понедељак, 26. август 2019.

Džem od borovnica sa začinima

Retko pravim džem od borovnica, obično ih zamrznem pa ih jedemo iz zamrzivača, ovog puta sam htela da probam nešto malo drugačije, sa začinima i dopao mi se, ako uspem da naberem još malo borovnica, skuvaću još.


Sastojci: 1.2 kg svežih borovnica, 250 g do 300 g šećera,  1 kašičica mlevenog cimeta, 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraha, 1/4 kašičice mlevenog klinčića, sok od pola limuna

Priprema:  Tegle oprati i tako mokre staviti u rernu na 100°C da se osuše i zagreju.
Poklopce prokuvati u šerpici, izvaditi i ostaviti da se osuše.

Borovnice oprati,očistiti od peteljikica i osušenih cvetića i staviti ih u veću i širu šerpu.
Ja obično kuvam iz nekoliko puta po manju količinu voća i tako mi se brže skuva. Nemam smederevac na drva te sve kuvam na električnom šporetu.
Dodati šećer i piustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati sve dok bobice ne popucaju, dodati limunov sok i sve začine ( količinu začina dodajte po vašem ukusu, ali meni je ovo bilo sasvim dovoljno i ne bih menjala ništa ) i kuvati mešajući dok džem ne počne da se zgušnjava.
Ja sam ovu količinu džema skuvala za oko pola sata.
Džem je gotov kad varjačom povučete po sredini šerpe a trag vam ostaje iza nje.

Uzimati rukavicom vrele tegle iz rerne, puniti ih vrelim džemom, ako je potrebno mokrom kuhinjskom krpom obrisati rubove i stranice tegle,zatvoriti čistim poklopcima i ostaviti da se potpuno ohlade.
Tokom hlađenja ćete čuti kako poklopci pucketaju i na taj način se vakumiraju.
Ohlađen džem ostaviti u špajz a jednom kad otvorite teglu morate držati u frižideru.
Ja namerno pravim u manjim teglicama, koje su zapremine od 300 ml jer na taj način džem pojedemo mnogo brže jednom kad otvorimo teglu.Od ove količine sam dobila 3 teglice od po 300 ml i ostalo je malo da namažemo na hleb.


Meni je bilo dovoljno 250 g šećera jer su borovnice bile izuzetno slatke i zrele, ako su vam kiselije stavite malo više, po vašem ukusu..ja svuda smanjujem šećer jer mi ne volimo kad je džem presladak, ipak volim da osetim ukus voća a ne šećera.


Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар