недеља, 19. април 2020.

Hristos Voskrese!!!! Vaistinu Voskrese!!!

Svima vama, koji danas slavite Vaskrs, neka vam je na zdravlje i spasenje!!!Pravoslavni hrišćani koji poštuju julijanski kalendar proslavljaju najradosniji praznik – Vaskrsenje Isusa Hrista, kada se završava i sedmonedeljni post.

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika u Srbiju je iz Jerusalima stigao Blagodatni oganj.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju Vaskrs koji predstavlja dan kada je Isus Hristos vaskrsao posle raspeća i mučeničke smrti, a simbolizuje pobedu života nad smrću.


Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.


Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju rečima: “Hristos voskrese” i “Vaistinu voskrese”. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

3 коментара: