четвртак, 22. август 2019.

Uštipci sa jabukama

Odavno nisam pravila uštipke, ovo mi se jako dopalo, jer pored jabuka ima i tikvice i ovo je jedan od načina kako deci dati da pojedu povrće bez da znaju da su ga pojeli.


Sastojci:  275 g brašna, 400 ml toplog mleka, pola kašičice soli, 1 kašičica šećera, 8 g suvg ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje, 1 limun, sok i korica, 1 kesica vanilinog šećera
i još: ulje za prženje, prah šećer, 1 jabuka, 1 mala tikvica

Priprema:  Brašno prosejati i staviti u vanglicu.
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka, dodati kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne
U prosejano brašno dodati so, umućeno jaje, izrendanu koricu limuna, vanilu i narasli kvasac i varjačom sve sjediniti, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Kad je testo skoro naraslo, oljuštiti i očistiti jabuku i tikvicu i iseckati na sitne kockice, ( umesto tikvice može da bude još jedna jabuka, ja sam stavila tikvicu jer je morala da se iskoristi ) jabuku preliti sokom od limuna, dodati tikvicu i sve izmešati.
Naraslo testo promešati varjačom i dodati jabuku i tikvicu.

U veći i dublji tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturu..ovde morate da budete pažljivi, ulje ne sme da bude prevruće jer će vam uštipci spolja biti brzo prženi a unutrašnjost će ostati gnjecava jer nije dovoljno isprženo, niti ulje sme da bude ne dovoljno vruće,jer će se napiti ulja bez potrebe,.
Kašikom, koju ste prethodno zamočili u ulje, vaditi masu i pržiti na svakoj strani dok vam lepo ne porumeni,okrenuti i pržiti i drugu stranu.
Pržene uštipke vaditi na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.


Uštipke možete poslužiti posute prah šećerom ili napuniti zdelicu sa džemom od kajsija i umakati uštipke u džem.

Ideja mi je sa stranice noizz foods.rs sa nekim mojim izmenama.
Ovi uštipci nisu kao klasični uštipci, već su puno kompaktniji i treba biti pažljiv kad se prže da se isprže da ne budu gnjecavi.
Izmerite kolika vam je očišćena jabuka pa isto toliko dodati i tikvice.
Ako volite slatke uštipke dodati šećera u testo ali onda mnogo brže porumene tokom prženja, te morate biti pažljivi.
Umesto da umačete u džem od kajsija, uštipke možete posuti medom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар