петак, 23. август 2019.

Bubin hleb

Buba je starija gospođa, koju sam ja upoznala, kad smo se preselili na Nijagarinim Vodopadima i ona nam obično, kad se viđamo pravi ovu vrstu hleba, e sad, problem je u tome što Buba meri sve na šake i nema tačne mere, te ja odoh kod nje da vidim šta i kako ona pravi ovaj hleb, ali opet se nije moglo meriti jer Buba ( koju ja od milja zovem dado ) pravi odjednom 6 manjih hlebova pa ih onda deli komšijama i nama prijateljima. Moj muž obožava ovaj njen hleb, ovo nije onaj meki hleb kao pamuk, već onako,pun, da ima šta da zagrizeš... Prošle nedelje su nam bili dada i njen muž u gostima i donela nam je 3 hleba, na ručku su bila 3 para i jedan i po hleb se pojeo a ja jedan, koji je ostao ceo, pošaljem jednom bračnom paru, koji takođe jako voli da jede hleb, a joj što je moj muž bio razočaran što sam poslala hleb i šta drugo, zovi dadu i piši šta sve stavlja u hleb, pre neki dan odem u nabavku i umesim mužu hleb, pojeo ga je u rekordnom roku i evo danas, mesi opet...čini mi se da će ovaj hleb biti vrlo često u našoj kući. Ovo je vrsta seljačkog hleba koji se ne mesi, ali se peče na drugačiji način i dodaju se raznorazne semenke u njemu... Recept ću napisati da ga imam i verujem da ću uskoro i ja da ga "mesim" od oka kao moja dada a do tada će to biti Bubun hleb


Sastojci:  500 g brašna, 20 g celo zrno pšenice, 1 kašičica šećera, 1 dobro puna kašičica soli, 30 g pahuljice ječma, 30 g semenke suncokreta, 20 g krupnog bulgura, 20 g slomljena zrna heljde, 40 g semenke bundeve, 30 g krupnije mleveno kukuruzno brašno, 8 g praška za pecivo, 525 ml mlake vode, 75 ml maslinovog ulja, 8 g suvog li 20 g svežeg kvasca

Priprema:  Ovaj hleb ćete napraviti a da uopšte nećete ruke uprljati brašnom.

Sve suve sastojke staviti u vanglicu, ako koristite svež kvasac, u malo tople vode od onih 525 ml oduzeti, dodati kašičicu šećera i svež kvasac, razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

Podignuti kvasac sipati u brašno, dodati ostatak mlake vode i ulje u vanglicu i varjačom sjediniti sve zajedno.
Trebate da dobijete testo koje je malo gušće nego testo za uštipke.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se podigne.

Posle prvog podizanja, promešajte još jednom i kad se ponovo digne uzeti dva manja kalupa za hleb ili 1 veći ( kod mene je jedan veći od 10cm X 32cm ) isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa malo ulja i kašikom sipati testo u kalup /e.


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da još naraste, oko pola sata.
Uključiti rernu na 175°C i u hladnu rernu staviti kalup sa testom i peći oko 50 minuta. Isključiti rernu i ostaviti u toploj rerni još deset minuta da odstoji.
Izvaditi iz rerne, izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi, pokriti kuhinjskom krpom i kad se dobro ohladi, seći i poslužiti.

Moja dada Buba i ja



Uživajte u hlebu onoliko koliko i mi uživama a tebi dado hvala na odličnom receptu za hleb.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Predivno izgleda i moracu ga uskoro praviti. Ali me interesuje i kakav je to namaz koji se vidi na slikama? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Alex na poseti a namaz je od plavog patlidžana i pasulja. Recept ćeš naći ovde...http://pomoravka1.blogspot.com/2019/07/namaz-od-plavog-patlidzana-i-pasulja.html
      Puno pozdrava.

      Избриши