ih, ako ne, premazati ih vrlo malo sa otopljenim puterom a i ne morate.
Peciva pravljena na ovaj način mogu biti slatka ili slana..izbor je vaš. Umesto belog luka i putera mogu biti posuti sa sirom,ali testo morate premazati prvo sa puterom ili mogu biti posuta sa cimetom i braon šećerom sa malo rendanih jabuka......mogućnosti su beskonačne.

Pravila sam nešto slično i na ovaj način.. pogledajte, možda vam se dopadne.
Prijatno!!!!!!

2 коментара:

  1. I've also tried these ones and everybody was amazed! :)
    It's really interesting and very pretty. Have a wonderful evening, Zokie! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you my dear friend. I took them to a friend house for some celebration ( SLAVA ) and they where hit...everybody liked them. Hugs and kisses.

      Избриши