среда, 7. октобар 2020.

Pletenica sa mesom i šampinjonima

Ovo vam može biti odlična večera ili doručak uz šolju jogurta ili kefira. Nama su ova testa obično užina između doručka i ručka a večeru ne jedemo.


Sastojci: 350 g mekog brašna, 175 ml mlaćenice, 2 jajeta, 4 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 mala kašičica soli, ili po ukusu, 50 g omekšalog putera
Sastojci za fil od mesa: 200 g mlevene ćuretine ili piletine, 1 mala glavica crnog luka, 1 čen belog luka, po ukusu so i biber, suvi začin, 1 dobro puna kašika peršuna
Sastojci za fil od šampinjona: 450 g šampinjona, pola struka mladog praziluka, samo beli deo, 2 čena belog luka, 1/2 kašičice timijana, po ukusu so biber
i još: 30 g otopljenog putera, semenke po izboru

Priprema:  Zagrejati mlaćenicu da je mlaka u to dodati jedno celo jaje i pola od jednog a drugu polovinu ostavite da premažete naraslu pletenicu ) i umutite zajedno sa mlaćenicom.
Brašno prosejati, dodati kašičicu šećera, so i suvi kvasac, izmešati sve zajedno.
Mikserom umesiti testo, ako bude pretvrdo, dodati samo 1 kašiku vode i umesiti još jednom.
Puter sobne temperature, koji ste isekli na kockice dodavati po malo u testo i svaki put dobro sjediniti testo sa puterom dok na kraju ne dobijete glatko i elastično testo.
Testo mesiti oko desetak minuta.
Izvaditi na radnu površinu, malo ga premesiti rukom, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, oko sat do sat i po.

Dok testo raste, napraviti oba fila.
U tiganj sipati vrlo malo ulja, dodati sitno iseckan crni luk i propržiti ga da postane staklast, dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo da beli luk zamiriše i dodati mleveno meso koje želite da koristite ( ja sam koristila mlevenu ćuretinu ) i ispržiti dok voda ne ispari.
Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin, sve izmešati i skloniti sa ringle. Kad se prohladi, dodati sitno iseckan peršun i promešati.
Ostaviti na stranu da se ohladi.
U veći tiganj staviti oko 30 g putera i 1 kašiku ulja i zagrejati.
Dodati praziluk, koji ste prethodno očistili i sitno iseckali i pržiti dok luk ne omekša, dodati beli luk, koji ste sitno iseckali i pržiti sve zajedno.Povremeno promešajte
Dodati šampinjone, koje ste očistili i isekli na manje kockice i pržiti ih dok vam sva voda ne uvri, na kraju posoliti, pobiberiti i dodati timijan, izmešati i skloniti sa ringle.
Ostaviti na stranu da se ohladi.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste prethodno malo pobrašnili i podeliti na 3 dela. Mislim da je svaki deo oko 216g, oblikujte ih u kuglice i ostaviti vrlo kratko da se testo "odmori".
Pobrašniti još jednom radnu površinu i testo i rastanjiti u pravougaonik da je testo što tanje, otprilike oko 40cm da je dugo.
Premazati testo sa trećinom otopljenog putera i uzeti polovinu od šampinjona i rasporediti dužinom duže strane testa, zaviti u rolat i donju dužu stranu testa zalepiti prstima za rolat.
Ostaviti na stranu.
Sad uzeti drugi deo testa, rastanjiti, premazati puterom i staviti celu količinu fila od mesa,zaviti u rolat i prstima zalepiti testo za rolat. Staviti pored prethodnog rolata od šampinjona.
Sad uzeti i treći deo testa, rastanjiti, premazati sa ostatkom putera i upotrebiti drugi deo fila od šampinjona, zaviti u rolat i staviti pored mesa.

Uplesti ta tri rolatića u jedan veći rolat a gornji i donju stranu upletenog rolata podviti malo ispod pripremljenog rolata.
Kalup, veličine 10cm X 30cm ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom i staviti pletenicu u kalup.
Ko želi, ova pletenica se može peći i na plehu, koji ste prekrili pek papirom, samo ja mnogo više volim da pečem u kalupu jer mi ispadne lepše, kao hleb, kad se peče na plehu malo se " raspilavi " po plehu.
Pokriti i ostaviti da testo popuni kalup.
Uključiti rernu na 175°C bez ventilatora da se greje.
Naraslu pletenicu premazati sa ostatkom umućenog jajeta, posuti semenkama po vašem izboru i peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok vam pletenica lepo ne porumeni.


Ostaviti da se dobro ohladi, seći na parčiće i poslužiti uz kiselo mleko, jogurt ili kefir.
Ako vam šta ostane za sledeći dan, kratko zagrejati u mikrotalasnoj ili rerni, biće ista kao da ste je pravili tog istog dana.
Ja sam u ovo testo stavila i 40 g testa iz startera, jer ga pravim, pa mi je bilo žao da a bacim a vi slobodno možete praviti i bez njega.


Prijatno!!!!

1 коментар: