субота, 12. септембар 2020.

Džem od šljiva sa ukusom vanile

Godinama sam pravila džem od šljiva tako što sam džem kuvala u velikoj šerpi u rerni, ove godine sam htela da to malo promenim i prvi put ga kuvam na ringli, e od sada ću ga uvek tako i kuvati.
Ja kuvam po manje iz 4 puta, ovog puta sam imala 10 kg šljiva, kad sam ih očistila, dobila sam nešto više od 8.5, skoro 9 kg šljiva.
Podelila sam na 4 dela, što znači svaki deo je bio malo više od 2 kg i na svakih 2 kg šljiva ja sam stavila 150 g šećera, sada, u zavisnosti od zrelosti i slatkoće šljiva, odredićete da li vam je dovoljna ta količina šećera. 
Ja volim da osetim ukus šljive a ne šećera a vi odlučite šta vi želite.
Ko želi, šećer može da zameni stevijom i 1 g  stevije zameniće vam 12 g šećera...ja steviju ne koristim, ovde sam koristila beli sitan šećer.


Sastojci:  2 kg očišćenih šljiva, 300 g šećera, 1 mahuna vanile ili 3 kesice burbon vanila

Priprema:  Šljive oprati i iseći na manje komadiće, ko voli da ima veće komadiće kožice šljiva preseći samo na 4 dela.
Naša deca ne vole mnogo da vide kožicu pa ja ih onda sitnije isečem.
U veću i širu šerpu sipati isečene šljive, posuti šećerom i sve izmešati.
Ringlu uključiti na osrednju temperaturu i kad se šećer otiopio i šljive ispustile malo svoje tečnosti, malo povećati temparaturu i kuvati, povremeno mešajući.
U zavisnosti koliko su šljive "vodene" neko kuvanje traje sat i 15 minuta, neko ide do sat i 45 minuta. ( ovo je za količinu od 2 kg )
Kad džem počne da se zgušnjava, onda ćete morati mnogo češće da mešate da vam nebi zagoreo.
Ako koristite kesice burbon, ili vanilu koju vi volite, staviti pred kraj kuvanja.
Ako koristite mahunu vanile, rasecite je na pola i tupom stranom noža izgrebati sve semenkice i staviti mahunu i semenkice iz mahune u šerpu sa voćem.
Kuvati dok džem ne bude gust i kad povučete varjačom po dnu šerpe treba da ostane trag iza nje, ako ga nema, kuvajte još.

Ja ovako radim na dve ringle u dve šerpe. Imam samo 1 veliku plotnu a na drugu plotnu, koja je manja, stavim drugu šerpu i nju kuvam na slabijoj temperaturi jer ne želim da mi obe šerpe sa džemom budu gotove u isto vreme, dok mi je prva šerpa sa džemom kuvana i dok nju sipam u teglice, onu drugu šerpu pomerim na veću plotnu i nju dokuvavam.

Na početku, kad stavite džem da se kuva, operite sve teglice i mokre staviti u rernu, uključiti temparuturu na 100°C i ostavite da se tegle same osuše i zagreju u rerni.
Poklopce iskuvati u vreloj vodi.

Kad je džem kuvan, ( izvaditi mahunu vanile, ako ste je koristili ) sipati vruć džem u vruće tegle, zatvoriti iskuvanim i osušenim poklopcima i staviti teglice na neko staro ćebe, ušuškajte ih i ostavite tako da se potpuno ohlade.
Drugi način je kad su vam sve teglice pune, zatvorite ih, uključite rernu na 100°C i ostaviti ih oko pola sata u rerni, isključite rernu i ostaviti ih da se ohlade.
Sećam se da su naše bake stavljale napunjene tegle u rernu, koju su prethodno zagrejale i ostavile u rerni da se odozgore uhvati korica pa su ih tek onda zatvarale, ja tako još nisam probala, meni je najbolja metoda, vruć džem u vruće tegle.

Ohlađene teglice smestiti u špajz ( mi imamo hladan špajz / cold cellar  )

U našoj  porodici imamo onih koji ne vole da vide kožicu u džemu, ja za njih pravim jednu turu džema, koji pred kraj smrvim štapnim mikserom i vratim nazad na ringlu da ga dokuvam.
Taj džem vidite na gornjoj slici.


Jedna tura džema je napravljena sa ukusom ruma, tu sam dodala 3 kesice vanile sa ukusom ruma a jedna tura je napravljena sa limun vanil šećerom.

Od svih ukusa, najlepši mi je sa ukusom vanile te sam pravila još jednu turu od 8 kg šljiva i da sam imala rum šećer, pravila bih još i sa njim, ali na moju žalost taj se šećer vrlo brzo rasprodao....sledeće godine.


Od 8 kg očišćenih šljiva dobila sam 6 kg džema.
Džem od šljiva se može praviti i sa dodatkom drugog voća; jabuke, aronije...meni je najlepši samo od šljiva..

Prijatno !!!!!

Dopuna recepta...ove godine sam napravila od vanilinog šećera sa ukusom ruma i jednostavno sam oduševljena....

Нема коментара:

Постави коментар