понедељак, 7. септембар 2020.

Kukuruzne kifle

Auuu ljudi moji što mene mrzi da pišem recepte, toliko ih se nagomilalo a meni se ne piše...ove kiflice ( a biće i još jedne ) koje moram da zapišem da bih znala da ih ponovo napravim kad mi zatreba.


Sastojci:  450 g namenskog brašna, 150 g krupnije mleveno kukuruzno brašno, 10 g suvog kvasca, 1 i po kašičica soli, 1 kašičica šećera, 60 g otopljenog putera, 1 jaje, 250 do 300 ml toplog mleka ili mlaćenice
Sastojci za punjenje po vašem izboru: viršlice/ hrenovke, krem sir, feta sir
i još: 1 umućeno jaje sa malo mleka ili vode za premazivanje testa, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati brašno, dodati so, šećer, kukuruzno brašno, suvi kvasac, izmešati sve zajedno.
Mleko ili mlaćenicu zagrejati da bude toplo ali ne i vruće i sipati u brašno, dodati jedno jaje, koje ste prethodno blago umutili viljuško, i otopljen i prohlađen puter.
Zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro izraditi testo.
U zavisnosti od brašna, možda će vam trebati dok mesite testo da dodajete još, po malo, namenskog brašna dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati umešene testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 4 jednaka dela. Posuti ih brašnom ispod i odozgore, pokriti i ostaviti desetak minuta da se testo još jednom "odmori".
Svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini na onoliko koliko volite da su vam kifle velike..moje testo je uvek rastanjeno tanje jer ja volim da vidim one navoje da ih ima više ali volim da vidim i "bucke".
Iseći na 6 ili 8 delova, na svaki deo staviti punjenje po želji, iseći dole gde je trougao nekoliko puta pizza sekačem i zaviti u kiflu.
Ja sam neke sekla na 6 delova, neke na 8.

Pleh prekriti pek papirom i ređati kifle sa malim razmakom između.
Kad ste završili sa motanjem kifli, pokriti i ostaviti da se testo podigne još jednom.
Kifle će toliko narasti da će biti slepljene jedna pored druge, ako ne volite da su vam takve, onda pripremite dva pleha. ( meni nije smetalo )

Narasle kifle premažite sa umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode ili mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Ispečene kifle prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Poslužiti tople sa jogurtom ili kefirim.
Odlične su i sledećeg dana, samo se moraju kratko zagrejati.


Prijatno!!!!!



Нема коментара:

Постави коментар