среда, 15. април 2020.

Slatka cvet pogača

Ovo dok se ne proba ne zna se koliko je dobro, testo je kao pamuk mekano, jednostavno se topi u ustima...i ne, ovog puta nije brioche testo.


Sastojci:  530 g brašna za hleb, 75 g šećera, 1 jaje, 80 ml ulja, 220 ml sveže isceđenog soka od pomorandže, izrendana korica od 2 pomorandže, 10 g svežeg kvasca, 300 g nutella ili džem
i još: 1 žumance, 1 kašika mleka, mak za posipanje,prah šećer

Priprema:  Dve pomorandže dobro oprati sodom bikarbonom ( onaj ko ima svoje pomorandže ne mora ovo da radi ) i izribati ih četkicom i osušiti ih.
Izrendati koricu a ostatak iscediti da dobijete 220 g svežeg soka, možda će vam trebati više pomorandži nego 2, jer zavisi koliko su velike i koliko su sočne.
Ko nema pomorandže neka zameni sok sa mlekom i u mleko dodati 1 kašičicu ekstrakta pomorandže.

Zagrejati sok, dodati šećer, razmutiti da se šećer rastopi i dodati svež kvasac i ostaviti da se kvasac podigne.
Prosejati brašno, dodati sok sa kvascem, jaje, ulje i koricu pomorandže i zamesiti testo.
Ovo je najbolje uraditi mikserom ili staviti sve u multipraktik.
Pobrašniti čistu zdelu i sipati testo, koje je dosta lepljivo. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Pobrašniti radnu površinu, isipati testo i blago ga premesiti i oblikovati u rolat.
Iseći na onoliko delova na koliko želite da imate malih fišeka, iz svakog dela ćete dobiti po 2.
Ja sam moje podelila na 14 delova jer sam pravila da su veći i napravila sam 2 ovakve pogače, jedna je završila u komšiluku.
Svaki deo lepo prstima oblikovati u kuglicu i ostaviti kratko da se odmore.

Radnu površinu možete pobrašniti ili posuti gustinom i posuti i kuglicu i rastanjiti u obliku malog plitkog tanjira.
Ređeti tako rastanjene jufkice jednu na drugu i između posuti sa malo gustina da vam se ne zalepe jedna za drugu.

Uzetri jedan rastanjen deo rastanjiti ga još malo i preseći na pola.
Možete da koristite nutella ili gusti džem od šljiva.
Ako koristite nutella možete staviti u kuvarsku kesu sa širim nastavkom i pomoću kese istiskivati nutella.
Mi nismo veliki ljubitelji čokolade pa sam koristila moj gusti džem od šljiva..
Na početak ćete istisnuti nutellu ili kašičicom staviti na početak i preklopiti sa jednim delom testa, gore da je širi deo a dole uzak, kao kad pravite fišek, svuda okolo blago pritisnuti prstima testo da se zalepi da nebi iscurilo i tako okretati u obliku fišeka do polovine testa, onda oštrim nožem ili pizza sekačem iseći polovinu testa na trakice, ali ih ne iseći do kraja ( pogledajte kolaž a šta vam nije jasno, pitajte ) i zaviti fišek do kraja.
Tepsiju veličine 24-5cm prekrite pek papirom pa ređati pripremljene fišeke svuda okola ali da su vam uži delovi okrenuti prema sredini.
Upotrebili smo 6 rastanjenih jufkica, ostale su nam još 8 od testa koje smo podelili na 14 delova.
Uzeti 7 jufkicu i rastanjiti je još malo.
Na gornji deo po celoj dužini staviti džem ili nutella, prekriti i prstima zalepiti svuda okolo ivice testa.
Ostatak testa raseći na trakice, ali ne do kraja testa i zaviti u jedan manji rolatić i taj rolatić zaviti u puža i staviti u sredinu tepsije.
Pekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Umutiti žumance sa kašikom mleka i premazati preko naraslog testa, posuti makom ili ne morate ni sa čim i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Nemojte prepeći jer će onda biti suvo.
Ispečenu pogaču izvaditi iz kalupa / tepsije, izvući pažljivo pek papir, ostaviti da se prohladi, posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.

Vi ne morate da pravite dve slatke pogače, samo koristite veću tepsiju, za ovu količinu testa potrebna vam je tepsija prečnika 28cm i podelite testo na 11 jufkica, od 9 napravite fišeke, dobićete ih 18 a od zadnjih 2 dela napravite puža za sredinu testa.
Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim a ukusno je i mirišljavo




Prijatno!!!!




2 коментара: