субота, 23. фебруар 2019.

Jedan običan postan ručak

Već nekoliko godina obećavam sebi kako ću da uvrstim ribu bar dva puta nedeljno na naš meni, ali to je, koliko i sama vidim, neko prazno obećanje...pre neki dan odem u prodavnicu i gledam pakovanje ribe, podosta skupo i mislim se, ma neka je skupa, zdrava je i trebamo je jesti...pa se onda pomislim ma koliko je zdrava  kad je gajena na farmi  u bazenima, ali da ne idem u te detalje, jer ako tako mislim na kraju neću ništa jesti, ni meso ni ribu....


Od kad smo se desili ovde na Nijagarinim Vodopadima dosta se družimo sa našim ljudima, uspeli smo da napravimo i neki bliži kontakt sa 4 - 5 familije i  onda kroz razgovor svašta čujemo i naučimo..imamo vrlo bliske komšije, sa kojima smo svakodnevno u šetnji i nekim razgovorima i naravno da vrlo često pričamo i o hrani.

Gledamo da se hranimo što zdravije možemo, ima okolo nas puno farmi sa voćem i povrćem, ali i pored  toga, što je tu, domaće, to je toliko prskano da više i ne vredi pričati o tome,ali nije to samo ovde. Prošle godine smo bili u Srbiji i naš zet, agronom, gaji jabuke i kad ih vidiš, lepe zrele, od radosti da ih jedeš...ali, on njih prska 11 do 12 puta da bi opstale i bile takve, pa ti sad vidi gde smo što se pesticida tiče.

Jedno vreme sam predložila mužu da prestanemo da jedemo meso, ne znam kako bih to uspela, ne jedemo ga mnogo, ali ga jedemo..volim ja lepu šniclu, krmenadlu, rebra pečena na roštilju, volim i piletinu a govedinu i junetinu vrlo retko jedemo, nisam baš neki veliki ljubitelj nje...i sad kad spomenuh sve ovo, gde je riba? pa ima i nje na meniju ali kao što sam rekla, možda jednom u 2 do 3 meseca i evo, obećavam da ću to da promenim i ako joj je cena visoka do neba, pa neka je bude bar jednom nedeljno ...radujem se velikom uskršnjem postu, da se malo odmorimo od svega.. Ne postimo mi svih 6 nedelja, volela bih da to mogu, ali nedelju dana ćemo sigurno i potrudiću se da u tih nedelju dana bar budu sreda i petak na vodi...

Današnji ručak je bio jedan sasvim običan ručak, koji mi je baš prijao. Lisnati kelj izdinstan na belom luku i maslinovom ulju, rizi bizi i pečena riba


Pečena riba

Koristila sam filete ribe list,  ( sole ) e sad, koliko je taj prevod tačan, ne znam jer ja ne znam puno imena morske ribe, ako neko od vas zna bolje, rado ću promeniti 
Po jedan veći filet je dovoljan po osobi.
Ribu oprati, osušiti kuhinjskim papirom. Nacediti limunov sok preko ribe, posuti malo sa izrendanom koricom limuna, posoliti, pobiberiti, posuti sa oreganom, belim lukom u prahu, vrlo malo crvene dimljene paprike i cumina, pokriti i ostaviti u frižider bar pola sata da se začini sjedine. Ja sam koristila i začine koje sam donela iz Grčke, mleveni biber sa mešavinom belog luka i mleveni biber sa mešavinom limunove korice.

Kad ste spremni da ribu pečete, izvaditi iz frižidera i uvaljati vrlo blago u sitno kukuruzno brašno.
Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i peći ribu u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 180°C. posle 10 minuta, ribu vrlo pađljivo okrenuti i na drugu stranu i peći još 5 minuta, na kraju uključiti samo gornji grejač i peći da porumeni, nekoliko minuta.
Nemojte ribu peći dugo jer nema potrebe da se peče više od 15 minuta, biće vam suva.

Ribu poslužiti uz kolutove limuna i sitno iseckanog peršuna i mirođije.

Prilog po vašem izboru. Kod nas je bio dinstani lisnati kelj i rizi bizi.

Lisnati kelj


Očisti kelj od ovih debljih dršaka i oprati ga u nekoliko voda. Sitnije iseckati.
Ove deblje drške nemojte bacati, od njih i dodatak drugog povrća možete skuvati povrtnu supu.

U veću šerpu sipati maslinovo ulje i dodati nekoliko čenova belog luka, koje ćete pržiti samo da zamirišu, dodati onako mokar lisnati kelj i dinstati ga dok ne svene. Skloniti sa ringle.

Rizi bizi

Recept imate ovde da ga ne pišem ponovo...

Na kraju smo se zasladili kuvanim kukuruzom, koji obožavamo...


Prijatno i uživajte u ovom lepom vikendu.

2 коментара:

  1. Draga moja Zorice, riba je zdrava to bez sumnje. I ja bih je mnogo češće jela da nije tako preskupa. Moje iskustvo je da imamo ovde sreću da imamo ribu iz Hrvatske i za nju garantujem da je odlična, jer je iz Jadrana, ali i tu mi je izbor ograničen na brancina i oradu. Jedino ti je rešenje da kupuješ svežu ribu ulovljenu, a ne odgajanu u bazenima. Ne znam kako je kod vas, ali ovde u Italji na deklaraciji proizvoda mora da stoji poreklo ribe, zemlja i da li je iz uzgajališta ili je ulovljena i gde je ulovljena. Ja nemam više baštu tako da smo od neprskanog povrća koristimo sa pijace najčešće od lokalnih proizvođača. Ne znam da li je manje prskano, ali bar znam da nije dugo putovalo i nije prošlo kroz sto ruku. Svako povrće stavljam u sodu bikarbonu i ni to mi nije garancija da posle, na primer zelene salate neću imati problema sa stomakom. Jedini koji su spaseni od prskanja su oni na Aljasci što žive Bogu iza nogu. Nemoj se odricati ni mesa, niti bilo čega drugog od namirnica, jer čini mi se da sa godinama, kako nam telo posustaje, potrebno nam je svega više nego u mladosti. Nije nam uteha, ali nema nam spasa.

    ОдговориИзбриши
  2. Na žalost, riba je sve prije nego zdrava, kako kod tebe, tako i kod nas. Ljudi nisu svjesni da su sve vode na svijetu povezane, pa mantraju o čistoći Jadrana (a crouseri koji zagađuju bez kontrole?). Naime, sada se pouzdano zna da je riba prepuna plastike jer se njome hrani. Ja to znam već dugo, ljudi ne vjeruju, ali tek sada se malo više piše o tome. Zato nemoj patiti što još jedete meso. I mi ga jedemo, iako ja puno manje od muža, meni zaista ne treba svaki dan. Više volim tjesteninu ili rižu ili čušpajze. Ovaj ti je obrok divan, baš zato što je jednostavan, a sve fini sastojci. E to bih rado jela. Ali da je riba tako zdrava ili zdravija od mesa - jednostavno nije! Najbolje je od svega po malo.

    ОдговориИзбриши