четвртак, 2. април 2020.

Hleb sa vlašcem i belim lukom


Iz kuće se ne izlazi da bi se išlo po namirnice, dokle god baš ne moramo, tako da mesimo hleb a sve ostalo imamo u kuči.

Ja volim da mesim hleb i ovo mi teško ne pada. Ovaj hleb je pravljen od belog brašna i jednog dela belog kukuruznog brašna a obogatila sam ga svežim divljim vlašcem i belim lukom, inače to ne mora da se koristi, ali mi volimo.


Sastojci:  450 g brašna 100 g belo kukuruzno brašno, 10 g suvog kvasca, 40 g otopljenog putera, 100 g gustog jogurta, od 250 do 300 ml toplog mleka, 1do 2 kašičica soli, 
i još: 10 g otopljenog putera, seckani vlašac i beli luk

Priprema:  Prosejati oba brašna u vanglicu, dodati suvi kvasac i so i promešati.
Napraviti udubljenje u brašno, dodati jogurt, otopljen puter i 250 ml toplog mleka i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro izraditi testo da dobijete glatko i elastično testo, ako je potrebno dodati još po malo brašna ili mleka. ( ne upijaju sva testa podjednako tečnost )
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste iseckati sitno vlašac, koji ste prethodno oprali i osušili i beli luk. ( ako ne volite ove sastojke ne morate ih koristiti ali daju lepukus hlebu ) i izmešati sve zajedno. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo pažljivo isipati na radnu površinu i prstima rastanjiti testo. Testo je fenomenalno za rad, tako da ćete ga lako oblikovati u pravougaonik.

Kalup za hleb, veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina premazati hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje.

Po razvučenom testu posudi svuda vlašcem i belim lukom i zaviti u rolat.
Preneti u kalup, pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

Uključiti rernu na 175°C da se greje.
Narasli hleb premazati sa delom od 10 g otopljenog putera a ostatak premazati preko ispečenog hleba.

Peći oko 45 minuta ili dok vam hleb ne porumeni.


Ohladiti hleb, iseći ga nožem za hleb i poslužiti uz varivo ili hleb je odličan da se naprave i sendviči od njega.


Uživajte u ovom divnom hlebu.

Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Da li može običan kvasac i da li može bez kukuruznog brašna?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da može, samo smanji količinu toplog mleka na 200 ml jer kukuruzno brašno ne upija tečnost isto kao obično brašno, pa ako je potrebno vrlo lako se može dodati još mleka ili brašna. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши